Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak zamontowac radiator na karcie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-zamontowac-radiator-karcie-41167/)

Ormianin 16.10.2004 11:06

Cytat:

Napisany przez zuk4u
ten radiator poprostu odpadl :)

Jak masz troche silikonu w domu, to wystarczy ze posmarujesz nieco i mocno dokleisz zostawisz tak na pare godzin i sie trzyma

DreamCrusher 16.10.2004 10:49

Cytat:

Napisany przez Ormianin
GF2 MX nie mial radiatora oryginalnie? Niesamowite! A moze masz na mysli wiatraczek?

ten radiator poprostu odpadl :)

Ormianin 16.10.2004 01:22

Cytat:

Napisany przez zuk4u
Witam!

Poniewaz na karcie nie mam aktualnie zadnego chlodzenia a po pokoju wala mi sie jakis maly radiator to mam takie pytanie: jak to przymocowac?
Troche kleju po rogach i pasta termoprzewodzaca?
Karta to gf2mx.

GF2 MX nie mial radiatora oryginalnie? Niesamowite! A moze masz na mysli wiatraczek?

Proton 15.10.2004 16:55

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
a znacie jakiś dobry patent na odklejenie potem takiego "cuda" ? :P

mam na sztywno (na klej) radiator na grafie no i musze to wymienić (lekko już klekoce ;p )
z tego co wiem to popularnym sposobem jest wrzucenie karty do zamrażarki :)
ale może jest jeszcze jakiś sposób ???

Może są i inne metody, ale jednak najbardziej popularną i skuteczną metodą jest wrzucenie karty do zamrażalnika na noc. oczywiście kartę należy dobrze zawinąć w worek foliowy, żeby się wilgoć nie dostała. Po paru godzinach należy dość energicznie szarpnąć za radiator i 99% szans na pełne powodzenie :)

Turboni 15.10.2004 16:36

pokrec radiatorem delikatnie w lewo i prawo i powinien klej poscic

Y@nkee_PL 15.10.2004 15:17

a znacie jakiś dobry patent na odklejenie potem takiego "cuda" ? :P

mam na sztywno (na klej) radiator na grafie no i musze to wymienić (lekko już klekoce ;p )
z tego co wiem to popularnym sposobem jest wrzucenie karty do zamrażarki :)
ale może jest jeszcze jakiś sposób ???

Proton 15.10.2004 15:08

Najlepszym połączeniem, tylko że trwałym, jest przyklejenie radiatora do powierzchni chipa. Idź do sklepu elektronicznego i kup klej o podwyższonym przewodnictwie cieplnym (termoprzewodzące). Z reguły są to kleje dwuskładnikowe, które należy wymieszać i do godziny skleić elementy.
Natomiast kolejna sprawa... czy opłaca Ci sie coś takiego robić? Czy chcesz tę kartę podkręcać, stąd pomysł na radiator? Pytam dlatego, bo jeśli chcesz przykleić radiator po to, żeby był, to trochę bez sensu... takie kleje do tanich nie należą. Parę gram kosztuje ok. 10zł.

imola 14.10.2004 11:53

Cytat:

Napisany przez zuk4u
@Turboni
To dobry pomysl jest, nie przyszlo mi to do glowy :piwo:

@bakupl
sam radiator,a dziurek w niej nie ma niestety - chce jej dac przynajmniej minimalne chlodzenie ;)

4 kołki rozporowe fi 8 i po kłopocie, końmi trzeba będzie odrywać ten radiator. ;)
A tak na poważnie toi są też kleje termoprzodzące, tak jak silikon na procesor tylko że przykleja radiator do scalaka. Jedyna tego wada, że to droższe od plastra, ale plaster jest trochę gruby. Ale jak ma to być chłodzenie na jakąś starą grafę to plaster wyjdzie najtaniej, za parę złotych to można kupić (3-5).

Turboni 13.10.2004 21:48

mam tak radiator na chipsecie od plyty glownej przyklejony i super spelnial swoje zadanie :)
a wiatraczek przykrecisz sobie do radiatorka i kabelki do zasilania i chlodzenie pierwszozedne :D

DreamCrusher 13.10.2004 21:43

@Turboni
To dobry pomysl jest, nie przyszlo mi to do glowy :piwo:

@bakupl
sam radiator,a dziurek w niej nie ma niestety - chce jej dac przynajmniej minimalne chlodzenie ;)

bakupl 13.10.2004 21:34

A nie masz dziurek? takich na takie "bloce" ze sprężynkami? :\ i radiator czy wiatrak? Bo radiatora chyba sie nie pyli mocowac

Turboni 13.10.2004 21:33

sa fajne tasmy dwustronne termoprzewodzace tym bym ci polecil go przykleic :)

DreamCrusher 13.10.2004 21:31

Jak zamontowac radiator na karcie?

Witam!

Poniewaz na karcie nie mam aktualnie zadnego chlodzenia a po pokoju wala mi sie jakis maly radiator to mam takie pytanie: jak to przymocowac?
Troche kleju po rogach i pasta termoprzewodzaca?
Karta to gf2mx.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:03.