![]() |
Czym skleić gumę i metal?
Czym skleić gumę i metal? A czym polipropylen i papier? Klej musi być mocny, elastyczny lub twardy, najlepiej bezbarwny.
|
hmmm... może takim klejem POLO (tak sie chyba nazywa) - klej poliwinylowy
|
poxipol bezbarwny polecam ale on nie jest taki 100% bezbarwny robi sie lekko bialy po wymieszaniu :D
|
LOCTITE - http://www.loctiteproducts.com/glue.asp
Nie wiem tylko jak jest z dostępnością tych środków w Polsce dla przeciętnego konsumenta. (w firmie mamy tego sporo). pozdr. |
Cytat:
Jest taki fajny, i tani, ale należy do grupy "błyskawicznych" - Cyjanopan. Występuje w 2 wesjach - twardej i elastycznej. Do papieru raczej się nie nadaje, bo by wsiąkł, ale guma i metal - można kombinować. Do papieru, jeżeli ma być zaje***** mocny, to wybrałbym jakiś do stolarki drewnianej z tych gęstszych. Ewentualnie można sróbować z silikonem. on prawie wszystko łączy - miękkim elastycznym z wytzymałością termiczną chyba do ok. 150-300 stopni C., lub tym do przewodów kominowych z wytrzymałością termiczną do 1200 stopni - jeśli do extremalnego OC. :D |
Cytat:
|
Cytat:
Chodziło mi raczej o coś takiego: http://www.tai.com.pl/wroclaw/woronko/ klej do zastosowań przemysłowych :D (Loctite 3298) pozdr. 8 ) |
te kleje tez robi henkel wogole marka loctite jest henkla i trzebaby poszukac w jakis sklepach specjalistycznych tego kleju
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zapomniałem jednak dodać, że liczy się estetyka - klej musi się łatwo nakładać, nie może po nim zostać żadnych śladów. Mam zamiar przykleić gumowe zawieszenie głośnika do metalowego kosza. Zawsze wszystko kleiłem na wikol, ale on się w ogóle nie trzyma gumy. A gdyby zastosować butapren?
|
Cytat:
|
[QUOTE=Zip]Czym skleić gumę i metal? A czym polipropylen i papier? Klej musi być mocny, elastyczny lub twardy, najlepiej bezbarwny.[QUOTE]
Cytat:
Loctita robi bardzo dobre i specjalistyczne kleje, to nie to samo co kropelka, kropelka to klej cyjanoakrylowy, a taki klej tio tylko ułamek oferty Loctit'a. Przed klejeniem polipropylenu zrób test czy czasem klej go za bardzo nie rozpuszcza. Dobre są też kleje montażowe TYTAN, i to co teraz reklamuja PATEX. ZIP a co będziej kleił? Nie co za materiał tylko co to jest? |
Cytat:
Prawdopodobnie odpowiedni będzie Cyjanopan do połączeń elastycznych. Z tego co pamiętam, we Włocławku jest co najmniej jeden sklep modelarski. Wstąp do niego i powiedz sprzedawcy o co chodzi, powinien coś znaleźć odpowiedniego. W modelarstwie stosuje się bardzo dużo tego rodzaju "preparatów". |
wiesz chyba sami specjalisci od marketingu ci doradzają, Chyba nie chcesz się za pomocą tej membranki wystrzelić na księżyc , lepiej zastań już przy swoim butaprenie, stary sprawdzony i możesz se niuchnąć, a jeżeli chodzi o siłę klejenia to bije na głowę wiekszość komercyjnych (reklamowanych) badziewi
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:28. |