Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   Spalony HDD, odzyskanie danych i gwarancja na dysk Seagate (https://forum.cdrinfo.pl/f109/spalony-hdd-odzyskanie-danych-gwarancja-dysk-seagate-41223/)

rosol 26.10.2004 22:34

Hmm niestety nie mam mozliwosci jechac na gielde a mieszkam w malym miasteczku ... chyba ze ktos z Was czesto jezdzi na gielde to by mi kupil i wyslal do mnie za pobraniem ... ma ktos taka mozliwosc ?

yahol 26.10.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez rosol
Właśnie kupiłem dysk Seagate 80GB identyczny i po podmianie eletroniki dysk dziala normalnie !! Teraz czeka mnie tylko backup danych i wysylka do Holandii.... zeby tylko uwzglednili gwarancje :) ;)

??? Nie pamietam???
Czy wspomnialem, ze na gieldzie, masz szanse kupic taki sam dysk z uszkodzeniem mechanicznym, za ok. 25 zlp.???
I masz dwa dyski sprawne natychmiast.
Albo jak wspomniales - wysylaj.
Koszty takie same. No ino gwarancja , moze - nie koniecznie - dluzsza.

rosol 26.10.2004 21:30

Właśnie kupiłem dysk Seagate 80GB identyczny i po podmianie eletroniki dysk dziala normalnie !! Teraz czeka mnie tylko backup danych i wysylka do Holandii.... zeby tylko uwzglednili gwarancje :) ;)

AleX69 16.10.2004 15:34

Cytat:

Napisany przez rosol
Jeszcze jedno pytanko chlopaki ... Jaki rozmiar ma ten TORX przy dyskach? 8 ?

torx 8x40 ...

rosol 16.10.2004 13:34

Jeszcze jedno pytanko chlopaki ... Jaki rozmiar ma ten TORX przy dyskach? 8 ?

adbok 16.10.2004 00:42

Witam wszystkich:) Osobiście znam rosola juz od dawna. Widziałem jego spalony HDD ;( po tym co zobaczylem mogę powiedzieć jedno!! Uważam ze takie uszkodzenia powstają na skutek nie dopatrzenia ze strony producenta w tym przypadku znanej i cenionej firmy Seagate, która w tym modelu dysku nie zabezpieczyła elementów elektronicznych, lecz pozostawiła je ***8222;GOŁE***8221; !!!!!!!!!! A to właśnie przyczyniło się do powstania całego poważnego problemu jak i kosztów związanych z nim !!!!!!.

Kilka latek temu miałem podobny przypadek z dyskiem Samsunga 30GB 5400 ***8211; poszedł i cale dane razem z nim ;( (dysk miał wtedy ok. 4 ***8211; 5 tygodni!!!!!!!!!!!! )Wszystko tak jak u mojego kumpla bylo nie zabezpieczone :( nie odzyskiwalem danych bo mi na nich nie zalerzalo gwarancja pomogla i w sklepie wymienili ( za doplata :)) na Seagate 30GB 7200 ktory jest wydajniejszy a najwazniejsze ze jest zabezpieczony i chodzi do dzis dnia :):):):)

legion 15.10.2004 20:34

Cytat:

Napisany przez rosol
Hmm a do czego ta lutownica?

Zalatwilem sobie uszkodzony dysk tez seagate 8GB i jak odkrecilem elektronike to nie byla ona niczym lutowana tylko "lezala" sobie na stykach.

zartowalem sobie:D

AleX69 15.10.2004 19:16

Cytat:

Napisany przez rosol
Chyba zamienie elektronike. Kupie sobie nowy identyczny dysk, zamienie na chwile elektronike aby tylko zgrac dane i wysle dysk do Holandii zeby wymienili

uwazaj ... czasem w elektronice musi byc taki sam firmware
to tez moze nie wystarczyc kupienie modelu o tej samej pojemnosci ...

rosol 15.10.2004 18:48

1. Dzieki yahol ze sprawdziles, reputka juz leci
2. Chyba zamienie elektronike. Kupie sobie nowy identyczny dysk, zamienie na chwile elektronike aby tylko zgrac dane i wysle dysk do Holandii zeby wymienili

yahol 15.10.2004 18:40

1. Nikt z "wielkiej 4" nie przyznaje sie do tego dysku.
2.Elektronike wymienia sie bez lutownicy.
3.Wymiana dysku u producenta to koszt wysylki.

rosol 15.10.2004 18:06

Hmm a do czego ta lutownica?

Zalatwilem sobie uszkodzony dysk tez seagate 8GB i jak odkrecilem elektronike to nie byla ona niczym lutowana tylko "lezala" sobie na stykach.

legion 15.10.2004 17:36

Cytat:

Napisany przez rosol
Czy ktos podmienial juz tak elektronike? Chyba wlasnie sprobuje podmienic, tylko czy to bedzie dzialac na 100% ??

Patrzylem wlasnie na stronie seagate'a o tej wymianie dyskow. Czy ktos wymienial juz w ten sposob dysk? Ile to trwa? Ile kosztuje wysylka ?

bez problemu mozesz podmienic ale lutownica by sie przydala:D

Blaze 15.10.2004 16:58

Korzystałem z RMA. Trwa to około 2 tygodni, wysyłać trzeba do Holandii. Przesyłka 30-40 zł. Jeśli będziesz korzystał wysyłaj jako list a nie paczkę (mniejsze koszty). Odsłają na swój koszt, chyba że nie uwzględnią gwarancji.

rosol 15.10.2004 16:41

Czy ktos podmienial juz tak elektronike? Chyba wlasnie sprobuje podmienic, tylko czy to bedzie dzialac na 100% ??

Patrzylem wlasnie na stronie seagate'a o tej wymianie dyskow. Czy ktos wymienial juz w ten sposob dysk? Ile to trwa? Ile kosztuje wysylka ?

Turboni 15.10.2004 12:30

firma data max recovery data lost
odzyskiwanie danych
www.data-max.pl
emilek: serwis@data-max.pl
tel (22) 423-59-57 lub 0-600-381-790
cos takiego wpadlo mi dzisiaj w rece :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:09.