Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   2x SVCD --->>> DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/2x-svcd-dvd-41234/)

fit 15.10.2004 10:44

2x SVCD --->>> DVD

zadanie mam proste - mam 2 obrazy SVCD (film I Robot) i chce je wypalic na DVD tak, zeby dzialay w odtwarzaczu stacjonarnym

Pegasus niestety przy wczytywaniu pliku mpeg2 wali bład ze format 16:9 jest niewlasciwy !!

jakies inne pomysly?

CobraVerde 15.10.2004 16:39

można to zrobić porządnie - w skrócie to wygląda tak:

1. potrzebujesz DVD2AVI, AviSynth 2.5x, Mpeg2 Decoder, BeeSweet, GoldWave, encoder Mpeg2 (CCE lub TMPGEnc) i jakiś program do authoringu DVD (np. DVDMaestro lub DVDLab)

2. wyciągnij pliki MPG z obrazów, wczytaj je do DVD2AVI i zapisz jako projekt *d2v (przy okazji otrzymasz osobno audio)

3. utwórz skrypt AVS, żeby zmienić rozdzielczość na standard DVD (czyli 720x576/480):

Kod:

LoadPlugin("tu podajesz ścieżkę do pluginu Mpeg2 Decoder")
Mpeg2Source("X:\folder\svcd.d2v")
LanczosResize(720,XXX)
AddBorders(xx,0,xx,0)
ConvertToYUY2() - wpis dla CCE
ConvertToRGB24() - wpis dla TMPGEnc

4. ładujesz skrypt AVS do CCE lub TMPGEnc (ustawienia standard dla progressive video, AR 16:9), żeby przekodować video. trzeba pamiętać o odp. bitrate

5. Audio: konwertujesz *mp2/mpa na WAV (BeeSweet) i potem zmieniasz jego częstotliwość na 48.000 Hz (GoldWave)

6. audio możesz zostawić w postaci WAV albo przekodować na AC3

7. jak masz już gotowe audio i video, to wrzucasz to do programu do authoringu i robisz DVD.

więcej szczegółów znajdziesz na naszym forum i stronach www.videohelp.com i www.doom9.org - jeżeli jesteś laikiem w sprawach DVD to pewnie będziesz miał trochę problemów ale zapewniam cię, że nie jest to żadna czarna magia a trud się opłaci ;)

fit 16.10.2004 13:18

dziekuje BARDZO - po prostu profi :)

ocobiega 17.10.2004 18:41

albo możesz to zrobić nieporządnie :) ale za to szybciej bo bez ponownego kodowania wideo - użyj w tym celu programu dvd patcher opisywanego już na tym forum i tmpgdvdauthor, zapewniam cię , że jakość nie będzie gorsza niż przy użyciu sposobu podanego prze Cobraverde , jedyny problem to fakt , że tak zrobione dvd nie jest zgodne ze standardem i niektóre odtwarzacze stacjonarne mogą tego nie łyknąć

colin1305 27.10.2004 17:01

A można jeszcze szybciej, zakładając, że masz odtwarzacz dvd, który toleruje pliki SVCD. Bierzesz pliki mpg i wrzucasz do dvdlaba. Tam też zrobisz profesjonalny authoring i płyta dvd gotowa.

ocobiega 29.10.2004 09:55

Cytat:

Napisany przez colin1305
A można jeszcze szybciej, zakładając, że masz odtwarzacz dvd, który toleruje pliki SVCD. Bierzesz pliki mpg i wrzucasz do dvdlaba. Tam też zrobisz profesjonalny authoring i płyta dvd gotowa.

Czy to sprawdzony sposób? Pytam bo kiedyś próbowałem tak zrobić ale dvdlab się darł, że tak nie można, a to że rozdzielczość nie taka , a to że próbkowanie dźwięku 44,1 a nie 48 kHz nie pamiętam dokładnie. To była chyba wersja dvdlab 1.3.1 ale mogę się mylić.

CobraVerde 29.10.2004 10:36

Cytat:

Napisany przez ocobiega
Czy to sprawdzony sposób? Pytam bo kiedyś próbowałem tak zrobić ale dvdlab się darł, że tak nie można, a to że rozdzielczość nie taka , a to że próbkowanie dźwięku 44,1 a nie 48 kHz nie pamiętam dokładnie. To była chyba wersja dvdlab 1.3.1 ale mogę się mylić.

bo jak chcesz zrobić DVD to pliki audio i video powinny spełniać standard DVD-Video (rozdzielczość, format i częstotliwość audio itd.) a on się różni od standardu SVCD...

ocobiega 29.10.2004 10:40

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
bo jak chcesz zrobić DVD to pliki audio i video powinny spełniać standard DVD-Video (rozdzielczość, format i częstotliwość audio itd.) a on się różni od standardu SVCD...

Ależ wiem o tym i właśnie dlatego pytam czy to sprawdzony sposób :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:58.