Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   svchost32-jak usunac/zablokowac(i inne szpiegi/trojany) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/svchost32-jak-usunac-zablokowac-inne-szpiegi-trojany-41304/)

Stef 17.10.2004 11:33

svchost32-jak usunac/zablokowac(i inne szpiegi/trojany)

witam. mam problem nastepujacy.
instalowalem wujkowi xp i nalapalo mi wiele szpiegow/trojanow i wirusow jak jeszzce nie miaoem aktywowanego firwalla oraz antywirusa.
czesc zpiegow usunal ad -aware prof. , wirusy usunal nod32, a kilka procesow zablokowal zone alarm pro.
ale zostaly takie procesy jak svchost32, logon.exe(to nie wiem czy to nie ejst cos systemowego),generic host for win32 oraz svhost(systemowy to nie ejst, bo powinno sie to nazywac svchost).
zablokowalem to w ZA, bo mi to caly czas wysylalo jakies pakiety i zapychalo cale lacze.
lecz ten svchost32 jest jakis sprytny, bo po jakims zcasie odblokowuje sie sam w ZA, a tak chyba nie powinno byc.
probowalem to usunac jakos,ale sie nie da...skanowalem kompa w trybie awaryjnym, usuwalem recznie z windowsa,lecz dalej to samo....
jak to usrojstwo usunac, bo mi to takze po jakims czasie wiesza polaczenie z netem i komputer przestaje w ogole reagowac na polecenia.

PS. myslalem ze ad-aware,zone alarm i nod32 to dobry pakiet zapewniajacy bezp. w necie.....

andy 17.10.2004 13:33

moze sprobuj znalezc ten plik svchost32 & svhost i usunac go recznie, a co do antivira to sprobuj KAV 5 Personal, do szpiegow Search & Destroy moze da rade. A ten Generic Host proces for Win32 Services to jest proces systemu WinXp wiec raczej nie probuj go usuwac.

AleX69 17.10.2004 13:45

pomoze ci SpywareBlaster

Posłany 17.10.2004 14:12

Nawet ten svchost to bodajże jest Windowsowy program. Można zlikwidować niektóre usługi w Windowsie (a wiekszosc z nich to svchost). Moge opisać jak i które można wyłączyć jak chcecie ;]

andy 17.10.2004 15:21

Cytat:

Napisany przez Posłany
Nawet ten svchost to bodajże jest Windowsowy program. Można zlikwidować niektóre usługi w Windowsie (a wiekszosc z nich to svchost). Moge opisać jak i które można wyłączyć jak chcecie ;]

no tak ale Stefowi chodzi o plik svchost32 & svhost - bez c wiec raczej to nie sa pliki Winzgrozy tylko jakies szpiegowskie lub jakis trojanek.

CIAPEK 17.10.2004 15:51

Firewallem np. Sygate

memorando 17.10.2004 18:36

Cytat:

Napisany przez Stef
witam. mam problem nastepujacy.
instalowalem wujkowi xp i nalapalo mi wiele szpiegow/trojanow i wirusow jak jeszzce nie miaoem aktywowanego firwalla oraz antywirusa.
czesc zpiegow usunal ad -aware prof. , wirusy usunal nod32, a kilka procesow zablokowal zone alarm pro.
ale zostaly takie procesy jak svchost32, logon.exe(to nie wiem czy to nie ejst cos systemowego),generic host for win32 oraz svhost(systemowy to nie ejst, bo powinno sie to nazywac svchost).
zablokowalem to w ZA, bo mi to caly czas wysylalo jakies pakiety i zapychalo cale lacze.
lecz ten svchost32 jest jakis sprytny, bo po jakims zcasie odblokowuje sie sam w ZA, a tak chyba nie powinno byc.
probowalem to usunac jakos,ale sie nie da...skanowalem kompa w trybie awaryjnym, usuwalem recznie z windowsa,lecz dalej to samo....
jak to usrojstwo usunac, bo mi to takze po jakims czasie wiesza polaczenie z netem i komputer przestaje w ogole reagowac na polecenia.

PS. myslalem ze ad-aware,zone alarm i nod32 to dobry pakiet zapewniajacy bezp. w necie.....

tryb safe odpal winde spybot adaware i jak wspomnial alex69 spy ware blaster możesz jeszcze dać pestpatrol ale pamiętaj windę odpal w trybie awaryjnym

memorando 17.10.2004 18:37

Cytat:

Napisany przez @ndy
no tak ale Stefowi chodzi o plik svchost32 & svhost - bez c wiec raczej to nie sa pliki Winzgrozy tylko jakies szpiegowskie lub jakis trojanek.

kojarzy mi się wirus albo netsky albo inny ze slynnych mial wlaśnie za zadanie utworzyć proces svhost32 i wysylac info co robi user na kompie gdzieś to czytalem na kasperskiego stronce

Posłany 17.10.2004 18:56

Cytat:

Napisany przez @ndy

ups... nie zauwazylem ;)

Stef 17.10.2004 20:44

to ten ad-aware taki zly jest,ze wszyscy polecaja co innego?

AleX69 17.10.2004 21:01

Cytat:

Napisany przez Stef
to ten ad-aware taki zly jest,ze wszyscy polecaja co innego?

nie polecamy nic innego tylko uzywanie obu ad-aware i spywareplaster'a
spywareblaster blokuje/zabezpiecza rejestry komputera przed 3199 roznego rodzaju $winstwami ...

Smartek 17.10.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez AleX69
nie polecamy nic innego tylko uzywanie obu ad-aware i spywareplaster'a
spywareblaster blokuje/zabezpiecza rejestry komputera przed 3199 roznego rodzaju $winstwami ...

wlasnie - ad-aware z np. spybot sie wzajemnie uzupelniaja :)
pozdro ;)

Kris 18.10.2004 14:43

svhost.exe to żaden trojan/wirus... jest to usługa systemowa. Jak ją wywalisz, to prawdopodobnie nie będzie Ci wiele rzeczy w Windzie działać...

Pozdrawiam,

Stef 18.10.2004 21:15

zainstalowalem tego sygate,ale ejst jedno "ale"...
program ten blokuje mi overneta, tzn blokuje mi jego port, mimo ze dalem mu calkowite pozwolenie.zone alarm tego nie robi i port jest otwarty.

a druga dziwna sprawa nie wiem czy z tym zwiazana. otoz po kilku minutach pracy na necie-wylacza sie klawiatura!!! po prostu przestaje reagowac na polecenia i pomaga tylko reset komputera.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:31.