![]() |
odpalić bootowalną płytę DVD....ale jak ???
Witam,
otóż mam conajmniej dziwny problem, który ostanio odkryłem :ysz: Zrobiłem bootowalne DVD w Easy Boot, przetestowałem w VMWare i chula aż miło. Ucieszony tym, że wszystko działa wypaliłem na Verbatimie DVD+R, zresetowałem kompa, włączyłem żeby bootował z optycznego i czekam...... ......a tu nagle niespodzianka :\ pisze "Failure" i ładuje się Winda. Włożyłem bootowalny DVD z Linuxemi i ..... to samo, natomiast CDRy bootują się bezproblemowo. odpiąłem patelnie DVD - nadal to samo, ustawiłem nagryware DVD na Master - znowu to samo, ustawiłem DVDRW na master a DVD ROMa na Slave - nichu%$%#%#$ :wsciekly: Podkreślam, że CDRy bootuje normalnie a płyty DVD w ogóle nie chce. Może ktoś będzie wiedział łoco chozi, bo mi już wyczerpały się pomysły 8 ) |
BIOS płyty głównej zaktualizuj.
|
Cytat:
chyba płyta nie wyrabia, dziwne :smutny: |
Dołączam się do problemu Memphisus'a. Swojego czasu na osloskopie był do zassania Linux Mandrake 10 PowerPack "dvd" . Jednak co komu przyjdzie po tym jak to wypali jak nie mozna tego zabootować ? Może system bootowania cd różni się znacząco od bootowania dvd. Sam nie wiem...
|
Nie różni się specjalnie.
|
Cytat:
No ale bez najmniejszego problemu spod DOSa odczytuje tą płytkę DVD, wychodzi na to, że bios nie rozpoznaje płyt DVD jedynie przy ich bootowaniu :ysz: |
juz jest nowy Mandrakelinux-10.1-Official-Download-DVD
|
:help:
Mam nowego kompa teraz i problem pozostal, nie chce mi bootowac TYLKO plyt DVD (CDRy bootuje) :| Dodam rowniez, ze oprocz normalnego DVD ROMu mam nowego Litka 1653S i w nim tez nie chce bootowac plyt DVD Plyty sa bootowalne, bo na laptopie sie normalnie bootuja. Nie wiem co mam robic :'( |
Jak komp jest nowy to do serwisu udeż, że jakieś badziewie ci sprzedali które nie obsługuje płyt DVD bootowalnych.
|
Cytat:
|
a w biosie nie masz opcji "boot from DVD-ROM" ???
|
Cytat:
Opcji Boot from DVD-ROM nie znalazlem :| Sprzęt w profilu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:46. |