Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z nagrywaniem na LITE-ON DVDRW SOHW-1633S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-nagrywaniem-lite-dvdrw-sohw-1633s-41339/)

adax 19.10.2004 18:54

Cytat:

Napisany przez Bontek
adax, a Ty masz też tą nagrywarkę? Jak tak to podaj jakiego Ty biosa używasz...

Mam - używam BWSE od Memorexa F16.

icemac 19.10.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez Bontek
Dzięki Morris, ale chyba już znalazłem przyczynę.Okazało się, że nie nagrywa tylko "-" (bynajmniej Hawków), innych "-" nie próbowałem.Wyszedł do tej nagrywarki Bios dzięki któremu niby już nie ma problemu z nagrywaniem ani "+" (choć z tymi nie mam najmniejszych problemów), ani "-" (choć jeszcze nie próbowałem:-)).

poszukaj na temat plytek do LITKA i pozniej poczytaj :czytaj:

te nagrywarki lubia plytki markowe a i ty uzywajac ich bedziesz usatysfakcjonowany jakoscia i trwaloscia :taktak:

Bontek 19.10.2004 12:35

adax, a Ty masz też tą nagrywarkę? Jak tak to podaj jakiego Ty biosa używasz...

adax 18.10.2004 21:40

Cytat:

Napisany przez Bontek
adax, o biosie BS0H.

Wypal kilka " - " zapodaj wykresy - porównamy wyniki. :)

Bontek 18.10.2004 21:33

adax, o biosie BS0H.

adax 18.10.2004 21:29

O jakim biosie mówisz ?

Bontek 18.10.2004 21:20

Dzięki Morris, ale chyba już znalazłem przyczynę.Okazało się, że nie nagrywa tylko "-" (bynajmniej Hawków), innych "-" nie próbowałem.Wyszedł do tej nagrywarki Bios dzięki któremu niby już nie ma problemu z nagrywaniem ani "+" (choć z tymi nie mam najmniejszych problemów), ani "-" (choć jeszcze nie próbowałem:-)).

Morris 18.10.2004 16:40

Cytat:

Napisany przez Bontek
(...)to powiedz gdzie odinstalować to aspi i wyłączyć DMA.Pozdrawiam.

Wyłączając DMA, narażasz się na skopanie większej ilości płytek.
Jeśli chcesz to włączyć, to w windach 2000 i xp jest tak:
START => Ustawienia => Panel sterowania => System => Sprzęt => Menadżer urządzeń => Kontrolery IDE ATA/ATAPI. W Win98 z "System" chyba od razu przechodzi się do "Menadżer urządzeń" i w nim też chyba to było pod inną nazwą. Podstawowy kał IDE to "Primary", pomocniczy to "Secondary". We właściwościach każdego z nich znajdziesz "ustawienia zaawansowane" i "tryb transferu". Ustaw go najlepiej na "DMA jeśli dostępne" (o ile jest inaczej) i zrestartuj.
Jeżeli "tryb zapisu" pozostanie po restarcie inny niż DMA, to proponuję wywalić nagrywarkę lub ASPI, jeśli są zainstalowane albo jedno i drugie i spróbować wgrać aktualne ASPI i pozwolić na wykrycie sprzętu. U mnie to kiedyś pomogło.

Tu są ASPI:
http://www.adaptec.com/worldwide/sup...a2.exe&sess=no

A tu o nich możesz przeczytać:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php

Sprawdź sobie wszystkie urządzenia czy są na DMA i na jakim. Teoretycznie najlepiej byłoby połączyć na jednym kablu dwa o takim samym typie i prędkości transferu (np. DMA4, żeby go nie opóźniał jakiś DMA2), ale z drugiej strony podobno lepiej, aby nagrywara była jako master i na drugim kablu niż dysk z którego nagrywa. Chociaż... u mnie CDRW działało dobrze z dyskiem na tym samym kablu (HDD - Prim, CDRW - Slv), ale zawsze nagrywam w niskich prędkościach. Teraz DVDRW mam na drugim kablu jako "Primary".

PS: Po opisie Twojego problemu nie jestem do końca przekonany o winie DMA (trochę bardziej ASPI) i nie zdziwiłbym się gdyby to było coś innego, a w ostateczności wada fabryczna. Z drugiej strony, chyba ktoś miał też już podobny do Twojego problem na forum.

Pozdrawiam

Bontek 18.10.2004 06:44

Prostuje, czy tu czasami nie powinno być znaku zapytania po Twojej odpowiedzi?:) Jeszcze jedno ominąłem, na jednej taśmie mam HDD podłączony jako master, i DVD-ROM jako slave, a na drugiej mam CD-RW jako master, a DVD-RW jako slave.

Bontek 18.10.2004 06:36

Jesteś tego pewien, że to jest to?Jak tak, to powiedz gdzie odinstalować to aspi i wyłączyć DMA.Pozdrawiam.

Turboni 17.10.2004 23:42

masz zainstalowane aspi i wlaczone dma

Bontek 17.10.2004 23:04

Problem z nagrywaniem na LITE-ON DVDRW SOHW-1633S

Mam problem, nie wiem czy wielki czy niewielki, posłuchajcie: Jak nagrywam na zwykłą płytkę DVD+R dane z kompa to jest wszystko w porządku, natomiast jak chce przekopiować film DVD to już zaczynają się problemy.Mianowicie próbowałem przepalić płytkę w Nero w locie na płytkę DVD-R, wszystko było cool, nagrało 100% i przy zamykaniu płyty wystąpił błąd zapisu, czyli płytka do dupy.Próbowałem nagrać drugi raz tylko tym razem programem CloneDVD.Także chciałem nagrać na DVD-R.Zrobiłem obraz DVD, wrzuciłem płytkę i zaczęło wypalać.Doszło do zamykania, zamykanie trawło chyba z 10 minut co mnie nie pokoi, ale wyskoczyło, że nagranie powiodło się.Wkładam do DVD i nic, poprostu nie czyta, wkładam do DVDRW i też nie czyta.Nie mam pojęcia co to może być?Ma to jakiś związek z tym, że wypalam na płytkach "-" a nie "+"?Nie chciałbym skopać następnej płytki.Proszę, pomóżcie...Z góry dziękuje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:17.