![]() |
LiteOn 1213S@1633S
Mam 1213s podłączoną starą taśmą 40 żyłową a nagrywarka jest na UDMA 2. Czy po upgradzie na 1633S muszę zmienić taśmę na 80 żyłową (- podobno napęd chodzi na UDMA 4). Proszę o pdpowiedź!
|
szukajka nie gryzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
TAK - wypadaloby |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=490 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=495 :) |
Mam konfigurację na secondary channel:
master: LITEON 1663S (BS0H) slave: Toshiba 1802 (1034) Wszystko spięte 80 żyłową taśmą. 1) Czy Litek w tym układzie będzie pracował na full swoich możliwości. 2) Czy lepiej dla palarki 1633 Liteona być NA KOŃCU/ NA POCZĄTKU taśmy IDE czy to nie ma najmniejszego znaczenia. Pomóżcie bo już komp 4 dni rozkręcony i chciałbym już ten sezam zamknąć. Ps. Płyta ASUS A7m (ma już 2 lata i nie ma RAIDa), w biosie i windowsie Litek widziany jest w trybie UDMA 4 Dzięki za radę, podrawiam |
Cytat:
Teoretycznie nie powinno mieć znaczenia czy jest na początku czy na końcu Jednak ja bym go dał na początek - to znaczy bliżej MOBO :taktak: |
z kolei czytałem że szczególnie podczas flashowania nagrywarka powinna być na KOŃCU kabla, ale czy podczas pracy to nie napisali. Proszę o opinie co do miejsca połączenia nagrywarki na taśmie IDE, tak żeby wszystko grało (jak w podpisie :D ).
|
Cytat:
To flashowałem we wszystkich możliwych dostępnych konfiguracjach :taktak: I nigdy nie zdarzyło sie nic nieoczekiwanego :D |
Cytat:
Przysnaję, że też mi się tak wydawało, ale po przełączeniu zworek w tryb "CS", to właśnie "Slave" jest bliżej. |
Czyli lepiej przełączyć nagrywarkę bliżej MOBO ??
|
Cytat:
I Master powinno być na końcu kabla A Slave na środku :taktak: Wtedy teoria twoja byłaby słuszna Jednak jak zawsze życie weryfikuje te założenia I ja mam na taśmie tam gdzie powinien być podpięty Slave - HDD na Master Z nagrywarką też mam podobnie Więc jak widać nie ma to znaczenia I jest klawo jak cholera! :taktak: :czar: |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:50. |