Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Z kasety VHS na DVD - jak to zrobić ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kasety-vhs-dvd-jak-zrobic-41395/)

kris68 19.10.2004 00:07

Z kasety VHS na DVD - jak to zrobić ???
 
Prosze o pomoc bo mam taki problem - :) mam kasete ze swojego slubu i chciałbym ja zrzucic na DVD - zaczne od mojego kompa - wiec Sempron 2400+
karta telewizyjna Aver TV Studio i tam dwa wejscia : video na chincha i s-video do którego podłączyć kabel ?? mam oczywiscie kable euro s-video i euro - chinch. Chciałbym uzyskac jak najlepszą jakosc czy przyda mi sie w tym program Adobe Premiere Pro 1.5 ? Czy tez mam używac jakiegos inego programu - bede wdzieczny gdyby ktos zechciałby mi pomóc ( acha no i 512 mb ramu :) )
Aha i jeszcze jeden program czy to mi sie moze przydac czy to tylko do kamer cyfrowych Pinnacle Studio 9.12.

Michal2004 19.10.2004 01:56

Cytat:

Napisany przez kris68
Prosze o pomoc bo mam taki problem - :) mam kasete ze swojego slubu i chciałbym ja zrzucic na DVD - zaczne od mojego kompa - wiec Sempron 2400+
karta telewizyjna Aver TV Studio i tam dwa wejscia : video na chincha i s-video do którego podłączyć kabel ?? mam oczywiscie kable euro s-video i euro - chinch. Chciałbym uzyskac jak najlepszą jakosc czy przyda mi sie w tym program Adobe Premiere Pro 1.5 ? Czy tez mam używac jakiegos inego programu - bede wdzieczny gdyby ktos zechciałby mi pomóc ( acha no i 512 mb ramu :) )
Aha i jeszcze jeden program czy to mi sie moze przydac czy to tylko do kamer cyfrowych Pinnacle Studio 9.12.

- jaka to kaseta? Juz zmontowana VHS czy jakas z kamery? Jesli to jest zwykla VHS to niestety pozostaje ci jedynie zgranie tego do kompa poprzez wejscie composite w tym tunerze TV. Mozesz kupic jakis lepszy kabel za to, sa jakies na gieldach "HQ" za 15 zl lub mozesz zaszalec i kupic Profigolda za 45 ;)

- ktory to model tunera TV? AverTV 303? Bo jesli tak to do niego wydali w tym roku nowa wersje oprogramowania i mozna juz teraz spokojnie zgrywac do AVI, a takze wybrac swoj kodek itd...
Nowa wersja to "AVerTV Studio303 Ver.5.0.3.4Multi-Language" a stara: "AVerTV Studio303 Ver1.2.1.6Service Pack2". jesli to inny tuner to tez lepiej sprawdz na http://www.avermedia.com/index.asp

- jesli to stara wersja i nie chcesz / nie mozesz zmienic to moze uzyc programu iuVCR (shareware) i tam sa podobne opcje jak wyzej opisalem

- jesli to kaseta VHS i chcesz ja tylko sgrac do kompa i bez montazu zadnego pozniej tylko skompresowac do MPEG2 i wypalic na DVD powinienes wybrac rozdzielczosc 352x576 a pozniej w programie TMPEnc (jesli uzywasz) ustawic w kreatorze by zrobil z tego pelny PAL 720x576 (mozesz tez od razu zgrac w pelnym PALu)

- zgrywasz najpierw kodekiem HuffYUV (bezstratny), ale licz sie z tym, ze to zajmie kilkanascie GB

- pozniej rekompresja do MPEG2 (TMPGenc, CCE, Quenc?)

to taka teoria... wiecej dowiesz sie zapewne z archiwum forum, zajrzyj tez na strone forumowicza CobraVerde - http://www.cobraverde.net/

maj3 19.10.2004 07:42

najlepszy efekt bedzie jak zrobisz konwersje analogowo-cyfrową
np.
kamera z konwerterem a-c
dodatkowo kontroler dv1394 w kopie
i można zgrywać do kopa w mpeg-2 (pal)-jak nie chcesz bawić sie w edycje- 720x576

a zrobienie dvd-video z mpeg-2 to już zaden problem

a jak bawimy sie w edycje to do dv2(pal).avi 768x576 i edycja
a potem przekodowanie do mpeg-2

kendit 28.10.2005 23:11

Ten sam problem
 
Witam mam Karte graficzna geforceIV MX 440 i karte telewizyjna winFast 2000xp i chciał bym zgrać Kasete VHS na DVD co mam zrobić jakim programem jakie rozdzielczości itp. I gdzie mam podłączyć sie pod karte telewizyjna czy graficzna bo mam tv out moim zdaniem pod karte tv ale gdzies zdaje sie ze czytalem ze podlaczali sie pod karty graficzne pozdrawiam??

joujoujou 28.10.2005 23:15

Karta graficzna musi mieć VIVO, sam TV-out nie wystarczy, AFAIR winfast daje do karty soft do zgrania materiału na dysk, po zgraniu obrobisz itp. wypalisz i już. :taktak:

kendit 29.10.2005 00:05

No dobra tylko jaki soft z karta dostalem 4 cd jedna ze sterami 2 "disc creator" 3 to "VideoStudio 8" i 4 "dvd movie factory 3 cool 3d " to który z nich?

kendit 30.10.2005 00:27

HALOO ludzie czy ktoś potrafi mi pomoc ??

scalak77 30.10.2005 00:54

@kendit@ zgrywasz przez wejście wideo obraz z kamery nailepiej w formacje mpg, po zgraniu obrabiasz i konwertujesz do plików z rozszerzeniem vob mozesz kożystać z dowolnego oprogramowania do zgrywania a jakośc i wielkośc obrazy bedzie zależeć od szybkości procesora i ilości ramu oraz od szybkości zapisu danych na dysk twardy.
Najlepsze procesory pod zgrywanie to minimum 1,7GHz z 512MB ramu i dyskiem z UDMA100 i dobra karta TV z wejsciem S-Video, karta graficzna odgywa tu najmniejszą role bo tylko wyswietla to co zgrywasz a cały przepływ i obrubka odbywa sie Karta TV-procesor-ram-dysk i jeśli któraś ogniwo będzie słabe to i jakośc będzie niska, czym szybszy procek tym będziesz mógł odrazu skompresować do mpg2 w locie i potem tylko autoryzacja do formatu DVD.
do konwersji mpg2-vob używam TMPG z kodekiem ac3 dzieki temu pliki odtworzą sie na każdym stacjonarnym DVD bo dźwięk jest zgodny z AC3 (DD) nawet jak jest tylko stereo i strumiej audio jest rozpoznawany jako AC3 2.0

kendit 30.10.2005 09:33

dzieki wielkie wspaniała odpowiedz...


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:39.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.