![]() |
kabel nokia DKU-5 spowalnia system
brat kupil sobie kabel do nokii i chcial sobie wgrac dzwonki nowe od fona.
po bardzo zamotanej instalacji kabla okazalo sie ze po podlaczeniu telefonu komputer zaczyna bardzo wolno pracowac. np. winampa nie da sie normalnie sluchac, bo dzwiek jest tak znieksztalcony. kabel jest na usb,lecz komputer wykrywa go jako com3(moze to dlatego, bo com ma dosc male pasmo przesylania danych). w sumie objawy spowalniania sa takie jak podzcas uzywania skanera na LPT. dopiero po wylaczeniu jednej z uslug oprogramowania do nokii mozna normalnie uzywac komputera,lecz wtedy nie mozna podlaczyc telefonu. jednym slowem-paranoja. |
Paranoją jest samo kupno kabla DKU za słoną sumkę, jak dla mnie. Nie lepiej było kupić IrDy ? Lub kabla "kompatybilnego" ? Tzn. podróby ?
Co do wykrywania kabla na COM to wszelkie kable, i inne proste urządzenia, jak też IrDa na USB nawet, siedzą zawsze na COMach, oprogramowanie do nich dołączone to nic więcej jak sterownik będący mostkiem COM - USB dla danego urządzenia/portu. |
kupno kabla nie ejst paranoja lub wyrzucaniem kasy w bloto.
nadarzyla sie okazja zeby za kilka zł nabyc taki kabel,wiec wcale nie uwazam tego za paranoje:)a lepszy oryginalny niz podroba. a co do samego programu pcsuite od nokii... cos z nim jest nie tak. u mnie instalowalem soft z plytki dolaczonej do kabla i teraz mam problemy z polaczeniem. na inym kompie instalowalem sterowniki z netu i instalacja pzrebiegla pomyslnie i nic sie nie krzaczy. a u mnie nawet jak wywalilem oprogramowanie z plytki-dalej jest cos nie tak. |
No chyba że, bo oryginał kosztuje prawie tyle co dobry telefon ;)
A co do softu - oprogramowanie Nokii jest do... pupy. PC Sute nie dość, że nie ma opcji uninstall to jeszcze na stałe rezerwuje sobie jeden port COM - takiej bzdury jak żyję nie spotkałem wcześniej... Co do softu dołączonego do aparatu - kable Nokii wymagają prócz softu także instalacji sterownika będącego swoistym modemem, bez tego mimo posiadania fona, kabla i programu - łączności nie będzie. Instalując program dołączony, robione jest to w tle. Ściągając PC Suite samemu z www nokii trzeba ten sterownik dla określonego modelu poobrać osobno. A tak na koniec to polecam OXY (Oxygen Phone Manager) - PC Suite się do niego nie umywa. Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:05. |