![]() |
BIOS Problem pomocy !!!
Mam chaslo na biosie (plyta GIGABYTE ) musze je ominac bez resetowania biosu.
Nastepnie mam chaslo na systemie jak je ominac jezeli nie posiadam LC4 ani zadnego hakerskiego programu ??? |
hasla biosu - pogugluj to znajdziesz hasla standardowe
musisz znac producenta biosu (nie tylko plyty) haslo systemowe - zalezy po co i na jakim systemie w hakiera sie bawisz ;p najppierw google ;) |
Kiedyś na płycie była bateryjka która podtrzymywała zegar i ustawienia biosu, jak się ją wyjeło na pare minutek to hasełko znikało, a jak jest z Twoją płytą tego nie wiem :)
Pozdro |
Cytat:
|
Z "chasłem" może być problem, co innego z hasłem :)
Spawdz jaki masz bios, tj porducenta. Na forum były dawane kiedyś uniwerslane hasła oraz progamy łamiące te hałsa. W najgoszym przypdaku pozostaje CI reset BIOSu :) A jaki masz system? Mam pewien artykuł o łamiu hasła w NT, 2000. |
Cytat:
|
Cytat:
mozna zrobic inaczej: 1. wyjac kosc biosu (nic sie nie skasuje) 2. wlozyc druga pozyczona (czasami sam bios na gieldzie mozna kupic za 1zl) 3. pobawic sie bez hasla a potem podmienic znowu <pozdro> :piwo: |
daje daje - w ten sposob czyscilem ustawienia biosu jak nie moglem znalesc owej zworki (wogule sprzet byl jakis dziwny)
tylko w tym czasie musi byc komp odlaczony od zasialania i trzeba poczekac kilkanascie minut zeby napiecia szczatkowe zeszly |
na starej plycie microstara 2 godziny czekania nic nie daly (a moze po prostu super napiecie szczatkowe)
|
Cytat:
Tak jest jak pisze się z rozpędu :) :piwo: |
z bateryjką bywa różnie to zależy od producenta płyty od 1min do 1doby.
a hasło do Biosa można złamać programami które łamią po sumie kontrolnej... lub wpisać hasło "uniwersalane" wszystko znajdziesz tutaj...: http://www.technik.swiebodzin.pl/edu...os/index2.html zakładka PASSWORD. |
Cytat:
joke of course, czasem są tylko trochę większe "rozlane" luty które trzeba zewrzeć. Bateria zawsze zresetuje bios tylko jak pisał Maciej czasem trzeba długo poczekać. Z tym podmienianiem to więcej roboty niż zabawy, nadaje się raczej do ratowania mobo po błędnym flaszowaniu. |
Wiec tak mam Windows XP Profesional i bateryjka wyjeta na 5 minut resetuje CALY Bios wlacznie z haslem. Chodzi mi o ominiecia haslo tak jak np. w pewnym biosie przy wyswietleniu karty graficznej wystarczylo wciasnac cltr+alt+i zeby pokazaly sie wszystkie hasla systemowe
|
Apropo przy wyjeciu kostki biosu i zamiany go na inny to bios ze starej sie nie restuje ???
|
jesli chces sie pozbyc hasla, to porrostu przy włanczaniu kompa wyjmij zworke w płycie łównej i zresetujesz haslo nie moze ci nie wypalic
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:04. |