Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   BIOS Problem pomocy !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/bios-problem-pomocy-41488/)

szafran1988 21.10.2004 12:41

BIOS Problem pomocy !!!

Mam chaslo na biosie (plyta GIGABYTE ) musze je ominac bez resetowania biosu.

Nastepnie mam chaslo na systemie jak je ominac jezeli nie posiadam LC4 ani zadnego hakerskiego programu ???

nimal 21.10.2004 12:45

hasla biosu - pogugluj to znajdziesz hasla standardowe
musisz znac producenta biosu (nie tylko plyty)

haslo systemowe - zalezy po co i na jakim systemie

w hakiera sie bawisz ;p najppierw google ;)

Patrixs 21.10.2004 13:36

Kiedyś na płycie była bateryjka która podtrzymywała zegar i ustawienia biosu, jak się ją wyjeło na pare minutek to hasełko znikało, a jak jest z Twoją płytą tego nie wiem :)

Pozdro

imola 21.10.2004 14:01

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Kiedyś na płycie była bateryjka która podtrzymywała zegar i ustawienia biosu, jak się ją wyjeło na pare minutek to hasełko znikało, a jak jest z Twoją płytą tego nie wiem :)

Pozdro

Teraz też jest bateryjka, która podtrzymuje zegar i bios, ale wyjęcie bateryjki wiąże się ze zresetowaniem ustawień biosu na default a tego nasz hakier :glaszcze: nie chce, bo się ktoś zorientuje że w biosie grzebał.

epol 21.10.2004 14:14

Z "chasłem" może być problem, co innego z hasłem :)

Spawdz jaki masz bios, tj porducenta. Na forum były dawane kiedyś uniwerslane hasła oraz progamy łamiące te hałsa. W najgoszym przypdaku pozostaje CI reset BIOSu :)

A jaki masz system? Mam pewien artykuł o łamiu hasła w NT, 2000.

Patrixs 21.10.2004 14:29

Cytat:

Napisany przez epol
Z "chasłem" może być problem, co innego z hasłem :)
...łamiące te hałsa.

:) to mamy kolejny termin... chasło, hasło i teraz hałsa ;) :piwo:

mehowww 21.10.2004 14:52

Cytat:

Napisany przez imola
Teraz też jest bateryjka, która podtrzymuje zegar i bios, ale wyjęcie bateryjki wiąże się ze zresetowaniem ustawień biosu na default a tego nasz hakier :glaszcze: nie chce, bo się ktoś zorientuje że w biosie grzebał.

przeciez wyjecie bateryjki nic nie daje, co innego poprzez zmiane polozenia zworki przy biosie - CLEAR CMOS DATA

mozna zrobic inaczej:
1. wyjac kosc biosu (nic sie nie skasuje)
2. wlozyc druga pozyczona (czasami sam bios na gieldzie mozna kupic za 1zl)
3. pobawic sie bez hasla a potem podmienic znowu

<pozdro>

:piwo:

nimal 21.10.2004 14:59

daje daje - w ten sposob czyscilem ustawienia biosu jak nie moglem znalesc owej zworki (wogule sprzet byl jakis dziwny)
tylko w tym czasie musi byc komp odlaczony od zasialania i trzeba poczekac kilkanascie minut zeby napiecia szczatkowe zeszly

mehowww 21.10.2004 15:02

na starej plycie microstara 2 godziny czekania nic nie daly (a moze po prostu super napiecie szczatkowe)

epol 21.10.2004 15:07

Cytat:

Napisany przez Patrixs
:) to mamy kolejny termin... chasło, hasło i teraz hałsa ;) :piwo:

A ja myslałem, że poprawiłem ta literówke przed wysłaniem. A jednak chyba nie :)
Tak jest jak pisze się z rozpędu :)

Maciej 21.10.2004 15:23

z bateryjką bywa różnie to zależy od producenta płyty od 1min do 1doby.

a hasło do Biosa można złamać programami które łamią po sumie kontrolnej...
lub wpisać hasło "uniwersalane" wszystko znajdziesz tutaj...:

http://www.technik.swiebodzin.pl/edu...os/index2.html

zakładka PASSWORD.

imola 21.10.2004 16:45

Cytat:

Napisany przez mehowww
przeciez wyjecie bateryjki nic nie daje, co innego poprzez zmiane polozenia zworki przy biosie - CLEAR CMOS DATA

mozna zrobic inaczej:
1. wyjac kosc biosu (nic sie nie skasuje)
2. wlozyc druga pozyczona (czasami sam bios na gieldzie mozna kupic za 1zl)
3. pobawic sie bez hasla a potem podmienic znowu

<pozdro>

Ta a jak nie ma zworki to co zrobisz ? ;)
joke of course, czasem są tylko trochę większe "rozlane" luty które trzeba zewrzeć.
Bateria zawsze zresetuje bios tylko jak pisał Maciej czasem trzeba długo poczekać.
Z tym podmienianiem to więcej roboty niż zabawy, nadaje się raczej do ratowania mobo po błędnym flaszowaniu.

szafran1988 21.10.2004 18:00

Wiec tak mam Windows XP Profesional i bateryjka wyjeta na 5 minut resetuje CALY Bios wlacznie z haslem. Chodzi mi o ominiecia haslo tak jak np. w pewnym biosie przy wyswietleniu karty graficznej wystarczylo wciasnac cltr+alt+i zeby pokazaly sie wszystkie hasla systemowe

szafran1988 22.10.2004 11:48

Apropo przy wyjeciu kostki biosu i zamiany go na inny to bios ze starej sie nie restuje ???

Dj_M@łpa 23.10.2004 20:04

jesli chces sie pozbyc hasla, to porrostu przy włanczaniu kompa wyjmij zworke w płycie łównej i zresetujesz haslo nie moze ci nie wypalic

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:04.