![]() |
Czyta DVD, a nieczyta CD.
Problem polega na tym że laptop nie czyta żadnych płyt CD, tzn. nie czytał 3 które sprawdził, a płyty DVD czyta bez problem. Z góry dzięki za odpowiedzi.
|
Bo to jest OEM-owa wersja laptopa - czyta tylko DVD, musisz go uprajdowac do wersji CDR+DVD 1.0 :D
|
Cytat:
mc sprawdz na wiekszej ilosci nosnikow palonych/tloczonych, no i wogole co to za "odczytywarka dvd" [producent, model] :pisze: |
Cytat:
|
tzn bios go nieidentyfikuje??? a windows???
|
Tak na powaznie:
-najprawdopodobniej jest albo brudny laser, albo uszkodzony. DVD czyta bo wiazka jest dobrze zogniskowana, CDR nie bo: -albo nie ogniskuje, albo cos innego przeszkadza w czytaniu. Jak wiadomo sa dwie rozne wiazki do czytania DVD i CDR. Moja rada - zaniesc do seriwisu, to znacznie tansze niz nowy naped, ale jezeli nie: -wyciagnij nped, jest zamocowany jedna srobka, albo jednym zatrzaskiem. -delikatnie sprezonym powietrzem przeczysc caly naped. Nie rozkladaj go, bo nie zlozysz tak jak potrzeba. Jezeli to nic nie da - serwis. Serio. Opis napedu masz w menagerze i przy starcie BIOSu. Pewnie ze stajni Toshiby. |
Witam. Posiadam trzymiesięcznego LITE-ON'a SOHW 812S z kwietnia 2004, wczoraj po kasowaniu dosyć porysowanej CD-RW firmy Dysan w trybie szybkim przestał widzieć w ogóle CD-R i CD-RW (sprawdzałem naprawdę sporą ich ilość). Czyta tylko DVD i DVD-R/RW, takie również nagrywa. Z CD-R/RW nie ma mowy o odczycie, co dopiero wypalaniu. Przed tym nagrywara nie robiła żadnych zwiech. Nie robiłem na niej update BIOSu ponieważ gwarancja to gwarancja. Co teraz? Tylko serwis? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Gdyby ktoś chciałby mi pomóc podaję maila: staydark@wp.pl
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:29. |