![]() |
Linux install - wszelkie info potrzebne
Chodzi o to, że w końcu chciałbym zainstalować sobie linuxa, nie wiem jakiego, bo jeszcze nie miałem okazji na nim operować. Proszę też nie każcie mi instalować jakiejś wersji dla początkujących, bo nie chce. Wydaje mi się, że sobie poradzę :P
Aha i skąd ewentualnie mogę zassac linuxa (tego, którego mi polecicie:) ) Z góry dziękówa :peace: Kiedyś już próbowałem instalować, ale wyskakiwał jakiś problem coś z jakimś punktem (nie pamiętam...) i w końcu zaprzestałem instalacje :> |
Witam!
Na poczatek to sie zainteresuj Knoppixem - nie trzeba go intalowac - dziala z plyty... Jak juz sie oswoisz z Linuxem to zainstaluj sobie Mandrake lub Aurox http://www.linuxiso.org/ lub w moim downloadzie |
Instalcja Linuxa jest bardzo prosta (instalację Linuxa można porównać do instalcji Windowsa, ten sam stopień trudności) :) Polecam Linux Mandrake sam go używałem dosyć długi czas, wedłóg mnie jest to jedna z lepszych dystrybucji Linuxa, nie tylko dla poczontkujących, jak chcesz dystrybucje dla pofessionalistów to wybierz Shlackware, Aurox też jest fajną dystrybucją :)
|
Kurcze, przy instalacji nie wejde na forum przy ewentualnym problemie. ale dzięki ;)
Właśnie to mandrake instalowałem i miał jakiś problem z punktem jakimś tam :P Zaraz zasysam. :) |
Witam!
Dlatego najpierw uruchom sobie Knoppix'a i zobaczysz co to w ogole jest ten Linux... Potem w Partition Magic (np. wersja dla DOS'a) zrobisz sobie odpowiednie partycje pos Linuxa i zainstalujesz :) |
No właśnie zasysam Knoppixa :D obczaje co i jak. A jak się go odpala? Z poziomu DOS?
|
Witam!
wkladasz plyte do napedu (musisz miec ustawione na bootowanie z cd-romu) i uruchomi sie linia komend... wpiszesz: knoppix lang=pl screen=1024x768 (na przyklad) xvrefresh=85 (na przyklad) |
Cytat:
|
A jak jest z konfiguracją sprzętu, oprogramowania?
|
Cytat:
prościzna |
Cytat:
|
Zamiast ściągać Knoppix'a uruchamianego z CD to lepiej ściągnij se normalną wersję.
Wersje uruchamiane z CD mają to do siebie że po restarcie działają jak nowo zainstalowany system (czyli nie pamiętają żadnych ustawień) Co do podziału na patrycje to PM8 wcalnie nie jest potrzebny. Patrycje Linuxa można ustawić z poziomu instalatora Linuxa :) |
a ja polece red hatka a potem debianka :) (wydaje mi sie ze wybor red hata zamiast mandrake'a jest lepszy chociaz nie wiem dokladnie jak to uzasadnic)
|
Cytat:
Ja próbowałem insalować linucha chyba z 10 razy ale i tak nie chodził :( Jakiś komunikat był ten sam za każdym razem :/ |
Cytat:
Jak przy instalcji wywala błąd to może jest wina źle ściągniętego obrazu płyty ew. za stary bios płyty głównej. Mój znajomy nie mógł zainstalować Mandrake 10, bo mu ciągle jakiś błąd wyskakiwał, zaktualizował se bios płyty głównej i linux zainstalował się bez problemu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36. |