Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux install - wszelkie info potrzebne (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-install-wszelkie-info-potrzebne-41707/)

zYxMa 26.10.2004 00:22

Linux install - wszelkie info potrzebne

Chodzi o to, że w końcu chciałbym zainstalować sobie linuxa, nie wiem jakiego, bo jeszcze nie miałem okazji na nim operować. Proszę też nie każcie mi instalować jakiejś wersji dla początkujących, bo nie chce. Wydaje mi się, że sobie poradzę :P

Aha i skąd ewentualnie mogę zassac linuxa (tego, którego mi polecicie:) )

Z góry dziękówa :peace:

Kiedyś już próbowałem instalować, ale wyskakiwał jakiś problem coś z jakimś punktem (nie pamiętam...) i w końcu zaprzestałem instalacje :>

Remix 26.10.2004 00:34

Witam!

Na poczatek to sie zainteresuj Knoppixem - nie trzeba go intalowac - dziala z plyty...
Jak juz sie oswoisz z Linuxem to zainstaluj sobie Mandrake lub Aurox

http://www.linuxiso.org/

lub w moim downloadzie

mgit 26.10.2004 00:39

Instalcja Linuxa jest bardzo prosta (instalację Linuxa można porównać do instalcji Windowsa, ten sam stopień trudności) :) Polecam Linux Mandrake sam go używałem dosyć długi czas, wedłóg mnie jest to jedna z lepszych dystrybucji Linuxa, nie tylko dla poczontkujących, jak chcesz dystrybucje dla pofessionalistów to wybierz Shlackware, Aurox też jest fajną dystrybucją :)

zYxMa 26.10.2004 00:52

Kurcze, przy instalacji nie wejde na forum przy ewentualnym problemie. ale dzięki ;)

Właśnie to mandrake instalowałem i miał jakiś problem z punktem jakimś tam :P

Zaraz zasysam. :)

Remix 26.10.2004 00:54

Witam!

Dlatego najpierw uruchom sobie Knoppix'a i zobaczysz co to w ogole jest ten Linux...
Potem w Partition Magic (np. wersja dla DOS'a) zrobisz sobie odpowiednie partycje pos Linuxa i zainstalujesz :)

zYxMa 26.10.2004 01:06

No właśnie zasysam Knoppixa :D obczaje co i jak. A jak się go odpala? Z poziomu DOS?

Remix 26.10.2004 01:28

Witam!

wkladasz plyte do napedu (musisz miec ustawione na bootowanie z cd-romu) i uruchomi sie linia komend...

wpiszesz: knoppix lang=pl screen=1024x768 (na przyklad) xvrefresh=85 (na przyklad)

memorando 26.10.2004 07:30

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Chodzi o to, że w końcu chciałbym zainstalować sobie linuxa, nie wiem jakiego, bo jeszcze nie miałem okazji na nim operować. Proszę też nie każcie mi instalować jakiejś wersji dla początkujących, bo nie chce. Wydaje mi się, że sobie poradzę :P

Aha i skąd ewentualnie mogę zassac linuxa (tego, którego mi polecicie:) )

Z góry dziękówa :peace:

Kiedyś już próbowałem instalować, ale wyskakiwał jakiś problem coś z jakimś punktem (nie pamiętam...) i w końcu zaprzestałem instalacje :>

Fedora 2 www.fedora.com.pl Prostszy od mandraka. Sa,m go mam wersja 64 bit i powiem że jest za***isty:)

zYxMa 26.10.2004 10:35

A jak jest z konfiguracją sprzętu, oprogramowania?

memorando 26.10.2004 10:38

Cytat:

Napisany przez zYxMa
A jak jest z konfiguracją sprzętu, oprogramowania?

prościzna

zYxMa 26.10.2004 12:30

Cytat:

Napisany przez memorando
prościzna

Trzymam Cie za słowo :P ;)

mgit 26.10.2004 16:06

Zamiast ściągać Knoppix'a uruchamianego z CD to lepiej ściągnij se normalną wersję.
Wersje uruchamiane z CD mają to do siebie że po restarcie działają jak nowo zainstalowany system (czyli nie pamiętają żadnych ustawień)
Co do podziału na patrycje to PM8 wcalnie nie jest potrzebny. Patrycje Linuxa można ustawić z poziomu instalatora Linuxa :)

Predi 26.10.2004 16:13

a ja polece red hatka a potem debianka :) (wydaje mi sie ze wybor red hata zamiast mandrake'a jest lepszy chociaz nie wiem dokladnie jak to uzasadnic)

kodziu 26.10.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez mgit
Zamiast ściągać Knoppix'a uruchamianego z CD to lepiej ściągnij se normalną wersję.
Wersje uruchamiane z CD mają to do siebie że po restarcie działają jak nowo zainstalowany system (czyli nie pamiętają żadnych ustawień)
Co do podziału na patrycje to PM8 wcalnie nie jest potrzebny. Patrycje Linuxa można ustawić z poziomu instalatora Linuxa :)

Jest opcja aby zapisać ustawienia np na dysku twardym bądź dyskietce :)
Ja próbowałem insalować linucha chyba z 10 razy ale i tak nie chodził :(
Jakiś komunikat był ten sam za każdym razem :/

mgit 26.10.2004 16:29

Cytat:

Napisany przez kodziu
Jest opcja aby zapisać ustawienia np na dysku twardym bądź dyskietce :)
Ja próbowałem insalować linucha chyba z 10 razy ale i tak nie chodził :(
Jakiś komunikat był ten sam za każdym razem :/

Ja miałem Auroxa uruchamianego z płyty CD i jakoś tej opcji zapisu ustawień na dyskietce ew. dysku nie mogłem znaleź :)
Jak przy instalcji wywala błąd to może jest wina źle ściągniętego obrazu płyty ew. za stary bios płyty głównej. Mój znajomy nie mógł zainstalować Mandrake 10, bo mu ciągle jakiś błąd wyskakiwał, zaktualizował se bios płyty głównej i linux zainstalował się bez problemu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36.