![]() |
Zakup uzywanego samochodu (pilne)
Jestem na kupnie (tzn. jutro) uzywanego autka (podkreslam nie sprowadzanego) i mam pare pytan i watpliwosci.
Jezeli kupie auto na siebie (7500zl) nie majac zadnego dochodu (nigdy nie pracowalem, mam 20 lat) to czy urzad skarbowy nie bedzie sie czepial o to, bo te 2% mam zamiar zaplacic... Albo jezeli auto kupi rodzic a ja bede wspolwlascicielem to o ile moze wzrosnac ubezpiecznie ? (PZU, Allianz, etc.); brak znizek. Z gory dzieki za kazda pomoc. |
Cytat:
Cytat:
Osobiście radziłbym Ci wybrać drugą opcję, ponieważ jak zarejestrujesz samochód tylko na siebie bedziesz bulił 100% (albo 120% jaki młody kierowca) stawki podstawowej i nawet przy maluchu to jest coś około 1000zł, a jak weźmiesz na współwłasność bedziesz płacił taką stawkę jaką płaci osoba która bedzie współwłścicielem, no i po kilku latach zniżka przejdzie na Ciebie ;) lub przy sprzedaży tego samochodu. Pozdro |
marynarz, bierz furke z 50% udzialem mamusi (trza uderzyc do skarbowego, ze jej darujesz polowe)
ja poprzez taki zabieg za OC zamiast 1600 place 600 przy duzych znizkach rodzicielki a te 2 % podatku to chyba wszystko, co jestes winien zaplacic dodatkowo przy zakupie furacza z polszczy |
Tylko ze mamusia tez nie ma znizek :P Jej udzial w tym samochodzie ma sens tylko w tedy jezeli skarbowy mial by sie mnie czepiac...
Szczegolnie licze na pomoc tych ktorzy kupili samochod w takiej konfiguracji. |
Jej udzial ma sens ,bo pewnie jest starsza od Ciebie i nie wpadniesz w zawyzona stawke OC ( 120% czy 130% juz nie pamietam).Szwagier tak zrobil i zaoszczedzil sporo kasy.Tylko moze niech Ona kupi i Tobie daruje no bo Ty niby z czego jej darujesz?A najlepiej kupcie wspolnie juz na umowie to odpadnie Wam latanie z darowizna.I pamietaj Mama musi byc jako pierwsza wpisana , a Ty wspolwlasciciel, bo od tego zalezy wlasnie stawka OC
PS. A co wspolnego ma auto z nagrywaniem plyt ? |
dodatkowe opłaty do oc doliczane są:
- jeśli właściciel lub współwłaściciel nie ma ukończone 25 lat, - jeśli któreś z was ma prawko krócej niż 3 lata, - zniżki 20%, jeśli właściciel ma decyzję o przyznaniu 1 gr inwalidztwa, tak na marginesie - trzymaj się z daleka od link4. baaaardzoooo ciężko wyciągnąć od nich kasę. kupując auto sprawdź numer silnika i podwozia z danymi w dowodzi rejestracyjnym. czeka cię dodatkowo wymiana wszystkich filtrów, oleju, płynu w chłodnicy, oraz wymiana paska rozrządu - czyli jakieś 250-300zł. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:39. |