Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Hehe, czy da się ztunningować CD-ROM??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hehe-czy-da-sie-ztunningowac-cd-rom-41822/)

Syster 28.10.2004 15:10

Hehe, czy da się ztunningować CD-ROM???

Witam!
Mam pytanie: posiadam CD-ROM LG:GCR-85228, zmieniłem mu BIOS z 1.00 na 1.03, no i mam pytanie czy da się go jakoś ztunningować (np. przyspieszony odczyt CD-RW, bo raczej większej szybkości odczytu [x52 standartowo] to chyba się nie da osiągnąć), lub czy istnieją programy do edycji ustawień w BIOSie tego CD-ROMu???

Maciej 28.10.2004 15:38

nie istnieją żadne programy do edycjii biosów w napędach optycznych.

epol 28.10.2004 15:42

A co Ci niby da ta zmiana jak hardware nie obsluzy wyzszej predkosci??

Proton 28.10.2004 15:48

Cytat:

Napisany przez Syster
Witam!
Mam pytanie: posiadam CD-ROM LG:GCR-85228, zmieniłem mu BIOS z 1.00 na 1.03, no i mam pytanie czy da się go jakoś ztunningować (np. przyspieszony odczyt CD-RW, bo raczej większej szybkości odczytu [x52 standartowo] to chyba się nie da osiągnąć), lub czy istnieją programy do edycji ustawień w BIOSie tego CD-ROMu???

Nie ma takiej możliwości, to po pierwsze. Po drugie... po co chcesz kombinować z CD-ROM'em?? Źle Ci, nie działa coś, za wolno ?? Chyba przesadzasz. Pokombinujesz z BIOS'em, a za parę dni będziesz płakał, że CD-ROM nie działa i jakby go teraz reklamować, ewentualnie do życia przywrócić.
Jest takie powiedzenie, że pies jak nie ma co robić, to sobie... nie będę kończył :)

grzeniu 28.10.2004 16:24

Chlopaki macie racje, ale....ja wcale sie nie dziwie Systerowi ze kombinuje. Mialem tego badziewia i wiem co to za chlam. Szacowna firma LG rownie dobrze moglaby na nim napisac odczyt 666x. Predkosc krecenia plyta nijak ma sie w nim do predkosci odczytu i raczej nic z tym sie zrobic nie da.

PS Bardziej moze by sie nadawal do krecenia fajerwerkami hehe ;)

andrzejj9 28.10.2004 22:37

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Chlopaki macie racje, ale....ja wcale sie nie dziwie Systerowi ze kombinuje. Mialem tego badziewia i wiem co to za chlam. Szacowna firma LG rownie dobrze moglaby na nim napisac odczyt 666x. Predkosc krecenia plyta nijak ma sie w nim do predkosci odczytu i raczej nic z tym sie zrobic nie da.

A to nie jest przypadkiem ten legendarny już (ale w baaaaardzo negatywnym sensie) model CD-Roma LG? :)

Morris 28.10.2004 22:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A to nie jest przypadkiem ten legendarny już (ale w baaaaardzo negatywnym sensie) model CD-Roma LG? :)

U mnie podobnie w LG GRD 8160B - ale może przez to że skończy niedługo 3 latka. :sylwek:

Na marginesie:
Cytat:

Napisany przez grzeniu

Chyba fajerkami? :)

luminat 29.10.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez Morris
U mnie podobnie w LG GRD 8160B - ale może przez to że skończy niedługo 3 latka. :sylwek:

Nie martw się, też mam ten napęd. Długo się męczyłem, aby uruchomic na nim tryb ultra-dma2 - pracował w trybie multi-word2, nawet format nic nie zmienił. Pomogło wgranie nowego biosu do płyty głównej, gdzie była opcja wymuszenia pracy w trybie ultra-dma 2. Dopiero teraz grzecznie współpracuje z nagrywarką liteon-52246S na jednym kanale IDE.

Syster 29.10.2004 15:21

Oj, ja nie mówie że chciałbym koniecznie przyspieszony odczyt, chciałbym jakikolwiek tunning:) Np: Lampka by 2 razy migała jak będzie CD-RW, albo wolniejsze wysuwanie się tacki... itp. Ogólnie, cokolwiek....
Poza tym, musze wam powiedzieć, że z nowym flashem CD, no nie wiem jak to określić: silniczki zachowują się bardziej "krokowo". Nie wiem jakie słowa mogą opisać ten efekt.

Poza tym, nie chce zakładać nowego tematu, ale trafił mi się ciekawy Cd-ROM. Był on firmy Sony. Otóż podczas zgłaszania się w BIOSie, pojawiały się....Chińskie litery!!! :wow: :wow: :wow: Pierwszy raz coś takiego widze. I nie chodzi tu, że pokazują się "krzaczki", ale normalne chińskie litery! Ciekawe, zaraz sprawdze z inną płytą główną....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:12.