Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Biologia - zadanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/biologia-zadanie-41843/)

Remix 29.10.2004 21:18

Witam!

Spoko - dobrze wiedziec... swoja droga napisalem jak ja bym napisal :) nie pisalem, ze tak jest :)

ale teraz wiemy, ze jest inaczej :D

gallus 29.10.2004 15:10

imola maił racje chodziło o wątrobe + śledzione, udało mi się to znaleść przez przypadek, więc jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za zainteresowanie i dla każdego za to zielona kropa ;) :piwo:

imola 29.10.2004 13:39

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

Ja bym napisal tak:

W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w PLODOWYCH ERYTROBLASTACH (erytrocyty jadrzaste), a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą ... dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.

Sorry ale nie

Erytroblasty to są komórki z których powstają erytrocyty (komórki macierzyste krwinek). Blasty sa to komórki które mogą się dzielić, erytrocyty i wszystkie inne dojżałe, wyróżnicowane komórki tracą zdolność do podziału. Nie może napisać że erytrocyty powstają w erytroblastach.
Studiowałem kiedys medycynę prze pewien czas, temu się wymądrzam.

edit. w szpiku też są erytroblasty z których powstają erytrocyty, w pytaniu chodzi o miejsce powstawania i jest nim najprawdopodobniej wątroba - tylko podczas życia płodowego oczywiście.
Notabane erytrocyty płodu a zwłaszcza hemoglobina różni się od hemoglobiny po urodzeniu.

Remix 29.10.2004 13:34

Witam!

Ja bym napisal tak:

W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w PLODOWYCH ERYTROBLASTACH (erytrocyty jadrzaste), a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą DWUTLENKU WEGLA dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.

Z drugiej strony zastanawiam sie, czy nie lepsza odpowiedzia byly by KOMORKI MACIERZYSTE?

imola 29.10.2004 10:00

Cytat:

Napisany przez gallus
Witam, mam drobny problem nie moge znaleść informacji, które mają zostać wpisane zamiast kropek, czy może zna ktoś odpowiedzi na te pytania?? Szukam w różnych książkach od biologii itp. ale nic nie moge znaleść, a w necie również nic o tym nie ma :|, wiem tylko to co jest uzupełnione wielkimi literami...

Z góry DZIĘKI :)

To drugie to napewno CO2, choć jest tu pewna nieścisłość, bo tylko niewielka cześć dwutlenku węgla jest transportowana przez hemoglobinę w erytrocytach, znaczna jego ilosc wiąże się z białkami osocza. W przypadku tlenu jest odwrotnie najwięcej wiąże się z hemoglobiną.

Jeżeli chodzi o pytanie pierwsze to chyba jest to wątroba, ale na 100% pewny nie jestem - tego trzeba poszukać w embriologi (najlepiej jakis podręcznik akademicki dla studentów medycyny). Moge Ci to sprawdzic na wieczór bo teraz jestem w pracy i nie mam dostępu do książek.

*Vojtas* 28.10.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez gallus
W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w ..., a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą DWUTLENKU WĘGLA dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.

gallus jedno ci uzupełniłem (ale pewności nie mam).
Wdychamy powietrze (tlen) wydychamy dwutlenek węgla.

pozdr.

gallus 28.10.2004 20:13

Biologia - zadanie

Witam, mam drobny problem nie moge znaleść informacji, które mają zostać wpisane zamiast kropek, czy może zna ktoś odpowiedzi na te pytania?? Szukam w różnych książkach od biologii itp. ale nic nie moge znaleść, a w necie również nic o tym nie ma :|, wiem tylko to co jest uzupełnione wielkimi literami...

Cytat:

W okresie płodowym erytrocyty są wytwarzane w ..., a po urodzeniu czynności krwiotwórcze przejmuje SZPIK KOSTNY. Hemoglobina transportuje z pęcherzyków płucnych do komórek ciała TLEN. Jest również głównym odbiorcą ... dyfundujęcego z tkanek do krwi naczyń włosowatych.
Z góry DZIĘKI :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:51.