Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z zapisem pakietowym (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-zapisem-pakietowym-41865/)

Queenman 29.10.2004 14:27

Problem z zapisem pakietowym

Witam
Od kilku dni walcze z zapisem pakietowym na CR-RW i nie wychodzie. Ale po kolei:
Posiadam dwa kompy - WinXP i Win98 SE
1) Po zainstalowaniu dodatku do Nero do zapisu pakietowego InCD (na WinXP) ładnie płytke formatuje i nagrywa ale nie moge tego odczytac na Win98 SE
W drugą stronę wogóle nie nagrywa (Windows się zawiesza na Win98 SE)
2) Po zainstalowaniu programu Write CD-RW dochodzi do konfliktu miedzy programem a CD-ROMem i system nie widzi napędu (na obu kompach)
3) Po zainstalowaniu programu DirectCD program twierdzi ze nie widzi żadnego napedu RW (pod WinXP)
4) Po zainstalowaniu programu Prassi abCD (pod Win98 SE) program formatuje płytkę ale WinXP jej nie widzi (komunikat: płyta uszkodzona lub w innym standardzie)

Jeśli chodzi o brak sterowników do UDF to są one zainstalowane na obu kompach i mimo to albo programy nie działają albo jeśli juz działają i formatują płytę to systemy nie widzą jej w obie strony

Bardzo bym prosił o jakieś propozycję, nowy program, cokolwiek co pomoże mi w skompatybilizowaniu obu systemów lub niezawieszaniu się komputerów (szczególnie tego pod Win98 SE)

nimal 29.10.2004 14:36

ja bym probowal z DirectCD - choc mniej popularny, to jednak uwazam ze jest lepszy, a napewno bardziej uniwerslny (ma wersje na wiecej systemow)
pod winxp problem tkwi prawdopodobnie w sterownikoach aspi - zainstaluj forceaspi 1.7, powinno pomoc

jesli to nie pomoze to poszukaj jakiejs starej wersji InCD - jednej z pierwszych jakie obsluguja winXp - te nowsze po prostu sa niekompatybilne z win98 (moga stwarzac problemy)

jak wsio zawiedzie to masz jeszcze progam PocketCD - ja go nigdy nie uzywalem, wiec nic na jego temat nie moge powiedziec oprocz tego ze akowy istnieje (istnial?)

Queenman 29.10.2004 20:24

Witam ponownie, oto relacja z tego co udało (lub nie) mi sie zrobić:

1) DirectCD nadal nie widzi napędu, gorzej - po zainstalowaniu sterów ASPI komputer nawet sie nie uruchamia (WinXP)
2) Nigdzie w sieci nie udało mi się znależć choćby dema do InCD (wersja 3.3 lub starsza) oraz PocketCD

Byłbym bardzo wdzięczny za jakokolwiek linka do w/w programów

yahol 29.10.2004 23:46

Cytat:

Napisany przez Queenman
Witam ponownie, oto relacja z tego co udało (lub nie) mi sie zrobić:

1) DirectCD nadal nie widzi napędu, gorzej - po zainstalowaniu sterów ASPI komputer nawet sie nie uruchamia (WinXP)
2) Nigdzie w sieci nie udało mi się znależć choćby dema do InCD (wersja 3.3 lub starsza) oraz PocketCD

Byłbym bardzo wdzięczny za jakokolwiek linka do w/w programów

DirectCD-pewnikiem masz za nowa nagrywarke. Bazy nagrywarek sa bardzo rzadko uaktualniane w D-CD.
Sprobuj Adaptec DirectCD Reader pod Win98se.
Raczej malo prawdopodobne, aby XP wysypal sie po wgraniu ASPI, powiem wiecej, wrecz niemozliwe.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:27.