Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   kobian KOB 650GX NDMx nie wykrywa dysku 200GB (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kobian-kob-650gx-ndmx-nie-wykrywa-dysku-200gb-41879/)

Stef 02.11.2004 23:22

ale czy sp2 to jest to samo co sp1 + dodatki, czy sp2 to sp2 czyli zupelnie co innego?
bo jesli sp2=sp1+dodatki, to nie trzeba robic plytki xp+sp1+sp2.ale jesli sp2 to jest cos zupelnie innego niz sp1, toowszem, tzreba chyba miec wszytsko w jednym.
jesli sie myle-prosze mnie poprawic.

esem 02.11.2004 15:28

Cytat:

Napisany przez Stef
ale taka integracja to jest chyba to samo co sp1 i zainstalowany potem sp2?

Nie do końca. Jak chcesz być na sp2 to instaluj to od samego początku, bezsensu jest instalacja sp1 po to aby w następnym ruchu przechodzić na sp2...
Nie wszystkie aplikacje tolerują sp2. Jest lista aplikacji które się "gryzą" 8 )

Stef 02.11.2004 01:15

ale taka integracja to jest chyba to samo co sp1 i zainstalowany potem sp2?
ja tylko nie rozumiem dlaczego sp2 rozwalilo mi caly system. zastanawia mnie to i denerwuje.

esem 01.11.2004 17:15

Cytat:

Napisany przez Stef
esem-dzieki wielkie!!!! wszystko działa jak nalezy:)
pozostalo tylko jeszcze jedno "ale"
zrobilem plyte xp+sp1 i zainstalowalem system. potem na ten system zainstalowalem sp2, ktory jednak zepsul mi wszytsko, bo przy probie wlaczenia kompa-niebieski ekran. ponowna instalacja xp+sp1 i wszytsko dziala OK.
wiec czy ten sp2 nie działa czy jak? albo co zrobic (i czy powinienem) by działal ten sp2?

Zrób sobie instalkę winXPsp2 Robi sie ją identycznie jak sp1 8 )

Stef 31.10.2004 22:50

esem-dzieki wielkie!!!! wszystko działa jak nalezy:)
pozostalo tylko jeszcze jedno "ale"
zrobilem plyte xp+sp1 i zainstalowalem system. potem na ten system zainstalowalem sp2, ktory jednak zepsul mi wszytsko, bo przy probie wlaczenia kompa-niebieski ekran. ponowna instalacja xp+sp1 i wszytsko dziala OK.
wiec czy ten sp2 nie działa czy jak? albo co zrobic (i czy powinienem) by działal ten sp2?

Stef 30.10.2004 20:06

sprpbpje tak.
narazie walcze z plytka xp+sp1. zrobilem ja juz 2 razy i za kazdym razem wyskakuje bla ze jakis plik jest uszkodzony:( szlag mnie chyba trafi z tym dyskiem.
i trzeba bylo kupic 120 i by bylo po problemie:(

esem 30.10.2004 16:12

Cytat:

Napisany przez Stef
czyli jak zrobie jedna partycje 80 a druga 90,to powinno byc ok?
bo teraz mam jedna 128 a reszta niespartucjonowana i sie wywala w instalce xp przy wpisywaniu nazwy uzytkownika.
jest to jaks blad kernel_inpage.

Tak.
Ale zrób inaczej. Operuję wartościami podawanymi przez Windows.
Dysk ma dokładnie 190,7GB. Podziel na dwie partycje:
-systemowa: 190,7 - 175,7 = 15GB,
-dane: 175,7 GB.
Czyli: instalatorem winXP usuń wszystkie istniejące na tym dysku partycje, utwórz instalatorem partycję 15GB * 1024 = 15360, zainstaluj system, uaktywnij LBA48, załóż spod windowsa narzędziami dyskowymi partycję na wolnej przestrzeni dyskowej 175GB.
To jest przykład.
I po herbacie... Powodzenia 8 )

Stef 30.10.2004 16:00

czyli jak zrobie jedna partycje 80 a druga 90,to powinno byc ok?
bo teraz mam jedna 128 a reszta niespartucjonowana i sie wywala w instalce xp przy wpisywaniu nazwy uzytkownika.
jest to jaks blad kernel_inpage.

esem 30.10.2004 15:48

Cytat:

Napisany przez Stef
teraz sie pogubilem.
to jak to zainstalowac?
przeciez SP1.exe nie da sie zbootowac,a na czysty dysk nic innego chyba nie zainstaluje.

ten program z WD mial mi cos pomoc,lecz dalej zima.:(

Ten program z WDC pomaga tylko na fabrycznie czystym dysku, potem już nie...
No i jesteśmy w domu: masz instalkę winXP a tym tego nie zrobisz. Zrób sobie wcześniej instalkę winXPsp1 (lub winXPsp2), na tym forum znajdziesz instrukcję jak.
Albo: postępuj tak, jak pisałem wyżej. Będziesz miał 2 partycje na tym HDD - co ma swoje zalety (malutka systemowa i reszta na dane). 8 )

Stef 30.10.2004 15:41

teraz sie pogubilem.
to jak to zainstalowac?
przeciez SP1.exe nie da sie zbootowac,a na czysty dysk nic innego chyba nie zainstaluje.

ten program z WD mial mi cos pomoc,lecz dalej zima.:(

esem 30.10.2004 15:07

Cytat:

Napisany przez Stef
esem-LBA48 uaktywnilem. przeciez napisalem ze windowsk mi juz normalnie wykrywa pojemnosc dysku. nie moge tylko na nim zainstalowac XP,bo w instalatorze wywalaja sie co chwile niebieskie okienka.
LBA48 uaktywnilem w nast sposob: przeszukalem forum i inne strony. znalazlem opis co trzeba wp[isac w rejestrze i gdzie. wpisalem to i działa.
a co do tego co moil esem- ze PM cos robi,ale zle robi-calkowita racja. stworzylem tak partycje,ale instalator xp twierdzi ze format plikow uniemozliwia zainstalowanie windowsa.

winXP (instalator) nie zobaczy tego HDD,
zobaczy go wyłącznie instalator winXPsp1 lub winXPsp2.
Postępuj tak jak pisałem wyżej.

@Weron: zależy jak liczysz, bo można też tak: 128*1024=132GG*1024 i będzie 137GB i takie wartości też zobaczysz w necie. Jest to dokładnie granica od której musisz mieć LBA48bit. 8 )

Stef 30.10.2004 14:54

esem-LBA48 uaktywnilem. przeciez napisalem ze windowsk mi juz normalnie wykrywa pojemnosc dysku. nie moge tylko na nim zainstalowac XP,bo w instalatorze wywalaja sie co chwile niebieskie okienka.
LBA48 uaktywnilem w nast sposob: przeszukalem forum i inne strony. znalazlem opis co trzeba wp[isac w rejestrze i gdzie. wpisalem to i działa.
a co do tego co moil esem- ze PM cos robi,ale zle robi-calkowita racja. stworzylem tak partycje,ale instalator xp twierdzi ze format plikow uniemozliwia zainstalowanie windowsa.

Weron 30.10.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez esem
Napiszę to jeszcze raz:
Aby zainstalować partycję większą niż 132GB ...

A nie czasem 128.

esem 30.10.2004 13:36

Ilość załączników: 1
Napiszę to jeszcze raz:
Aby zainstalować partycję większą niż 132GB to:
-należy mieć winXPSP1 lub winXPS2,
-instalatory win2ksp3 i 4 oraz winXP nie obsługują partycji powyżej 132GB i tymi systemami można co najwyżej tworzyć partycje poniżej 132GB a następnie (po zainstalowaniu) windy należy uaktywnić LBA48 i doinstalować kolejne partycje na wolnych obszarach HDD,
-PM tworzy partycje ale windows ich nie obsługuje do końca (bo widzi je inaczej). Będą ginęły dane z HDD,
-można instalować partycje spod win2ksp4 i winxp na dużych dyskach ale dopiero po uaktywnieniu LBA48,
-w załączeniu plik do uaktywniania LBA48 (spod windy).

@Stef: usuń instalotorem windy wszystkie natworzone przez siebie parycje i postąp wg uwag podanych wyżej używając narzędzi wyłącznie windosowskich. 8 )

esem 30.10.2004 13:16

Cytat:

Napisany przez Stef
zainstalowalem najnowszy bios(03.2003). bios wykrywa dysk , bo pisze 200 GB,ale w windowsie jest widzialny jako 131 MB(czyli chyba okolo 127 GB).czy dyski WD maja jakies swoje specjalne programy do partycjonowania dyskow?

podczas instalacji systemu na tym dysku(xp corp)wywala blad i wyskakuje niebieski ekran.

Dlaczego nie używasz opcji SZUKAJ?. Zaśmiecasz forum.
Gdybyś nie był taki leniwy to byś znalazł programik który na tym forum osobiście zamieściłem od uaktywniania LBA48.
A i tak będziesz musiał uaktywnić LBA48. Ale jak chcesz... 8 )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:41.