Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   TMPGEnc DVD Author (https://forum.cdrinfo.pl/f13/tmpgenc-dvd-author-41905/)

kalkrzy 30.10.2004 08:35

TMPGEnc DVD Author

Stworzyłem menu i rozdziały zgodnie z instrukcją zamieszczoną w tym serwisie na stacjonarnym odtwarzaczu DVD wszystko pięknie działa,ale chciałbym by ktoś kto niechce korzystać z tego,po jakimś czasie film wystartował sam.I jeszcze jedno program w niektórych zakładkach przy rozdzielczości 800x600 nie mieści się na monitorze czy można to jakoś zmienić niezmieniając rozdzielczości?
Jeżeli ktoś dobrze zna ten program to może mi wyjaśni moje wątpliwości
kalkrzy

ideJ 02.11.2004 13:03

Tego autostartu chyba się nie da zrobić przy pomocy TMPGEnc DVD Author'a... Potrzebowałbyś czegoś na kształt timeout'u na menu (w DVDMaestro chyba jest taka możliwość)

dk75 03.11.2004 21:56

W DVD Meastro jest wszystko, tyle, że ręcznie trzeba robić bo TEMPLATE'y nie za bardzo jest jak zrobić.

Ufil123 03.11.2004 22:43

"...ale chciałbym by ktoś kto niechce korzystać z tego,po jakimś czasie film wystartował sam..."

kurcze ale Ten Ktoś musi być leniwy :) łatwiej będzie nacisnąć play na pilocie niż ułożyć "algorytm" w dvdmaestro dla timeout'u ( oczywiście o ile nie kożystałeś nigdy z dvdmaestro)
pozdro

kalkrzy 04.11.2004 05:42

Zanim napiszesz,że ktoś jest leniwy zastanów się bo to nie mnie miało slużyć tylko osobom starszym schoriwanym i nieznającym się dobrze na obsłudze pilota."Kurcze ten człowiek niema litości dla starszych i schorowanych"

LUCAN 04.11.2004 20:21

Przykład bezcelowej dyskusji.
Przygotuj (wypal) drugą wersję bez menu i po sprawie.
Osobiście z płytą spełniającą ten warunek się nie spotkałem, a życie skomplikować sobie zawsze można; proponuję jeszcze poduskutować o długości tego czasu ...

dk75 04.11.2004 20:30

Nic skomplikowanego. Jesli robisz to w DVD Maestro to tam gdzie ustawiasz akcję po skończeniu danego voba zamiast "loop" dajesz "timeout 60s" i tyle. Cała robota z menu - wybierasz inną opcję.

ideJ 05.11.2004 15:26

@LUCAN:
wbrew pozorom dyskusja nie jest bezcelowa. Pytanie uważam za niebanalne. A dk75 dziękuję za zgrabną i rzeczową odpowiedź

Ufil123 05.11.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez kalkrzy
Zanim napiszesz,że ktoś jest leniwy zastanów się bo to nie mnie miało slużyć tylko osobom starszym schoriwanym i nieznającym się dobrze na obsłudze pilota."Kurcze ten człowiek niema litości dla starszych i schorowanych"

Nie miałem pojęcia (nic nie wspominałeś) że ma to byc dla osoby straszej :(

dk75 06.11.2004 10:23

Widziałem za to już parę płytek zrobionych w jeszcze inny sposób.
Po włożeniu płytki film startuje jako pierwszy, dopiero po skończeniu filmu włączane jest menu. Jak ktoś chce przed filmem je obejrzeć to musi wymusić to z pilota.
Również prosty sposób - w zakładce "Connections" jako "First play" wybierasz "Movies-Movie1-Movie1:Chapter 00:00:00:00" zamiast "Menus-Menu1-Menu1".

Natomiast jeśli chodzi o "clou" wątku to w zakładce "Menu" wybierasz podzakładkę "Playback Control" i tam możesz ustawić "Still" (dla nieruchomych obrazów - będzie sobie poprostu "stało", ale jesli w tle jest dźwięk to trzeba traktować jak animację), "Loop" (dla animacji, po skończeniu zagra jeszcze raz) oraz "Time Out" i ilość sekund (max. 255, po skończeniu przejdzie do etapu ustawionego w "Connections").
Można to też ustawić w samym "Connections". Ustawiasz widok na "Connections" i klikasz "Menu1" z lewej strony. Niestety nie ustawisz tutaj czasu jaki ma grać dane menu.

I tak trzeba to ustawić dla każdego ekranu menu. Ile ma trwać i co zrobić po skończeniu lub naciśnięciu danego buttona.

To tyle apropo "DVD Maestro".

worms 06.11.2004 12:51

osobiśscie gdy chce by film sam startował robie go bez menu i wówczas po włożeniu płytki film startuje od razu sam, w tym przypadku kolejne czaptery mozna przełaczac pilotem.
Ja mam natomiast problem z dzwiękem gdy film jest dłuższy od tych 4,5 GB, poniewaz dzwięk wówczas jest o nierównej głośności.

dk75 06.11.2004 13:03

???
W końcu 4.5GB nie mieści się na single layer... nie rozumiem.
Jak masz problem z dźwiękiem to albo zacznij inny wątek albo jeśli robisz to w TMPGEnc DVD Author opisz dokładnie o co chodzi tutaj. Ale dokładnie a nie tylko to co powyżej, bo jest całkowicie niezrozumiałe.

worms 06.11.2004 15:42

Zgodnie z porada otworzyłem nowy watek o tytule Kłopoty z dźwiękiem, gdzie opisałem problem dokładniej.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.