Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   nForce2 Drivers 5.10 (IDE SW) czy ASPI (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nforce2-drivers-5-10-ide-sw-czy-aspi-41914/)

XSzuflaX 30.10.2004 12:16

nForce2 Drivers 5.10 (IDE SW) i ASPI Rozwiazanie Problemu

Wiem ze pyatnie bylo juz walkowane, wyczytalem forum, i wlasciwie nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy lepiej miec zainstalowane najnowsze drivery do plyt z chipsetem nForce2 Ultra 400 (Driv ver 5.10) (Chodzi oczywiscie o sam driver IDE SW) czy sterowniki ASPI (Force ASPI 1.8).

Rzecz sie dzieje na ABIT NF7-S rev. 2 + LiteOn SOHW 16 33s (FIRMWARE BS0K) podpiety na drukgim kanale na master (sam naped) Tasma IDE 80

Dziekuje za wyrozumialosc

Ps.: Jesli chodzi o sam driver to np wiekszosc programow idzi naped oprocz BookType

mastermania 30.10.2004 12:22

oby dwa zainstal

XSzuflaX 30.10.2004 13:51

Cytat:

Napisany przez mastermania
oby dwa zainstal

Tak wlasnie mam ale np. niektore programy szczegolnie te ktore kozystaja z powloki ASPI nie widza napedow vide EAC (dopiero po zmianie na Native Win32 interface for WinNT/2000/XP widzi naped), Book Type wogole nie widzi, CDDAE nie widzi.

VIZZARD 30.10.2004 21:26

Cytat:

oby dwa zainstal

Mastermania jak zwykle na poziomie :\

Cytat:

Napisany przez XSzuflaX
Tak wlasnie mam ale np. niektore programy szczegolnie te ktore kozystaja z powloki ASPI nie widza napedow vide EAC (dopiero po zmianie na Native Win32 interface for WinNT/2000/XP widzi naped), Book Type wogole nie widzi, CDDAE nie widzi.

Właśnie z tego powodu nie wolno instalować IDE SW :nie:

Jakiekolwiek wersję sterów do nForce2 byś nie instalował

Daj standardowe sterowniki IDE - to znaczy gdy w instalatorze się o nie zapyta - daj NIE

Wszystko powinno wrócić do normy :taktak:

Tylko najpierw musisz je odinstalować :mruga:

Turboni 30.10.2004 21:36

Cytat:

oby dwa zainstal

poziom godny pogawedek na onecie ;)
ze tez tacy ludzie sie wypowiadaja nie wiedzac o co chodzi :(

XSzuflaX 30.10.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Właśnie z tego powodu nie wolno instalować IDE SW Jakiekolwiek wersję sterów do nForce2 byś nie instalował Daj standardowe sterowniki IDE - to znaczy gdy w instalatorze się o nie zapyta - daj NIE

Problemow z wypalniem i jakscia wypalanych plyt nie mam. Zreszta jak widac z kazda kolejna wersja sterowniki IDE SW sa coraz lepsze wydajniejsze od tych z windowsa i bardziej przejzyste w konfiguracji. Z komatybilnoscia tez nie mam problemow wiec narazie zostane prz obecnej sytuacji i poczekam az tworcy oprogramowania dostosuja sie do moich potrzeb ;) A book type zmine sobie w biosie na stale ;) OmniPatcherem.

Turboni 30.10.2004 22:05

a masz najnowszego booktypa nie dawno sie pojawil jakies 2 -3 dni temu

XSzuflaX 30.10.2004 22:45

Cytat:

Napisany przez Turboni
A masz najnowszego booktypa ? Nie dawno sie pojawil jakies 2 -3 dni temu

Mam Bit Setting Utility v1.2.0 czyli zdaje sie najnowszy.

A teraz rozwiaznie problemu: zazylem troche internetu dzisiaj ;), do katalogu z programami ktore nie rozpoznja napedu nalezy skopiowac plik "WNASPI32.DLL" z katalogu "\\Ahead\nero" czyli najzwyczajniej w swiecie nalezy skopiowac ASPI z Nero bo jest lepsze bardzie kompatybilne i wogole fajne ;))))

Ps.: Przetestowane na EAC, Bit Setting Utility v1.2.0 aka BookType, CDDAE, Kprobe. W kazdym nagle naped sie pojawil ;)

Istnieje mozliwosc w ForceASPI Podminki pliku WNASPI32.DLL na ten z nera i zastosowania *.bat installaspi (wczesniej killaspi) moze by nie trzeba kopiowac do poszczegolnych katalogow z programimi tegoz pliku. Moze ktos sie skusi na testa ;)

Moze ja ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48.