Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak zmienić bios? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-zmienic-bios-42006/)

memorando 03.11.2004 09:41

Cytat:

Napisany przez nimal
ta... podobalo mi sie flashowanie na MSI "spod windy"
zassal sie pliczek exe, odpalam go a ten do mnie rzebu mu dac dyskietke
daje mu mysleac ze pewni tylko backup tam da, a ten mi ja sformatowal, cos tam powgrywal, restartol sam kompa, odpali z dyskietki (proszac uprzednio o odpowiednia zmiane w biosie), zrobil backup, wgral nowy bios i znowu restartnol :)
jak to jest update spod windy to jestem sw Alojzu, ale w sumie wszystko bylo automagicznie przynajmniej :) i oczywiscie dziala poprawnie

a propos - najlepiej flashowac z ramdysku - jest po prostu najszybszy, a jak prondy brakinie to i tak tylko ups uratuje ;)

możesz spod windy jak używasz live update ale to na twoje ryzyko ....mi raz to rozkraczylo bioska i fuck gryzlem się z tym

nimal 02.11.2004 23:26

ta... podobalo mi sie flashowanie na MSI "spod windy"
zassal sie pliczek exe, odpalam go a ten do mnie rzebu mu dac dyskietke
daje mu mysleac ze pewni tylko backup tam da, a ten mi ja sformatowal, cos tam powgrywal, restartol sam kompa, odpali z dyskietki (proszac uprzednio o odpowiednia zmiane w biosie), zrobil backup, wgral nowy bios i znowu restartnol :)
jak to jest update spod windy to jestem sw Alojzu, ale w sumie wszystko bylo automagicznie przynajmniej :) i oczywiscie dziala poprawnie

a propos - najlepiej flashowac z ramdysku - jest po prostu najszybszy, a jak prondy brakinie to i tak tylko ups uratuje ;)

epol 02.11.2004 22:30

Cytat:

Napisany przez Weron
@epol wszystko masz dokladnie opisane na stronie producenta, jesli uwazasz, ze wgranie biosu jest ci koniecznie potrzebne to zrob to.

Raczej tak. Chce w koncu widziec w BIOSie ze mam dzielnik 1:6 :D

A co do flashowania spod Windy to Epox udostepnia aplikacj Magic BIOS i wlasnie mialem tym to zamiar zrobic tak jak pisal woitas

Maciej 02.11.2004 22:08

Cytat:

Napisany przez memorando
uwaga spod windy msi niezaleca flaszowania ani z flopa zalecają tylko wladowac do ramdysku i z niego flaszować powiem że mają dużo racji mogą być bad sectory...

memo ma rację ,,,i lepiej robić tak jak pisze.
Podobny temat...:
http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=250687

memorando 02.11.2004 21:03

Cytat:

Napisany przez epol
A czy wykona mi on też backupa starego biosa?

uwaga spod windy msi niezaleca flaszowania ani z flopa zalecają tylko wladowac do ramdysku i z niego flaszować powiem że mają dużo racji mogą być bad sectory...

memorando 02.11.2004 21:01

Cytat:

Napisany przez Obywatel-X
:uczen: Cze.Mam pytanko do kumatych.
Mam płytę główną Asrocka-a K7S8X. Chciał bym dokonać Upgrade Biosa.
Jak to się robi i jakim programem. Czy to trudne i czym grozi jak bym coś
spaprał?
PS: Gdzie dostać nowe biosy?
Dzięki za info. Będę na nasłuchu :papa:

www.asrock.com
jeżeli chodzi o program fleszujący zależy od wersji biosa jak masz ami to bierzesz ami flaszer a jak award bios lub award-phoenix to flaszera awarda dokonujesz upgrade w czystym biosie używając dyskietki startującej wpisujesz najczęściej komendę nazwaflaszera.rozszerzenie nazwa pliku.rozszerzenie a najlepiej niegrzeb tylko jedź do serwisu i ci tam zrobią flaszowanie asrocka to ryzko sam wiem bo jeden mi nie wstal to są plyty z seri aktualizacja biosu dodaje z reguly tylko nowe procki nic więcej czasem bledy naprawiają ale rzadko

Weron 02.11.2004 20:05

@epol wszystko masz dokladnie opisane na stronie producenta, jesli uwazasz, ze wgranie biosu jest ci koniecznie potrzebne to zrob to.
Nie ma czego sie bac.Mam podobna plyte do twojej (8KRAI) i ostatnio robilem upgrade.Wszystko chodzi dobrze.Robilem to wedlug opisu, ktory mozna znalezc na stronie www.epox.nl
Metoda dyskietki startowej.Powiem nieskromnie, ze przy tym upgradzie zamyslilem sie i jak najpierw zachowalem stary bios to potem jeszzce raz go wgralem.Czyli ten sam na ten sam. :)Dopiero po restarcie kompa.Zobaczylem, ze to nie to mialo byc.hehe.
Potem wgralem ten najnowszy.Wiec zalecam odrobine skupienia przy takiej operacji. :)

epol 02.11.2004 18:51

Cytat:

Napisany przez Obywatel-X
Cze Epol. Jak to zrobić z windy.Mam Win XP.
Tylko napisz krok po kroku co i jak bo nigdy tego nie robiłem.Teorie znam
jak to zrobić z Dosa ale z windy nie mam pojęcia.Pozdro
:papa:

Jeszcze tego nie zrobilem. Jakoś nie mam teraz czasu i szukam kogos kto mi pozyczy UPSa.
Robi sie to tak jak pisal woitas. Tylko, że nie wiem czy mam samemu zrobic backupa z poziomu DOSu.
Zerknij sobie tu:
http://www.oc-serwis.pl/articles/a/182.html

Obywatel-X 02.11.2004 01:27

Re

Cze Epol. Jak to zrobić z windy.Mam Win XP.
Tylko napisz krok po kroku co i jak bo nigdy tego nie robiłem.Teorie znam
jak to zrobić z Dosa ale z windy nie mam pojęcia.Pozdro
:papa:

epol 01.11.2004 12:41

A jak w końcu jest z tym backupem? Trzeba go wykonac recznie z poziomu DOSa? Ja chyba jednka wybiore opcje z WInodowsa, bo progam sobie sam pobiera BIOS.
Z poziomu DOSa uwalilem kiedys ecs'a i kosztowalo mnie to 60zl.

47 01.11.2004 00:10

Ja używam programiku dołączonego do płyty MSI, sam sprawdza, sam pobiera, potem krok po kroku wszystko ładnie pokazuje jek robić .
POzdro

woitas 31.10.2004 23:59

a ja miałem przeciwnie.
użyłem kiedyś przez pomyłkę innego programu do flashowania (ze starszego epox'a, który miał bios awarda - cóż, człowiek uczy się na błędach) i wyłożyłem kompa.
uratował mnie dual bios na mojej płycie - śmiać mi się teraz chce, kiedy przypomnę sobie, jak z tym walczyłem - można było wprowadzic max. 15 znaków.

z kolei pod windows nie miałem żadnych problemów.

yahol 31.10.2004 23:45

Cytat:

Napisany przez woitas
to banalnie proste.

resztę program zrobi za ciebie.
po restarcie wchodzisz do biosu, zmieniasz co chcesz i odpalasz winde.

Ha....wiem, wiem, robilem to spod windowsa :D powalilem plyte :D
Zrobilem spod DOS-a chodzi jak zyleta.
A robi sie to....
....wprawnym ruchem zawodowca.
Zaleta podmiany BIOSu spod DOSa jest fakt, ze nie musisz miec wcale, ale to wcale nic oprocz plyty i stacji dyskietek :D
No i zasilania...oczywiscie.
Albowiem komputer podlaczony do pradu - dziala lepiej.

epol 31.10.2004 23:17

Cytat:

Napisany przez woitas
to banalnie proste.
odpalasz program, ściągasz bios, klikasz na update (wyłącz neta i cały soft - szczególnie antywirusa).

A czy wykona mi on też backupa starego biosa?

woitas 31.10.2004 23:07

Ilość załączników: 1
to banalnie proste.
odpalasz program, ściągasz bios, klikasz na update (wyłącz neta i cały soft - szczególnie antywirusa).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:00.