![]() |
Podstawy nagrywania DVD
Witam!!!
Właśnie zamówiłem sobie w sklepie nagrywarkę DVD-/+RW i zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę to nie wiem prawie nic o nagrywaniu DVD. ;) Mam kilka pytań do forumowiczów, którzy są obeznani z tematem, a którzy zechcą bez zbędnych komentarzy udzielić mi odpowiedzi: 1. Jaka jest różnica między DVD-R a DVD+R? 2. Jeżeli jest jakaś różnica to co najlepiej nagrywać na DVD-R a co na DVD+R (np. na co nagrywać filmy, na co dane etc.)? 3. Jakie programy najlepiej wykorzystać do nagrywania i kopiowaniu DVD? Proszę i z góry dziękuję za konkretne i zrozumiałe odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich!!! :cool: |
jeżeli to nagrywarka obsugująca formaty dvd -/+r to obojętne co nagrywasz.
w odczycie nie ma różnicy. jeżeli masz zamiar odtwarzać na dvd stacionarnym to zorientuj sie czy odtwarza dvd-/+r . a programów jest wiele. popularne Nero, Clone, Ultraiso, Alcohol. |
Cytat:
|
Cytat:
ad. 2 gry nagrywam na DVD+R, a filmy i na DVD-R i na DVD+R ad. 3 filmy najlepiej przygotowywać i nagrywać w CloneDVD2 :D :taktak: |
Cytat:
LG DVD-Multi recorder GSA-4082B |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ostatnio uzywajac programu NTI CD&DVD Maker zauwazylem ze plyty DVD-R moga byc nagrywane w trybie DAO a plyty DVD+R - nie. Jak to sie ma do kopiowanie plyt 1:1 ?
|
Cytat:
|
Cytat:
nie dziekuj, bo zapeszysz pozdro dla VIZZARDA za dobry humor ;) |
a ja mam takie pytanko: jak duzy mozna robic overburning na plytach dvd ?
pozdro |
raczej zaden
ale max moze 10 mb ??? ale nie zalecane to jest |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przed chwilą zjechałem płytkę Verbatim DVD-R przez przekroczenie pojemności jedynie o kilkaset kB. Nero nawet nie wyświetlił monitu o overburning, zatem nie polecam, bo nawet jak w extremalnych przypadkach się uda, to i tak nadpisane dane nie są odczytywane, a w najgorszym cała płytka pod :piwko2: PS Nie wspominam już o teoretycznej możliwości uszkodzenia palnika... :\ :papa: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:04. |