Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   VHS -> DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/vhs-dvd-42055/)

sebi_sr 01.11.2004 15:58

VHS -> DVD

Witam
Wiem temat byl poruszany wiele razy na tym forum i odrazu powiem czytałem wiekszosć tych postów i nawet bardzi wiele mnie one nauczyłu, ale żaden z tych tematów nie dotyczy mojego problemu dlatego ze wiekszosc pytajacych ma specjalne karty albo tunery TV a ja nie mam nic poza kamera mini DV (SONY) i zwykłym kompem (AMD 2800+, GF 5950 ULTRA, 1 GB RAM , HDD 160GB i nagrywarka DVD to chyba te najbardziej istotne elementy)
moje pytanie jets nastepujace jak za pomoca takiegoi sprzetu nagrac materiał z kamery na dvd powiem ze robiłem to za pomoca Ulead DVD Workshop 2 i wyszło nawet nizle ale ktos pisał na forum by nie konwertowac odrazu dp formatu mpeg-2 a ten program to tak robi - czyli czy mozna to zrobic tak by jakosc była jak najlepsza i za pomoca jakich programów. Prosze o napisanie jak to zrobi tak jak dla AMATORA - KALEKI
serdeczne dzieki
SEBI

pykson 01.11.2004 16:18

jest tu kilka spraw:
1. Ty nie robisz z VHS do DVD, a z DV do DVD, a to ogromna roznica
2. zeby zgrac na kompa cyfrowo (czyli bezstratnie) trzeba miec kabelek+karte firewire, w cenie do okolo 100 zl
3. nie wiem jak jest w ulead dvd workshop, ale w wiekszosci edytorow video mozna ustalic, do jakiego formatu zgrywany jest material video. ustaw AVI DV
4. utworzony film najlepiej kompresowac do mpeg2 (czyli DVD) specjalnym kodekiem, tu najlepiej nadaja sie Canopus Procoder 1.5 albo 2.0, Cinema Craft Encoder (CCE) - wersji 2.50, albo nowszej, i jeszcze moze kodek Mainconcept, ale juz chyba mniej niz dwa pierwsze.
5. poczytaj tu, bedziesz wiedzial duzo wiecej:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39099

maj3 01.11.2004 17:18

konwertuj do mpeg-2 jak nie chcesz nic zmienac
najlepiej
kup kontroler dv1394 na pci( o ile nie masz go już na płycie głownej)
komerka podłcz do vhs (wejscia analogowe kamerki )i i do kontrolera dv1394(wyj. dv kamerki)
jesli kamerka ma takie mozliwosci zrobi konwersje analogowo -cyfrowa w "locie"(bez koniczności zapisywania na taśmie) info na ten temat co trzeba w sofcie kamerki ustawic np.dv-in, av->dv on powinnienes miec w instrukcji kamerki
zgrywasz w mepg-2(pal) 720x576w max jakości
potem tylko autoring i z glowy

zalety oszczednosc czasu i miejsca na dysku

a jak chcesz cos zminiac zgrywasz do dv2(pal).avi 768x576
i edytujesz
potem konwersja do mpeg-2 jw.
i autoring i z głowy

zalety tylko oszczedność czasu
bo miejsca na dysku juz nie
dv.avi to only 13GB na godz.

:peace:

sebi_sr 01.11.2004 18:03

Cytat:

Napisany przez pykson
jest tu kilka spraw:
1. Ty nie robisz z VHS do DVD, a z DV do DVD, a to ogromna roznica
2. zeby zgrac na kompa cyfrowo (czyli bezstratnie) trzeba miec kabelek+karte firewire, w cenie do okolo 100 zl
3. nie wiem jak jest w ulead dvd workshop, ale w wiekszosci edytorow video mozna ustalic, do jakiego formatu zgrywany jest material video. ustaw AVI DV
4. utworzony film najlepiej kompresowac do mpeg2 (czyli DVD) specjalnym kodekiem, tu najlepiej nadaja sie Canopus Procoder 1.5 albo 2.0, Cinema Craft Encoder (CCE) - wersji 2.50, albo nowszej, i jeszcze moze kodek Mainconcept, ale juz chyba mniej niz dwa pierwsze.
5. poczytaj tu, bedziesz wiedzial duzo wiecej:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39099

tak zapomniałem wspomniec kamere podłanczam przez firewire i odrazu zgrywam w locie do mpeg-2 (program ma taka możliwośc na format DVD 16 minut to około 1BG materiału)ale zastanawiam sie czy to jest dobry sposób czy aby tą metoda nie trace zbyt wiele na jakości

pykson 01.11.2004 18:10

tak jak napisal maj3, zgrywanie do mpeg2 moze byc dobre jedynie wowczas, kiedy nie chcesz nic zmieniac, ale i tak tracisz na jakosci moim zdaniem znacznie w stosunku do tgo co moglbys osiagnac kodowaniem wieloprzebiegowym albo nawet jednoprzebiegowym, ale procoderem albo CCE

jezeli chcesz miec najwyzsza jakosc albo masz zamiar wprowadzac zmiany (przejscia, napisy) to zgrywaj do AVI DV (najlepszy do tego jest program scenalyzer), a potem obrabiaj i konwertuj do mpeg2

sebi_sr 01.11.2004 18:44

Cytat:

Napisany przez pykson

jezeli chcesz miec najwyzsza jakosc albo masz zamiar wprowadzac zmiany (przejscia, napisy) to zgrywaj do AVI DV (najlepszy do tego jest program scenalyzer), a potem obrabiaj i konwertuj do mpeg2

tak mam zamiar uzyskac jak najlepsza jakosc a mozesz cos wiecej napisac po koleji jak i jakimi programami to zrobic !!!
wielkie dzieki

pykson 01.11.2004 19:20

przeciez napisalem
czytales wogole te linki, do ktorych Cie odeslalem?
1. zgrywanie z kamery na HDD - Scenalyzer
2. obrobka video - dla poczatkujacych Ulead Video Studio 6 albo 7, Pinnacle Studio 8 albo 9, i pare innych prostych
3. kompresja - Canopus Procoder 1.5 albo 2.0
4. auhoring - np. dvdlab

kilka ciekawych artykulow tu (cdrinfo) i tu (stronka CobryVerde)

sebi_sr 01.11.2004 19:24

Cytat:

Napisany przez pykson
przeciez napisalem
czytales wogole te linki, do ktorych Cie odeslalem?
1. zgrywanie z kamery na HDD - Scenalyzer
2. obrobka video - dla poczatkujacych Ulead Video Studio 6 albo 7, Pinnacle Studio 8 albo 9, i pare innych prostych
3. kompresja - Canopus Procoder 1.5 albo 2.0
4. auhoring - np. dvdlab

kilka ciekawych artykulow tu (cdrinfo) i tu (stronka CobryVerde)

wielkie dzieki. jestem w trakcie czytania wspaniały materiał
do pełnego szczescia brak mi tylko dvdlab-a

pykson 01.11.2004 19:42

dvdlab do sciagniecia z www.mediachance.com

Jorgendriu 16.11.2004 10:23

Witam mam pytanie interesuje mnie zgranie filmu z kasety VHS na dvd jak i z jaką pomocą to zrobić proszę o radę
interesuje mnie podłączenie magnetowidy do kompa i przechwycenie obrazu

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54.