![]() |
TEAC W540E 2.4a sypie się czy co?
Prosze pomożcie. Od jakiegoś czasu przy nagrywaniu wyskakują mi przeróżne komunikaty :\ :\ :\
Raz pięknie płytke wypali, a raz sie wysypuje przy LEAD-IN, płyta jest ciągle użyteczna po czymś takim, no ale co to za komunikaty i czy coś można jeszcze z tym fantem zrobić czy nagrywara na śmieci? :\ http://www.cap.republika.pl/|/neroerror.jpg |
syndrom rocznego teaca (dwuletniego, trzyletniego...) - wrzuc szukajke, bylo, nie ma rozwiazania (oprocz serwisu jesli masz jeszcze gware)
chyba ze masz po prostu: - brudny laser (wyczysc go) - uzywasz nowych plyt (aktualizuj firmware) |
BIOS to mam 2.4a i chiba nie ma nowszego. Płytek też używam jakichś nowych :] Fakt, może to być laser... Spróbuje przeczyścić...
A gwarancji to już chyba z 2 lata nie mam :P |
Nowsze to chyba sa, ale lepszego nie ma (podobno)
Mialem ta palarke i po roku przeszla do histori :/ nawet do serwisu oddawalem, ale nic poza zaglowaniem biosami nie robili |
Przeczyściłem soczewke i odziwo wypala płytki bez problemu (na razie) :)
|
Mam tą samą palarke tylko, że z biosem 1.0C. A 2 letnia gwarancja skonczyla mi sie 2 tygodnie temu. Jak narazie wypala super, choc wypalila tylko okolo 600 plyt cdr. Mam nadzieje ze dociagnie do tylu ile poprzednik Teac i dalej bedzie chodzic super :)
|
Zaczął mi się ten sam problem co zyxma.
Żonglowanie biosami, mycie soczewki nie pomaga. Dobiega jej właśnie 3 lata i chyba odchodzi do krainy wiecznych spawaczy... 8 ) |
['] czyli syndrom 3 letniego teaca
no, ale w tym wieku to kazda spwareczka ma prawo odmowic ;) i co kupujesz :> |
Cytat:
Teac pali płytki, weryfikacja kompilacji w NERO pokazuje pojedyńcze błędy, pliki odczytują się bezbłędnie. I tu mam dylemat: poczekać trochę czy kupić w www.arest.pl LTR-5238S za 95,-zł? NEC pali bezbłędnie. 8 ) |
Troche szkoda, bo to swietne spawarki byly. Sprobuj moze wyczyscic caly mechanizm lasera, a nie tylko soczewke, bo brud czy kurz moze byc np na lustrze. Kiedys byl na forum opis takiego kompleksowego czyszczenia na przykladzie bodajze Ricoha, i co najwazniejsze wg opisu skuteczny.
Jak to mowia - raz kozie smierc, moze sie uda, a jak nie to i tak planujesz nowy sprzet zakupic. Najwazniejsze to zeby udalo sie zmontowac na powrot to, co rozbierzesz ;) |
Cytat:
Chyba znalazłem ten artykuł, linka podawał Maciej. Ale czy w świetle powyższego ryzykować rozbiórkę optyki aby umyć soczewkę z drugiej strony i pryzmat? Soczekę miałem czystą więc jej druga strona też będzie taka sama... Z postów na tym forum wynika, że model w540e nie był zbyt udany więc nadzieja na jego naprawę jest jednak niewielka. W każdym razie mam do myślenia... 8 ) |
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi.:) Ja mysle nad kupnem Pioneer 108D wiecie cos o niej?
|
Wiesz Esem ja mam podobny przypadek z Teaciem 524E i ciagle nie mam czasu zeby na spokojnie go rozebrac i powalczyc jeszcze. A tez mi go szkoda bo palil swietnie.
|
Cytat:
stacjonarny odtwarzacz DVD ma jednak problemy z filmami wypalonym TEACem a komputer nie, czyli w weryfikacji kompilacji NERO jest coś z prawdy, komunikaty są wyłącznie typu: sektor xxx ma inną zawartość niż plik źródłowy, wnioskuję, więc, że laser TEACa ma za małą moc, poprostu się zestarzał, gdzieś doczytałem, że diody (lasery) z tamtych lat miały trwałość 2 do 2,5 lat, czyli powinienem przede wszystkich podkręcić moc lasera, mycie optyki tu mi nie pomoże, ptytanie do Ciebie: potrzebny link do instrukcji podkręcania mocy lasera: która to śrubka a raczej potencjometr ? 8 ) |
A to ja sie kumpla zapytam. On od dziecka podkręcał lasery przeróżnych czytników. :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:09. |