![]() |
Pytanie o S(VCD). Laik!!
Witam,
w tych sprawach jestem zupelnym laikiem wiec prosze sie nie smiac. 1. Na jakie plyty nagrywac filmy Vcd i Svcd. Zauwazylem na torrencie ze niektore filmy zajmuja ponad 800mb. MOja nagrywarka to lg gsa-4120b i pisze ze nie nagrywa ona plyt 99minutowych... 2. Czy zwykla nagrywarka cd-r/rw potrafi nagrywac filmy vcd, svcd? 3. Czym najlepiej przerabiac film avi na vcd??? |
1. Płytka CDR-700 ma tak naprawdę okolo 800MB pojemności. Te 100MB zjada format ISO (to jest pewne uproszczenie ale powinno wystarczyć). Obrazy (S)VCD nie używają ISO (poza jednym drobnym kawałkiem). Plik AVSEQ.DAT jest zapisany na żywca sektor po sektorze płytki. W związku z tym obrazy (S)VCD o wielkości ok. 800MB spokojnie nagrasz na CDR-700
2. Zwykła nagrywarka doskonale nagrywa (S)VCD (tylko nie przesadzaj z prędkością wypalania x8 jest optymalne -- wyżej wymieniony plik jest zapisywany praktycznie bez żadnego mechanizmu korekcji błędów) 3. Najlepiej? To zależy dla kogo. Ja bym optował za dvd2svcd (nieco na przekór nazwie potrafi zrobić i avi do (s)vcd). Jest jeszcze parę innych programów (przejrzyj forum a znajdziesz ich nazwy ^_^ |
dzieki za odpowiedz.
rozumiem ze jak sciagne plik z torrenta ktory ma ponad 800mb to spokojnie wypale go na plytke (czy pliki tych obrazow mozna wyrzucic jesli do niczego nie beda mi potrzebne?):d wypala sie sam plik mpeg albo mpeg2? |
(s)vcd to na ogól dwa pliki *.bin i *.cue. Nic w nich nie zmieniaj i wypal jako obraz (np przy pomocy Nero)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14. |