Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Co lepsze? Combo(wszystko w jendym), czy czytnik/nagrywarka CD + nagrywarka DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-lepsze-combo-wszystko-jendym-czy-czytnik-nagrywarka-cd-nagrywarka-dvd-42235/)

Andy2 05.11.2004 07:54

Co lepsze? Combo(wszystko w jendym), czy czytnik/nagrywarka CD + nagrywarka DVD

Chcę kupić nowy komputer i nie wiem na jaką opcję zdecydować się:
- 1 urządzenie: combo (CD-R/CD-RW/DVD-R/DVD-RW)
- 2 urządzenia: CD-R/CD-RW oraz DVD-R/DVD-RW.

Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

maj3 05.11.2004 08:47

nagrywarka dvd+czytnik dvd

Andy2 05.11.2004 08:57

Cytat:

Napisany przez maj3

Czyli 2 urządzenia?

maj3 05.11.2004 09:10

Cytat:

Napisany przez Andy2
Czyli 2 urządzenia?

zawsze

Andy2 05.11.2004 09:14

Cytat:

Napisany przez maj3

A nie lepiej nagrywarka DVD + czytnik CD?

Patrix 05.11.2004 09:22

Cytat:

Napisany przez Andy2

to zależy od Ciebie ;)
ja preferuje DVD-+RW i DVD-ROM
wtedy nagrywarke masz tyko do zapisu bo w odczycie wyręcza ją DVD-ROM... (czyta też zwykłe płyty CD)

yahol 05.11.2004 09:22

A. Jezeli kupujesz nagrywarke DVD - po co ci jeszcze cos dodatkowego?
B. Jestem zwolennikiem osobnych napedow, ale w ukladzie: czytnik DVD+nagrywarka CDRW. W innym przypadku nie ma to sensu.
C. Sam uzywam DVD-RW (dual layer)+nagrywarka CDRW. Poprzednio DVD+nagrywarka CDRW.

maj3 05.11.2004 09:29

Cytat:

Napisany przez Andy2

imho nie :nie:
jak chcesz zaoszczedzic :kasa: to tylko nagrywarke dvd
czy ma sensu w dzisiejszych czasach ładować się w cokolwiek co słuzy only cd-ką :nie:
dlatego w 1 poscie pisałem :czytaj:
co jest imho naj
sam zreszta mam taki tandem :spoko:

Koolo 07.11.2004 17:21

Wszystkie napędy (nagrywarki) mają 2 lata gwarancji ( więc niema co martwić się o wytrzymałość). Wystarczy Ci sama nagrywara DVD i tak nie będziesz kopiował DVD w locie. Myślę że kupowanie dwóch napędów straciło sens (ekonomiczny i praktyczny) gdy spadły ceny Combo(CD-RW + DVD) a w epoce nagrywarek DVD to już naprawdę absurd i marnowanie kasy.

Don Laser 07.11.2004 19:10

Cytat:

Napisany przez Koolo
Myślę że kupowanie dwóch napędów straciło sens (ekonomiczny i praktyczny) gdy spadły ceny Combo(CD-RW + DVD) a w epoce nagrywarek DVD to już naprawdę absurd i marnowanie kasy.

Już myślałem że nikt tego nie napisze , cóż można dodać , jedynie chyba tylko tyle że każdy pod własne potrzeby wyboru dokonać musi, i o ile można się pokusić o porównanie napędów jeden format obsługujący z Combo to róznice są na tyle małe lub nieistotne, że dla przeciętnego uzytkownika znaczenia żadnego mieć nie będą IMHO

Andy2 08.11.2004 07:50

Cytat:

Napisany przez Koolo
Wszystkie napędy (nagrywarki) mają 2 lata gwarancji ( więc niema co martwić się o wytrzymałość). Wystarczy Ci sama nagrywara DVD i tak nie będziesz kopiował DVD w locie. Myślę że kupowanie dwóch napędów straciło sens (ekonomiczny i praktyczny) gdy spadły ceny Combo(CD-RW + DVD) a w epoce nagrywarek DVD to już naprawdę absurd i marnowanie kasy.

Ja też jestem tego zdania, że napędy są teraz tal (względnie) tanie, że jak po dwóch latach gwarancji coś się stanie, będzie można spokojnie kupić nowy. Chciałem się jednak przekonać, co myślą o tym inni.

CIAPEK 08.11.2004 10:03

zestaw I:
nagrywarka DVD + DVD rom

zestaw II:
nagrywarka DVD + nagrywarka CDRW
... nagrywarki CDRW są w podobnej cenie jak DVD rom

Przy zestawie nr I nagrywarka dvd jest wyręczana z czytania płyt DVD bo czyta je dvdrom, a przy zestawie II nagrywarka cdrw nagrywa i czyta wszystko inne niz dvd.

Twój wybór

Andy2 08.11.2004 10:23

Myślę, że na obecne czasy zestaw drugi będzie lepszy. Wykorzystanie DVD nie jest jeszcze tak duże, więc płyty DVD można odczytywać sobie w DVD-RW.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:02.