![]() |
Dlaczego mój CD-ROM nie podaje odpowiednio szybko plików?
Mam nagrywarkę Teac CD-W516E (jeszcze nie ma tygodnia). Udało mi się już przekowpiować Office 2000 w locie na cdrw. Mam stary CDROM (Matshita CR 587 - zwolniona CDBremsem z 24 do 12x). Nero 5.0 (wzięty od brata, bo kupiłem OEM). Nagrywarka podpięta jako single na drugim kanale, DMA włączone na obu urządzeniach, stary komputer (PII 266). Nie mogę obecnie skopiować nawet przy szybkości 4X (W CD-Speedzie zaczyna odczytywać z 5,5x). Burnproof działa, ale moim zdaniem nie może być tak, że bufor odczytu co chwilę się opróżnia i nagrywarka wstrzymuje nagrywanie.
|
wlasciwie to sam sobie odpowiedziales.
Zapomnij o kopiowaniu w "locie", masz za wolny cdrom |
Ale w CDSpeedzie zaczyna odczyt płyty z 5,5, a kończy na 12x, a nie chce kopiować nawet przy 4X!!
|
no i co z tego>Przecież widzisz ,że nie nadąża transmisja do bufora ( inaczej zgrywane sa pliki audio,inaczej data). Nie wiem jak masz to podlączone, ale to że ci nagrywa to tylko dlatego, ze nagrywarka ma burnproff.Przy tak wolnym cdromie w strosunku do nagrywarki, zrob sobie obraz plyty lub projekt ( zalezy co tam nagrywasz i czym),zapisz na dysk, a potem spokojnie wypalaj
|
a ja bym zaproponował dociągnięcie nowej wersji nero
moze to dziwne ale spotkałem siez taką sytuacją że nagrywarka 8x a cdrom 12x (również matshita- panasonic) i w locie paliła wszystko (no prawie) ale większość więc trochę mi sienie wydaje że to wina cdromu skoro 4x nawet nie idzie p.s. dobrze chłopie że masz bp |
Pamiętaj, że można kopiować płytkę 'w locie' jako całość i wtedy wystarczy CDROM nieznacznie szybszy od nagrywarki, albo jako pojedynze pliki - i wtedy Święty Boże nie pomoże. Miałem taki przypadek, że na średnim sprzęcie nie mogłem nagrać wielu małych pliczków w locie z CD x40 na CDRW (ani 4x ani 2x ani 1x). Po skopiowaniu ich na dysk twardy poszlo 1x, ale 2x już nie chciało. Jedynym ratunkiem było utworzenie obrazu na HDD lub kopiowanie całej płyty jako takiej.
BTW: kopiuj nagrywarka -> image na HDD -> nagrywarka. To jest pewny sposób. Pozdro.6 |
Cytat:
on ma nagrywarke x16 a cdrom x12 i jeszcze cos tam pogmerane, dlatego sadze, ze mu tak idzie. A moze nagrywasz na plyte CDRW x 4??? |
Napisałem już że miałem problem z przegraniem płyty (całej, w locie) przy użyciu Nero 5.0 (opcja koppiuj w locie) nawet przy prędkości 4x, a tyle CDRom wytrzymuje. Już wcześniej udało mi się skopiować Office, nawet Burnproof nie zadziałał (nie musiał) - chciało mi się siedzieć i obserwować proces nagrywania - bufor był stabilny. Ktoś mi poradził ściągnąć nowe Nero - nie mogę uruchomić instalacji (nie wiem dlaczego - u kumpla działa), nawet przeinstalowałem system i też nic. A z tym kopiowaniem w locie - to nie udało mi się skopiowaćpłyty audio, a ktoś powiedział że one są inaczej kopiowane. No trudno, widać nie będzie mi dane kopiowaćaudio w locie.
Pomóżcie: co mam zrobić z tym instalatorem Nero (ver. 5.5.5.1)? Po wgraniu plików instalatora pojawia się komunikat: "The executable file has been corrupted". Co robić? Dzięki za nadesłane odpowiedzi. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:04. |