![]() |
sieć tak, dowiedziałem się, że ponoć w 98 jest jakiś bud, przez którego nieraz trzeba ręcznie konfigurować, a nieraz robi to samoczynnie. :)
Teraz mam większy problem - udostepnianie polaczenia - gdy probuje wlaczyc udostepniaanie nie dziala mi net, musze odinstalowac zeby miec neta. Ktoś zna się na udsotepnianiu polaczenia modemowego na W98? ;) I nie mowcie mi o zmianie systemu, bo probowalem juz wiele razy i jest nieprzekraczalna bariera - sterowniki do niektorych urzadzen, ktorych czesto uzywam, jak karta TV i skaner. :) |
Bo M$ Win to dziwny stwór, a tak serio to nie wiem, ale teraz już Ci działa siec??
|
A w takim razie ktoś moze mi powiedzieć, czemu za pierwszym razem, przed formatem na żadnym kompie niczego nie trzeba było wpisywać i działay bez zarzutu? ;)
|
wchodzisz we wlasciwosci sieci bierzesz na protokul tcp/ip wlasciwosci
i wbijasz ip 196.168.0.1 na drugim kompie tak samo tylko ze zamiast 1 wpisujesz 2 a maska sieci 255.255.255.0 na jednym i drugim kompie :) |
Udostepnianie wlaczylem. ;)
Możecie powiedzieć coś więcej o ustawianiu tej bramy domyślnej i IP? Bo ja się bardzo słabo znam na sieciach, komputery połaczyłem kilka tygodni temu i wtdy nie trzba było niczego konfigurować - wystarczyło połaczyć je kablem i właczyć udsotępnianie. A teraz się nie widzą. Proszę o pomoc bo sam sobie z tym raczej nie poradzę. :) |
no tak :D to podstawa
|
Cytat:
|
a wlaczyles udostepnianie plikow i drukarek
|
Sieć LAN POMOCY!!!!
Witam!!!
Mam powazny problem z siecią LAN (dwa kompy połączone scrossowanym kablem). Na obydwu jest Windows 98, jeden ma zintegrowaną kartę Sis 900 PCI Fast Ethernet a w drugim jest karta Requesta (nie pamiętam już dokładnie jaka, ale też 10/100 Mb/s). Musiałem ostatnio zrobić przeinstalkę na moim kompie i teraz coś mi szwankuje z siecią. Dioda na karcie w kompie siostry niby świeci, więc widzi sieć, ale nie mogę niczego udostępnić. W moim otoczeniu sieciowym nie ma żadnego komputera, a po kliknięciu na "cała sieć" wyskakuje komunikat o błedzie. W kompie siostry widać tylko jej własny komputer, nie ma mojego. Ktoś wie co może być nie tak? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:20. |