![]() |
PROBLEM Z SATA(instalacja WIndows)SZYBKA POMOC!BLAGAM!
Witam!
Mam mobo na KT600... Dysk WD800 (SATA).... podlaczony na SATA1. Wszystko ok, biosik (tzn tam taki util RAID... dysk wykrywa itp)... ale kurdem jak instaluje windoze to... tam jest F6 to install jakies inne raid innej firmy, bo normalnie jak instaluje to mi nie wykrywa dysku i musze skonczyc instalke.. A jak wezme te F6 to chce dyskietke.... z kontrolerem RAID.... nie mam takiej dyskietki, co zrobic? Instaluje WIN XP HE PL (bez SP).... Prosze o pomoc...SZYBKA POMOC, bo jestem na WINPE... i musze system zainstalowac! Z gory wielkie dziecki, dla osoby ktora pomoze czeka reputka ;) |
razem z mobo powinna być dołączona dyskietka ze sterownikiem kontrolera RAID
|
sprobuj sciagnac kontorer RAID. Powiedz jaka plytka itd.
|
No dyskietki nie bylo, bylo CD... a stery tez z netu sciagnelem ale one maja 7MB :| Moze pomoze jak win2k3 instalne?
Podkreslam, dysk biosik wykrywa, ale jak chce instalowac win to wtem nie wykrywa instalator Plyta tak jak w podpisue ASUS A7V600-X bios 1006 (najnowszy) Blagam o pomoc |
na plycie instalacyjnej masz sterowniki raid/sata - skopiuj je na dyskietke i po klopocie chyba ze chcesz to moge ci podeslac swoje albo ze stronki producenta zassaj :)
|
Na płycie dołączonej do mobo napewno jest ten sterownik. Poszukaj pliku oemsetup (chyba tak się nazywa, jeśli nie to sprawdź jakiego pliku żąda instalator z dyskietki i takiego poszukaj) na płycie. Folder z tym plikiem to jest to czego szukasz. Zgraj to na dyskietke, daj F6 przy instalce i działaj :).
|
Jakie skopiowac? (najlepiej nazwy plikow)
|
choc na gg bedzie szybciej :)
|
Nie trybi mi GG (nie mam czcionki jakiejs).... WInPE :P *bezinstalacyjny windows*
Zaraaz wracam ... bo chyba mam to co szukalem |
windows xp sp2 ma sterowniki do serial sata.
wiem, bo musiałem przeinstalować ten shit z m$, gdy okazało się, że po podpięciu go i wgraniu sterów system nie potrafił zidentyfikować sprzętu. po reinstalce wszystko było już ok i stery "weszły" bez bólu. |
bakupl@ ... a masz IDE, RAID & SATA Driver
|
Cytat:
|
Cytat:
podczas instalowania Win2003 musisz też mieć dyskietke ze sterownikiem raid w przeciwnym razie tak jak w XP instalator nie widzi dysku (bynajmiej u mnie tak było przy instalacji Win2003) |
Ech, luzior chłopaki :D Już pisze z windozy xp :P ...
Na CD od KT600 jest... plik makefloppy czy cos takiego i on nam tworzy takie cudo... i tak zmieniłem przed chwileczką mobo na A7V880 :> hiehie :D HARCODRE :D Dzięki za pomoc! :) Reputy sie puxniej posypią :) |
Cytat:
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:38. |