Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Kompresja długiego filmu... (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kompresja-dlugiego-filmu-42404/)

p-a-w-e-l-f 08.11.2004 11:48

Kompresja długiego filmu...

Witam!
Czy ktoś poleciłby mi jakiś program, który poradzi sobie z dopasowaniem filmu ok. 240 minutowego na jedno DVD?
Oczywiście, wiem, że wiąże się to ze stratą na jakości...
Do tej pory nagrywam płytki za pomocą ClonaDVD2 i Shrinka (najnowsze wersje) i programy te są spoko, ale nie radzą sobie z filmami powyżej ok 180 min.
Chodzi mi o jakiś program w ten deseń...

Z góry dzięki!

CobraVerde 08.11.2004 12:32

film o takiej długości potraktowany transcoderem (programy typu Shrink) zawsze będzie kiepsko wyglądał na zwykłym DVDR . lepiej użyć porządnego encodera Mpeg2 (np. CCE) a wtedy jest szansa na lepszą jakość - ale cudów się nie spoodziewaj ;)

p-a-w-e-l-f 08.11.2004 13:01

Shrink wogóle go nie ruszył - podał komunikat, że plik do nagrania jest za długi...

Czy "CCE" to jest jakiś skrót, czy nazwa programu? Żebym wiedział, czego szukać...

CobraVerde 08.11.2004 13:20

CCE to skrót i bez problemu znajdziesz sporo informacji o tym sofcie na naszym forum i mojej stronie...

pykson 08.11.2004 16:51

moze to juz nudne, ale ja jak zwykle polecam Canopus Procodera 1.5 albo 2.0
CCE jest po prostu bardziej problemowy w obsludze i we wspolpracy z hardware

p-a-w-e-l-f 08.11.2004 17:58

Ja też wolę prostsze rozwiązania :-)
Czyli potrzebuję programu "Canopus Procoder 1.5" ; pewnie "Decryptera" i to wsio?

CobraVerde 08.11.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez p-a-w-e-l-f
Ja też wolę prostsze rozwiązania :-)
Czyli potrzebuję programu "Canopus Procoder 1.5" ; pewnie "Decryptera" i to wsio?

obawiam się, że obsługa Canopus Procodera nie jest łatwiejsza niż CCE bo Procoder ma więcej opcji do ustawienia i bardziej zagmatwany interface... poza tym czas kodowania będzie dłuższy (szczególnie w trybie Mastering Quality) a jakość przy tak niskim bitrate zauważalnie gorsza od tego co potrafi CCE...

M@X 08.11.2004 19:49

Przy 240 min podzielilbym to na 2 DVD przy pomocy DVDFab!

Czołgista 09.11.2004 00:28

Cytat:

Napisany przez p-a-w-e-l-f
Witam!
Czy ktoś poleciłby mi jakiś program, który poradzi sobie z dopasowaniem filmu ok. 240 minutowego na jedno DVD?
Oczywiście, wiem, że wiąże się to ze stratą na jakości...
Do tej pory nagrywam płytki za pomocą ClonaDVD2 i Shrinka (najnowsze wersje) i programy te są spoko, ale nie radzą sobie z filmami powyżej ok 180 min.
Chodzi mi o jakiś program w ten deseń...
Z góry dzięki!

Oczywiście przy tak długim filmie to ja bym go podzielił na 2 DVD.

Ale jak koniecznie chcesz upchać 4h film na 4,7 to albo DVD2DVD-r
albo DVD Rebuldier z CCE na 10 pass i z matrycą Jawora (ostrość ale "szum") lub VeryLowBitrate (mniejsza ostrość ale "gładki obraz").
Tak długiego filmu nie robiłem ale podejrzewam że na TV nawet dużym będzie OK !

No i przy takim długim filmie warto obciąć trochę napisy np. w DVD Remake, zawsze coś da na plus (o jakość chodzi).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:26.