![]() |
Cześć wojzuk
Zmieniłem biosa z 1.06 na 1.14, a zrobiłem w ten sposób: Oczywiście po ściągnięciu z CDRinfo będziesz miał 2 pliki R8100108.114 i UPGDVD.exe. Jeżeli są spakowane to je rozpakuj i umieść w tym samym katalogu, obojętnie o jakiej nazwie i na którym dysku. I teraz żeby było pewnie aby nagrywarka przyjęła nowy bios, musi być ona przypięta na taśmie IDE nie tej samej co dysk twardy, tylko drugiej. I niech ona najlepiej będzie przypięta sama i na końcu tej taśmy, a zworkę ustaw na niej na MASTER. Uruchom kompa i odpal plik UPGDVD.exe i gotowe. Zrestaruj kompa a później możesz z powrotem podłączyć napędy do taśmy IDE jak miałeś poprzednio. Może być że po wypinaniu litery napędów zamieniły się to: wejdź to panelu sterowania Narzędzia administracyjne - zarządzanie komputerem i zarządzanie dyskami w prawym oknie na dole wybież napęd prawym przyciskiem myszy i będzie: zmień literę dysku i ścieżki... |
podepnij nagrywarke "alone" ... flash'owalem w sobote poneer'a DVR-108 z 1.06 na 114
... master na singlu ... np |
Cytat:
|
wojzuk oczywiscie jak dvr pyta zeby flashowac ALL TARGETS to dajesz na nie ? Ja daje na nie i tylko zeby nagrywarke flashowal. Podepnij tylko jeden dysk i nagrywarke i zobacz czy pojdzie...
|
Cytat:
sposób zmiany biosu za pomocą DVDFlash 1. ściągamy najnowszą wersje DVDFlash i biosu do naszej nagrywarki ( http://flashman.rpc1.org/Firmware/PIONEER/ ) 2. rozpakowujemy do jednego katalogu 3.w windows - start -> uruchom -> wskazujemy ścieżke do DVDFlash 4. w okienku Otwórz po ścieżce do programu dopisujemy -v E: R8100008.114 gdzie: E: - litera pod jaką macie nagrywarke R8100008.114 - nazwa ściągniętego biosu cała zawartość okienka otwórz powinna wyglądać mniejwięcej tak: C: \WINDOWS\Pulpit\win32\DVRFlash.exe -v E: R8100008.114 5.klikamy OK 6.DVDFlash dwa razy zadaje nam pytania odpowiadamy y i [ENTER] 7. zgodnie z radą autorów programu wstrzymujemy oddech na 30 sekund i gotowe opisany sposób jest taki sam dla wszystkich nagrywarek PIONEER należy tylko dobrać odpowiedni bios pozdrawiam |
ja mam na IDE ale mam troche zakrecona kombinacje, mam dysk podpiety (z niego system startuje) przejsciowka do SATA, jako primary, drugi dysk podpiety do slota IDE1 jako tez primary, no i nagrywarka do slota IDE2 jako primary.
cos mi sie zdaje ze wina tu jest taka kombinacja... |
a jak masz podlaczona nagrywarke usb/firewire/ide?
|
mam problemik z tym upgradem mam wersje 1.10 chce nalozyc 1.14 robie wszystko tak jak mowicie i wyskakuje mi okienko dosowe i pisze "Available target is not found"
co robic?? |
sebnet ja wczoraj kupilem ta nagrywarke i miala bios 1.06. Wgralem odrazu 1.14 chodz balem sie jak to zrobic ale wszystko jest proste. Te dwa plik iw dowolnym katalogu odpalasz exe i dajesz ze cchesz update jednego napedu zrobic i on ci pokaze twoj z twoja wersja biosa i daje sie dalej i ok 1min masz nowy biosik :) A co biosik wnosi nowego przeczytaj na cdrinfo w bazie nagrywarek
|
A tak wogole to czym sie rozni ten standardowy bios w Pioneerze z tym nowym 1.14 ? Mam zamiar w piatek kupic ta nagrywarke i jestem ciekaw czy warto to update'owac, nigdy tego nie robilem i obawiam sie, zeby nic nie zepsuc z nagrywarka :|
|
Cytat:
narazie nagrałem 2 płytki DL i są bez problemu odczytywane wkażdym stacjonarnym odtwarzaczu DVD |
Namor a czytales to :czytaj: ??
Czy moze ktos z posiadaczy pionka juz to sprawdzil? |
Cytat:
|
Dzięki za odpowiedź. Ale czy to oznacza że do zmiany biosu nie używałeś DVRFlasha. Te 2 pliki na czerwono napisane to ich dokładne nazwy?
Katalog w którym mają być umieszczone na którym dysku ma być? |
Cytat:
np. FW 1.14 (najnowszy) w jednym folderze muszą znajdować się dwa piliki: R8100108.114 UPGDVD.exe kilkasz na UPGDVD.exe czekasz chwile aż pojawi się komunikat o poprawnym wgraniu i cieszysz się nowym biosem i to wszystko |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:49. |