Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   IfoEdit - cudowne narzędzie, ale jak........ (https://forum.cdrinfo.pl/f13/ifoedit-cudowne-narzedzie-ale-jak-42440/)

Liar 08.11.2004 20:55

IfoEdit - cudowne narzędzie, ale jak........

Mam zamiar pobawić się edycją Menu (usunąć niektóre plansze, niektóre audio na planszach , napisy z plansz) myslę, że to opanowałem.
Ale jeżeli mam już skorygowane plansze (usunięte niektóre linki) to jak za pomocą IfoEdit (lub może innego programu) usunąć niepotrzebne audio i napisy, ale tak aby zachować poprawione Menu ???
Dodam, że plansza tytułowa znajduje się w VIDEO_TS.VOB, a reszta w VTS_01_0.VOB. Potrafię wygenerować oba te VOB-y jak również film bez niepotrzebnych elementów, ale razem to wszystko nie działa.
Owszem sam film osobno idzie ok jak również VOB-y z planszami. Ale jak to połączyć ??? Kurcze, mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie :)

ideJ 09.11.2004 17:20

spróbuj to jakoś inaczej opisać bo ja coś nie chwytam.. a sądząc po ilości odpowiedzi inni forumowicze też....... :(

Liar 09.11.2004 21:07

Sorry, że moje wypociny okazały się niezrozumiałe.
Może i nie od tej strony to robię, ale było tak.
W Editmenu usunąłem z plansz różne, niepotrzebne odwołania do napisów, do audio chińskich itp.
Ale doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu jeżeli pozostawię języki i napisy, których niepotrzebuję w głównch vobach filmu. Jak więc zrobić, aby dopasować film do Menu, które zmodyfikowałem. Próbowałem zacząć od filmu (usuwanie zbędnych napisów, dźwięków), ale wszystko sie rozsypało. To znaczy po dopaleniu w PowerDvD startuje film, a Menu nie istnieje.

Reetou 09.11.2004 21:58

Jeżeli w tej chwili ci wszystko działa (tzn. masz jeszcze oryginał z działającym menu i filmem) wczytaj do ifoedita plik ifo z vts zawierającego film (tzn. jesli masz film w plikach vts_01_x wczytaj plik vts_01_0.ifo). Następnie wybierz button VOB Extras. W oknie które się pojawi sprawdź, czy masz zaznaczone strip stream's, correct vob unit, correct original ifo files, adjust vob units pointers, adjust audio/sub pointers i auto copy menu files. Wybierz pusty katatalog, do którego będą kopiowane poprawione pliki i OK. W następnym oknie wybierz strumienie, które chcesz zostawić (zaznaczone correct ifo tables). Powinno wszystko działać. Jeśli miałeś inne vts w oryginale przekopiuj je do katalogu z nowym filmem.

Liar 09.11.2004 23:15

Dzięki, wielkie dzięki, nie wiedziałem o tej opcji "kopiuj menu" - choc to przecież oczywiste.
Jeszcze jedna sprawa. Usunąłem (potem przywróciłem) ścieżkę filmową, która rozpoczynała odtwarzanie, taki krótki zwiastun w sumie może zostać, ale po co ? Zaraz po tej ścieżce wskakiwało menu główne płyty. Po usunięciu zwiastuna wystartował od razu film i po pierwszym rozdziale wskoczyło menu główne. Pytanie: jeżeli usunę zwiastun to jak poinformować płytę, że pierwsze co ma odtwarzać to menu główne ? Trochę duzo tych "menu główne", ale.........jest późno :)
Podpowiedzcie proszę.

Reetou 10.11.2004 01:10

Twój sposób usuwania musi w jakiś sposób zakłócać strukturę DVD. Najbezpieczniej można pozbywać się niechcianych planszy ;-) poprzez opcję 'hide block' w programie DVDRemake. Ewentualnie można skorzystać z narzędzia TitleSetBlanker.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17.