Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   fizyka :/ (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fizyka-42531/)

Posłany 14.11.2004 12:20

Cytat:

Napisany przez Wawelski
@Posłany
Przykład nie przemawia? Jak ma się masa do siły nacisku, gdy powierzchnia tarcia jest w pionie? Albo w poziomie, tylko, że dociskamy coś do sufitu - wtedy siła grawitacji zmniejsza siłę nacisku. Masa _może_ wpływać na siłę nacisku, ale wcale nie musi i może ją zarówno zmniejszać jak i zwiększać.

True true ;) Jakoś nie pomyślałem że może a nie musi ;)

Wawelski 14.11.2004 11:01

@Posłany
Przykład nie przemawia? Jak ma się masa do siły nacisku, gdy powierzchnia tarcia jest w pionie? Albo w poziomie, tylko, że dociskamy coś do sufitu - wtedy siła grawitacji zmniejsza siłę nacisku. Masa _może_ wpływać na siłę nacisku, ale wcale nie musi i może ją zarówno zmniejszać jak i zwiększać.

Posłany 13.11.2004 19:40

Zależy od siły nacisku czyli bodajże to ciężar sie zwie :) Ale to nie to samo co masa... :) Pochwytliwe to pytanie :D Bo bezpośrednio niby nie zależy... Ale z kolei siła nacisku _chyba_ zależy od masy...

Sprezyn 13.11.2004 15:33

Cytat:

Napisany przez Wawelski
A to ciekawe. Jak w takim razie siła tarcia wygląda w stanie nieważkości i dlaczego masa ma nią wpływ?
Albo weź pionowo dwie kartki papieru ściernego przyciśnij do siebie z całej siły i zmierz siłę tarcia. Potem naklej je na 1kg deski i lekko zetknij je ze sobą i sprawdź siłę tarcia - jak masa zmieni siłę tarcia?

oczywiscie masz racje ta masa miala byc naciskiem oczywiscie;)
w stwierdzeniu raczej skupilem sie na wspolczyniku tarcia.

andrzejj9 11.11.2004 11:16

Cytat:

Napisany przez Morris
Czy jestem wprawiony w boju? Hmm... wiem jedno:

Ciało rzucone na łoże traci na oporze!

:D :D :D

albo zyskuje ;)

Morris 11.11.2004 00:56

Cytat:

Napisany przez michal_zb
pytanie do wprawionych w boju:
Czy współczynnik tarcia zależy od masy ciała ??

Czy jestem wprawiony w boju? Hmm... wiem jedno:

Ciało rzucone na łoże traci na oporze!

:D :D :D

pawelblu 10.11.2004 23:35

Tez mi sie wydaje ze wspolczynnik tarcia jest atrybutem kazdego obiektu. Sluzy zwykle do wyliczenia sily tarcia, niezbednej przy liczeniu wypadkowej dla danego ciala.

Wawelski 10.11.2004 18:53

Cytat:

Napisany przez Sprezyn
Sila tarcia jest funkcja wsp. tarcia i masy.

A to ciekawe. Jak w takim razie siła tarcia wygląda w stanie nieważkości i dlaczego masa ma nią wpływ?
Albo weź pionowo dwie kartki papieru ściernego przyciśnij do siebie z całej siły i zmierz siłę tarcia. Potem naklej je na 1kg deski i lekko zetknij je ze sobą i sprawdź siłę tarcia - jak masa zmieni siłę tarcia?

michal_zb 10.11.2004 18:22

Cytat:

Napisany przez Sprezyn
IMHO wspolczynnik tarcia nie zalezy od masy jest wlasciwosia ciala.

WIELKIE DZIĘKI

P.S.
a jednak fizyczka miała rację ;) <joke>

Sprezyn 10.11.2004 18:14

IMHO wspolczynnik tarcia nie zalezy od masy jest wlasciwosia ciala.

Wawelski 10.11.2004 17:48

Od masy bezpośrednio nie. Ale od siły nacisku tak. Więc masa może wpływać na siłę nacisku.

gallus 10.11.2004 17:46

o qrde, mój kolega ma problem z fizyką, a wczoraj był problem z Polskim :P hmmm, te marcinki tak mają :> MEDICUSY UCZONE ;)

Patrixs 10.11.2004 17:38

z tego co pamiętam to 1kg to siła 10N... czy jakoś tak ;)

michal_zb 10.11.2004 17:36

jak patrzę na wzór to mi się żyć odechciewa ;)

P.S.
f=T/N

f- współczynnik tarcia
T- siła tarcia
N- siła nacisku ciała

Patrixs 10.11.2004 17:35

Czy to pytanie podchwytliwe ?? Masa.. hmm... to zależy jak dużo się podjada w nocy ;) A co do tarcia to zależy czy jest odpowiednie smarowanie ;) :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51.