![]() |
Cytat:
|
@Posłany
Przykład nie przemawia? Jak ma się masa do siły nacisku, gdy powierzchnia tarcia jest w pionie? Albo w poziomie, tylko, że dociskamy coś do sufitu - wtedy siła grawitacji zmniejsza siłę nacisku. Masa _może_ wpływać na siłę nacisku, ale wcale nie musi i może ją zarówno zmniejszać jak i zwiększać. |
Zależy od siły nacisku czyli bodajże to ciężar sie zwie :) Ale to nie to samo co masa... :) Pochwytliwe to pytanie :D Bo bezpośrednio niby nie zależy... Ale z kolei siła nacisku _chyba_ zależy od masy...
|
Cytat:
w stwierdzeniu raczej skupilem sie na wspolczyniku tarcia. |
Cytat:
|
Cytat:
Ciało rzucone na łoże traci na oporze! :D :D :D |
Tez mi sie wydaje ze wspolczynnik tarcia jest atrybutem kazdego obiektu. Sluzy zwykle do wyliczenia sily tarcia, niezbednej przy liczeniu wypadkowej dla danego ciala.
|
Cytat:
Albo weź pionowo dwie kartki papieru ściernego przyciśnij do siebie z całej siły i zmierz siłę tarcia. Potem naklej je na 1kg deski i lekko zetknij je ze sobą i sprawdź siłę tarcia - jak masa zmieni siłę tarcia? |
Cytat:
P.S. a jednak fizyczka miała rację ;) <joke> |
IMHO wspolczynnik tarcia nie zalezy od masy jest wlasciwosia ciala.
Sila tarcia jest funkcja wsp. tarcia i masy. |
Od masy bezpośrednio nie. Ale od siły nacisku tak. Więc masa może wpływać na siłę nacisku.
|
o qrde, mój kolega ma problem z fizyką, a wczoraj był problem z Polskim :P hmmm, te marcinki tak mają :> MEDICUSY UCZONE ;)
|
z tego co pamiętam to 1kg to siła 10N... czy jakoś tak ;)
|
jak patrzę na wzór to mi się żyć odechciewa ;)
P.S. f=T/N f- współczynnik tarcia T- siła tarcia N- siła nacisku ciała |
Czy to pytanie podchwytliwe ?? Masa.. hmm... to zależy jak dużo się podjada w nocy ;) A co do tarcia to zależy czy jest odpowiednie smarowanie ;) :piwo:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51. |