![]() |
REQ: Programik do dzielenia łącza
Witam!
w 1PC mam 2 karty sieciowe w 2pC mam 2 karty sieciowe Szukam programiku który nie bedzie obciązał systemu, mało pamięci ram zajmowal i w którym będzie można ustawić parametry dzielenia lacza... czy mimo tego progza będzie trza miec udost połaczenia netowego w moich miejscach sieciowych? |
a nie mozesz normalnie w xp udostepnic polaczenia sieciowego :>
|
Cytat:
A ja nie moge sie z ftp łaczyc i wiele wiele innych :( I chce dac mu ograniczenie 15kb/s |
a no chyba ze tak :)
|
najlepiej/najtaniej/najwygodniej kupic zlom-piec'a* i zainstalowac darmowy ruterMandrakeSecurity MNF ... ja bym tak zrobil
* to taki bardzo slaby** komputer klasy PC rozawany z kilogramem ziemniakow ** na ktorym nie smigaja juz zadne gierki |
no to jest mysl albo kupic tani ruter z wbudowanym modemem adsl jak masz neo :)
na to samo wyjdzie co zlom-pc kwotowo ale mniej miejsca zajmuje i pradu zre mniej :) |
Mozesz uzyc programu Sygate Office Network. Jest prosty w konfiguracji, ale nie wiem jak to jest z ta szybkoscia (chyba tego nie ma).
Mozesz uzywc programu Wingate. Ma duuuuzo opcji ale jest trudny w konfiguracji. Mozesz wybrac Kerio winroute firewall ktory ma wbudownego firewalla przy okazji. Ja uzywam opcji najprostszej. Udostepniam przez polaczenie wbudowane w system (tam mozna tez fowardowac porty), a do kontroli szybkosci polaczenia uzywam programu Bandwitdth Controller Menager(mozna go chyba tez uzywac z podanymi wyzej programami). |
Cytat:
|
ale ograniczanie pasma chyba najlepiej zrobisz na routerze linuxowym.
Zeby korzystac z uslug mail/ftp i itp. musisz przkekierowac porty |
@Kasprzak
Nie musisz przekierowywać - wystarczy NAT. |
Cytat:
1.) Nie chce 4pc w domku i neta dzieli ten na którym pracuje. Jak to zrobić krok po kroku bym poprosił w jakim programie itp? |
Ja mam (jeszcze przez chwilę) wingate - działa super, ale ma "trochę" zaporową cenę.
Sam szukam czegoś, ale pewnie się skończy na sprzętowym ruterze - wprawdzie nieco mniej funkcjonalny, ale za to ciągnie mniej prądu i jest tańszy ;) |
Wawelski, lub ktoś inny pomoże mi skonfigurować te cudo (KWF) ??
GG:5296664 :) |
Pomoże mi ktoś z WinGate?! Nie mogę za chiny tego zrobić! :(
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46. |