![]() |
Audio DVD creator 1.85 uzywa matrix mixer'a. Przerabia audio tak że w "surrand'ach" gra sama muzyka, w centralnym spiew i stonowana muza a w reszcie normalnie.
|
zauważyłem ale daję sobie siana z tym programem bo kiepsko robi 5.1 ze stereo - to już lepiej użyć Adobe Audition + Soft Encode (lub Surcode DTS), bo mimo, że to zabiera więcej czasu to efekt jest o niebo lepszy...
|
Wiadomość do CobraVerde. Wersia programu AudioDVDcerator 1,85 jest wadliwa. Nie gra lewy suuround. Poprawiona wersia nosi symbol 1.86 o czy napwno już wiesz skoro masz zamiar testować.
|
Co do tych basów. takie same efekty osiągniesz wrzucaja nie obrobiona scieżkę dzwiękową do ACID i ustawiając ją na LFE(program sam przerobi ją na "only bass") jak w Audition. A co do tego zebym spróbował - to spróbowałem i jest troche inaczej niż w ACID, lepiej ale jak dla mnie to to w ACID spokojnie wystarczy.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ostatnio dzięki tym poradnikom zrobiłem CD-DTS(5.1) z koncertowej płyty Iron Maiden i wyszło b. dobrze jak na amatorskie warunki :) |
Bas też da się zrobić jako osobną scieżkę duplikując "box" z piosenką i ustawiając go jako LFE. A poziomy głośności i barwy w poszczegulnych głośnikach też da się zmieniać. Pewnie że nie będzie to prawdziwe 5.1 surround ale lepszy ryc jak nic. A nie wszscy mają amplituner z decoderem. Ja naprzykład nie mam i jestem szczęśliwy z takiego efektu jai uzyskałem. A jak za pomocś Adobe Audition zrobić kaki dzwięk??
|
Cytat:
wystarczy zajrzeć "do środka" takiego pliku: http://www.cobraverde.net/obrazki/ac3.jpg i widać, że Acid Pro (tak jak Vegas Video) po prostu duplikuje kanały stereo na pozostałe i w ten sposób tworzy "pseudo - surround". na potrzeby tego przykładu użyłem kawałka hiphopowego z mocnym wokalem i basem i z lekkim tłem muzycznym. i jak to wygląda w tym AC3 5.1 ? kanał CENTR (wokal) ma ten sam poziom co pozostałe a bas chyba zniknął zupełnie. bez sensu... zrobienie 5.1 ze stereo wymaga trochę więcej zabawy i operowania na poszczególnych, odpowiednio spreparowanych kanałach - parę ciekawych metod jest opisanych tu: http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=83752 polecam sposób z Adobe Audition bo jest w miarę prosty i daje dobre efekty... |
Wczytuje plik z dzwiękiem w menu file>properities w zakładce audio ustawiam 5.1 surround i potem ustawiam odpowiednie dla mnie opcjei daje render as wybieram ac3, w custom ustawiam opcje kodowania i daje zapisz
|
Cytat:
|
powiem tak sciagnolem wersje trial 1.85 i po zdekodowaniu mp3 do DD5.1 u mnie wszystkie kanaly chodza tak jak powinny :)
nie mam problemu z lewym tylnym kanalem :) |
znam Acid i pozostałe programy ze "stajni" Sonic Foundry (obecnie Sony) czyli Vegas Video i Sound Forge - wszystkie bazują na tym samym enginie kodowania 5.1, który zapoczątkował Soft Encode DD 5.1. ale do zrobienia porządnego dźwięku przestrzennego wymagają jednak wiedzy i doświadczenia a poza tym ich cena jest zaporowa... a ja szukam czegoś taniego i nieskomplikowamego, bazującego na przetwarzaniu matrycowym dźwięku (2.0->5.0/5.1/6.1) tak jak ma to miejsce w hardwarowych dekoderach. wtedy nie ma zabawy z preparowaniem poszczególnych ścieżek a efekt powinien być zadowający...
|
Soft jest ciekawy ale skoro zainteresowałeś się min z powodu encoder ac3 5.1 to polecam Ci program ACID Pro 4 + 5.1 surround plug-in pack. Potrafi encodować z wav i mp3 do ac3 5.1 i to ze świetnymi efektami. A AudioDVDcerator też podobno daje niezłe efekty ale w wersi testowej nie gra lewy tylny kanał (nie testowałem osobiście ale testował daro-driver)
|
hmm - ciekawy soft, właśnie biorę się za testowanie. jeżeli jakość audio (szczególnie 5.1) bedzie OK to postaram się o licencję :)
z drugiej strony mając w amplitunerze dekodery DPL II i/lub DTS NEO:6 to nie ma sensu przerabiać stereo na 5.1, bo zapewne sprzęt to lepiej zrobi "w locie" niż ten soft... |
No właśnie i tu problem. W starszych wersiach nie ma tego na czym mi najbardziej zależy(encodera 5.1) a witamina z wersi 1.80 robi mi wersie 1.80. Więc jak widzisz wcale nie robie z siebie durnia. Ale dzięki za chęci <Chytry>
|
to sobie sciagnij starsza wersje 1,80 i po klopocie, a moze sprawdzisz czy dziala to od 1,8 do 1,85 :>
bo czasami tak bywa ze dziala nawet w 80% przypadkow jakie napotkalem |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:39. |