Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Tworzenie strony www (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tworzenie-strony-www-42700/)

BD 17.11.2004 10:30

Cytat:

Jedynie do czego namawiam to do poznania HTML
Dzisiaj juz warto pomyslec o XHTML a nie czystym HTML.
Poza tym znajomosc HTML jest potrzebna w takim samym stopniu zarowno podczas pracy w Notatniku jak i dedykowanym edytorze tekstowym.

Cytat:

A tak przy okazji to dzięki za książkę o DVD , dobrze napisana , kupiłem ponad rok temu i dlatego nie miałem problemów z DVD na starcie.
Dzieki milo to slyszec.

Czołgista 17.11.2004 02:31

Cytat:

Napisany przez BD
Oj cos mylisz chyba pojecia. Sa 2 grupy edytorow - tekstowe i graficzne. Fakt graficzne nie sa za dobre i nie ma kontroli nad kodem. Natomiast tekstowe pozwalaja na kontrolowanie dokladnie wszystkiego. Zaleta edytora tekstowego jest np to, ze po wpisaniu znacznika automatycznie wstawiany jest znacznik domykajacy albo kod jest kolorowany dzieki czemu latwiej wyznac sie w tym co piszesz.
Kolejna zaleta dobrego edytora html jest automatyczna podpowiedz z dostepnymi atrybutami dla otwartego wlasnie znacznika np wpiszesz <a i edytor wyswietli jakie atrybuty specyfikacja przewidziala dla tego znacznika.

To sa zalety pracy z dedykowanym edytorem HTML i proponuje abys zapoznal sie z takim programem nim zaczniesz udowadniac wyzszosc Notatnika nad takim EzHTML czy jemu podobnym bo to smiech na sali. Jeden i drugi program daje 100% kontroli nad kodem ale w tym drugim wygodniej sie pracuje.

OK, ja pisałem o edytorach "graficznych" .
I nie udowadniam wyższości np. EditPad nad edytorami "tekstowymi" , pisałem tylo co ja wolę używać. Bo jednemu pasuje to a innemu tamto.
Ale tak w jednym jak i w drugim przypadku zdanie się na "mądrość" oprogramowania przy niewystarczającej wiedzy w HTML może czasem prowadzić do "problemów" , no i kolory w tekstowych mnie denerwują.
Ale podkreślam , jest to moje zdanie i nikogo do niczego nie namawiam !
Piszę moje , i tylko moje zdanie w tym temacie !
Jedynie do czego namawiam to do poznania HTML , a to chyba nikomu nie zaszkodzi, a napewno pomoże w wybraniu programu do pisania.
Ja nie lubię by do kodu który piszę wtrącało się oprogramowanie pisane przez kogoś innego. To takie moje zboczenie. Bo jak są błędy to są moje własne, i nie muszę kombinować czy ktoś nie maczał w tym paluchów. :)
Ale to moja własna ocena, i nikogo do niczego nie namawiam!

A tak przy okazji to dzięki za książkę o DVD , dobrze napisana , kupiłem ponad rok temu i dlatego nie miałem problemów z DVD na starcie.

Dobra robota !
Pozdrawiam!

BD 17.11.2004 01:51

Cytat:

A w edytorach to czart karty rozdaje i bądź tu mądry.
Oj cos mylisz chyba pojecia. Sa 2 grupy edytorow - tekstowe i graficzne. Fakt graficzne nie sa za dobre i nie ma kontroli nad kodem. Natomiast tekstowe pozwalaja na kontrolowanie dokladnie wszystkiego. Zaleta edytora tekstowego jest np to, ze po wpisaniu znacznika automatycznie wstawiany jest znacznik domykajacy albo kod jest kolorowany dzieki czemu latwiej wyznac sie w tym co piszesz.
Kolejna zaleta dobrego edytora html jest automatyczna podpowiedz z dostepnymi atrybutami dla otwartego wlasnie znacznika np wpiszesz <a i edytor wyswietli jakie atrybuty specyfikacja przewidziala dla tego znacznika.

To sa zalety pracy z dedykowanym edytorem HTML i proponuje abys zapoznal sie z takim programem nim zaczniesz udowadniac wyzszosc Notatnika nad takim EzHTML czy jemu podobnym bo to smiech na sali. Jeden i drugi program daje 100% kontroli nad kodem ale w tym drugim wygodniej sie pracuje.

Czołgista 17.11.2004 01:40

Cytat:

Napisany przez Air
No bez przesady Czołgista jak edytory html mogą być za trudne??

Ja to widzę tak : pisząc w html ja karty rozdaję i jak coś nie jest tak to wiem kto jest winny i do kogo mieć pretensje.
A w edytorach to czart karty rozdaje i bądź tu mądry.

A tak z innej strony patrząc to chcąc uzyskać dobrze działającą stronę w edytorze to jednak potrzebna jest wiedza jak to działa, a jak się takową posiądzie to edytory są (jak dla mnie) kulą u nogi.
Choć czołgista ze mnie to lubię robić na piechote :)

Kasprzak 14.11.2004 17:02

jak ktos sie uczy podstaw to po co mu kolorowanie kodu jak nie odroznia jednych funkcji od drugich funkcji...
Najpierw niech sie dowie co do znacznik a potem nich mu przejrzyscie kod wyglada. Poczatkowe strony i tak nie maja duzo kodu, nie trzeba nawet okna przewijac.
Sam uzywam Pajączka...ale na poczatku tak jak pisalem. Czysty HTML i Notatnik.

ThanatoS 14.11.2004 15:28

Cytat:

Napisany przez BD
Sadysta. Nikt nie pracuje w Notatniku tylko zamiast niego uzywa sie edytorow tekstowych typu EzHTML. EdHTML i jemu podobnych. Posiadaja one takie udogodnienia jak kolorowanie skladni, domykanie tagow i wiele, wiele innych.

Bartek znam kilku napalencow ktore robia only w notatniku. Wracajac do edytorow tekstowych EzHTML jest dobrym produktem, rowniez ciekawym rozwiazaniem jest edytor graficzny zagniezdzony w Mozilli.

BD 14.11.2004 14:39

Cytat:

dokladnie. Polecam Notatnika...i czysty kod HTML
Sadysta. Nikt nie pracuje w Notatniku tylko zamiast niego uzywa sie edytorow tekstowych typu EzHTML. EdHTML i jemu podobnych. Posiadaja one takie udogodnienia jak kolorowanie skladni, domykanie tagow i wiele, wiele innych.

Patrix 14.11.2004 14:30

Cytat:

Napisany przez cancel
Może mi ktoś mi to polucku wytłumaczy bo ja kompletnie z tych kórsów nic niekapuje. Może ja się nienadaje do takich spraw??

to jest PODSTAWA:

<html>
<head>
informacje nagłówkowe
<title>
Tytuł strony
</title>
</head>
<body>
właściwa treść dokumentu
</body>
</html>

Teraz radź sobie sam :)

PS
<x> - otwierasz
</x> - zamykasz

Smartek 14.11.2004 14:23

chcesz zeby ktos Ci kazdy "tag" omawial itd.? lol
pozdro ;)

cancel 14.11.2004 10:10

Może mi ktoś mi to polucku wytłumaczy bo ja kompletnie z tych kórsów nic niekapuje. Może ja się nienadaje do takich spraw??

kizio 13.11.2004 18:20

Książkę w księgarni chyba że znajdziesz ją gdzies jako e-book

Joe_Doe 13.11.2004 16:52

Kurs on-line - to samo co w pliku, tylko najnowsza wersja.

gallus 13.11.2004 16:37

Cytat:

Napisany przez cancel
Joe_Doe - jak otworzyć ten kurs??
kizio - tą ksiąrzke trzeba kupić w księgarni czy jest gdzieś na jakieś stronce??

2. lub TUTAJ ;)

Patrix 13.11.2004 16:04

Cytat:

Napisany przez cancel
kizio - tą ksiąrzke trzeba kupić w księgarni czy jest gdzieś na jakieś stronce??

1. Musisz mieć program WinRAR
2. Tak w księgarni :)

cancel 13.11.2004 15:56

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:04.