Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jak przesunac nagrywane dane na zewnatrz plyty (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-przesunac-nagrywane-dane-zewnatrz-plyty-42777/)

batorki 14.11.2004 09:10

jak przesunac nagrywane dane na zewnatrz plyty

mam cos co chcialbym wypalic na dvd i zalezy mi na tym zeby odczytywalo sie jak najszybciej

a wiec tak mam 250mb i chce to przesunac o conajmniej 4,1 gb tak zeby znajdowalo sie w obszarze krawedzi zewnetrznej a nie wewnetrznej

czy da sie utworzyc takie iso i jak to zrobic

Arnold 14.11.2004 11:02

Można spróbować w ten sposób że tworzysz plik 4.1 gb.
Dodajesz do kompilacji w nero i zaznaczasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz właściwości możesz ukryć plik żeby nie był widoczny i ustawiasz "priorytet pliku" na wysoki a pozostałe pliki które mają być na końcu zaznaczasz i ustawiasz im priorytet na niski.
Nero pliki którę mają wysoki priorytet wypala w pierwszej kolejności póżniej te króre maja średni a na końcu te które mają niski.

kodziu 17.11.2004 17:22

Cytat:

Napisany przez batorki
mam cos co chcialbym wypalic na dvd i zalezy mi na tym zeby odczytywalo sie jak najszybciej

a wiec tak mam 250mb i chce to przesunac o conajmniej 4,1 gb tak zeby znajdowalo sie w obszarze krawedzi zewnetrznej a nie wewnetrznej

czy da sie utworzyc takie iso i jak to zrobic

Sorka, ale dla mnie to głupie :P
Jak masz nowy dvd to i tak szybko odczytasz :)
No fakt - gorzej ze starymi, ale po co?

nimal 17.11.2004 17:36

wez pod uwage ze dane znajdujace sie na krwaedzi statystycznie czesciej ulegaja uszkodzeniu...

kodziu 17.11.2004 21:37

Cytat:

Napisany przez nimal
wez pod uwage ze dane znajdujace sie na krwaedzi statystycznie czesciej ulegaja uszkodzeniu...

Nie znam sie na statystykach ale pewnie masz racje. Chociaż statystycznie płytka pęka od środka a nie od zewnętrznej końcówki płytki :D

Arnold 17.11.2004 21:40

Cytat:

Napisany przez kodziu
Nie znam sie na statystykach ale pewnie masz racje. Chociaż statystycznie płytka pęka od środka a nie od zewnętrznej końcówki płytki :D

Ale nadruk na płycie pęka i łuszczy się od zewnątrz

kodziu 17.11.2004 21:43

Cytat:

Napisany przez Arnold
Ale nadruk na płycie pęka i łuszczy się od zewnątrz

Wszystko zależy od sytuacji bazowej (słowa mojego w-f isty :D )
Ale plastik pęka od środka :/

nimal 18.11.2004 07:43

pekanie plastiku czy luszczenie sie farby to przypadki extremalne - raczej tylko na plytach badziewnych lub przechowywanych w duzej wilgotnosci albo uzywanych w niektorych napedach (kiedys zdaje sie cdrom lg52x lubil "wybuchac" plyty)
myslalem o bledach logicznych c1/c2 (lub p0/p1) ktore tez jesli maja juz miec gdzies wieksze natezenie to prawie zawsze na koncach plyty - bo tam pali sie szybciej, z wieksza predkoscia liniowa (nawet jak kontowa sie nie zmienia) i tak samo jest potem czytane, co tez nie pomaga w korekcji bledow

batorki 29.11.2004 23:59

dziekuje za wyjasnienie cokolwieek
jednak jak zawsze mozna dowiedziec sie stada oczywistych rzeczy o ktore kompletnie sie nie pytalo
i nadal jestem ciekaw jak przesunac nie nagrywajac dodatkowo tych 4.1GB

nimal 30.11.2004 08:21

nie nagrywawajac tych 4,1 GB to sie nie da
mozesz zawsze zrobic dwie sesje - w pierwszej nagrac cokolwiec o rozmiarze 4,1 GB a w drugiej rzadny plik jednoczesnie kasujac z kompilacji wczesniejszy wielki plik - w ten sposob bedzie on niewidoczny (nawet jezli masz widok pilow ukrytych, co w metodzie zaproponowanej wyzej bylo by wada) a dane nagrane w drugiej sesji beda na skraju plyty
uwaga - plyta nie bedzie kompatybilna ze starymi napedami (co najmniej 4lata i wiecej), niektorymi dvd pionerami (nikt nie wie czemu czytaja tylko pierwsza sejse) oraz starymi systemami oeracyjnymi (tez potrafia czytac tylkopierwsza sesje)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:46.