![]() |
Big problem z partycjonowaniem... help!
Pomóżcie bo mnie coś bierze.
Mam dysk 60GB (Seagate). Dokupiłem jeszcze 160GB (Seagate). Rozpocząłem dzielenie dysku w instalce XP. I tu zaczął się pierwszy problem. Instalka pokazywała 131GB i ani 1MB więcej. No więc podłączyłem stary (z XP)i użyłem menadżera dysków. Poszło jak po maśle: C(8GB), D(32GB), E(32GB), F(69GB), G(20GB). Chcę podarować komuś stary dysk więc przenoszę pliki na nowy HDD. Odłączyłem stary, zainstalowałem na nowym XP i tu problem. Zniknęła mi ostatnia partycja i większość bardzo ważnych danych!! Próbowałem odzyskać pliki ale duża ich część jest nieczytelna :wsciekly: . Mniejsza o stracone dane, jakoś dam radę ale co robić z tym nowym. XP nie chce odtworzyć tej ostatniej partycji (ma problem z dokończeniem formatowania :\ ). Płyta MSI K7N2 Delta. |
jak masz plyte co nieobsluguje ata133 to masz reke w klozecie :(
|
No właśnie obsługuje.
|
Partition magic i po kłopocie.
XP z tego co wiem ma problemy z dyskami większymi niż 160GB. |
Cytat:
|
Był juz taki podobny temat :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39549 |
ja mialem taki problem i esem mi pomogl.
zrob sobie plytke xp+sp1 i zainstaluj taki windows.. wszytsko bhedzie dzialac OK |
xp nie obsluguje LBA, dopiero sp1 to dodaje
PM odradzam - sa klopoty z LBA, lacznie z uszkodzeniem dysku proponuje soft acronisa lub menagera partycji z windowsa |
Moim zdaniem jest to duży błąd albo niedopatrzenie.
W sytuacji w jakiej ja się znalazłem grozi to utratą danych. Nie jestem pewien, będę dopiero sprawdzał czy każdorazowo po włączeniu instalatora XP grozi utrata danych czy też po zainstalowaniu SP1/2 partycja będzie znowu widoczna. Dzięki za pomoc. Poniżej link dla zainteresowanych: http://support.microsoft.com/default...d=kb;pl;303013 |
Cytat:
PM nie radzi sobie z HDD większymi od 80GB, a duże HDD wręcz złomuje. Tylko soft Acronisa a najpewniejszy jest soft M$ i tak naprawdę to winXPsp1 i 2. Win2ksp4 wymaga ręcznego ustawienia LBA48=1 co można uczynic dopiero po zainstalowaniu windy. Chociaż już znam "sztuczkę" aby to ominąć. 8 ) |
Moja sztuczka polega na zintegrowaniu SP1/2 z wersją instalacyjną XP 8 )
Podczas pierwszego uruchomienia instalacji XP LBA jest już odblokowane. Szkoda, że wpadłem na to po czasie :ysz: |
Cytat:
Można też inaczej... Jeżeli nie chcesz mieć sp1 lub sp2... 8 ) |
Cytat:
Zawsze używałem PM :) |
Cytat:
W sumie to sam sobie byłem winien: w FAQu do PM jest to wyraźnie napisane: max. 128GB ale powyżej 80GB to już na własne ryzyko. 8 ) |
Hehe ...nie wiem :)
Może polega to na tym o czym wspomina podany przeze mnie link? Jeszcze tego dokładnie nie zgłębiłem ale może to coś w tym stylu? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:20. |