![]() |
DivX ze ścieżką wielokanałową (nie AC3)
Witam,
Sprawa jest taka: mam film DVD, który posiada 2 ścieżki AC3: oryginalną i z polskim lektorem. Zrobiłem sobie z niego DivX'a z napisami (2CD), ale ponieważ mi się spodobała, również drugą wersję, z lektorem (2CD) (obie wersje dźwięk mp3 stereo, nie AC3). Teraz mam 4CD i jest to trochę bez sensu, więc pomóżcie proszę, jeśli ktoś robił takie doświadczenia. Cel: stworzenie filmu DivX (2CD) z dwoma ścieżkami mp3 (1-oryginalny soundtrack stereo, 2-tylko głos lektora mono). 1. Jak sprawdzić, czy stream AC3 z lektorem wykorzystuje na polskiego lektora jedną ścieżkę czy więcej i jak ją zrippować i/lub wyodrębnić. Pozwoliłoby to na stworzenie słabiutkiej jakościowo, mocno skompresowanej, monofonicznej ścieżki lektora małych rozmiarów. 2. Jak już ją mając dołączyć do pliku z filmem, żeby nie połączyła się ze ścieżką oryginalną, tylko stanowiła odrębną część. Przy odtwarzaniu takiego filmu "zwykły" player (nie obsługujący wielu kanałów) widziałby tylko ścieżkę oryginalną, a lektor pozostałby "ukryty". Dopiero player wielokanałowy mógłby lektora włączać/wyłączać. Tak to widzę teoretycznie i będę bardzo wdzięczny za uwagi praktyczne, bo pewnie jedno i drugie troszkę się mijają... :-) Pzdr, Kysu |
Tutaj znajdziesz odpowiedź
|
Agusia, witamy na forum!
niezle Ci idzie |
@Agusia:
Dzieki! Chociaz nie do konca o to mi chodzilo, bo z artykulu wynika, ze obie sciezki sa kompletnymi sciezkami audio, wskutek czego obie zajmuja tyle samo, podwojnie zabierajac miejsce obrazowi. Ale moze cos pokombinuje. P.S. A dlaczego wyresetowala mi sie liczba postow??? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58. |