![]() |
Plik WMV "zabezpieczony" przed ściąganiem ?
Zabezpieczony to może złe określenie ale nic innego nie przyszło mi do głowy. Mianowicie, chciałbym aby pliki wmv które udostępniam na swojej stronie były WYŁĄCZNIE do obejżenia on-line, chcę wyeliminować możliwość ich ściągnięcia. Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać? Tylko nie piszcie mi proszę o skrypcie blokującym prawy klawisz myszy bo nie o to mi chodzi.
|
To chyba awykonalne. Jest sporo programów które potrafią zgrywać takie filmiki ze strumienia nawet jak są odtwarzane przez mms://
|
raczej nie ma skutecznej metody...
Ale możesz użyć skryptu co będzie pokazywać WMV jako strumień (odtwarzanie bezpośrednio na stronie), potem te strone zrobioną w html "zakodować" są programy, które tak skutecznie to robią, że po wejściu w kod, widzi się bałagan :) |
nie spotkalem jeszcze filmika ktorego nie dalem rady sciagnac - net transport obsluguje mms i rmsp [jakos tak] - to sa praktycznie jedyne dwa wykorzystywane standardy - a kod na stronie nic ci nie pomoze, link i tak musi tam byc, najprostszy crawler sobie z tym radzi, ostatecznie mozna recznie
niestety, zostaje ci mms i liczenie na to ze user nie bedzie zdeterminowany, bo zdeterminowanego nie zatrzymasz, nawet apple i jego movy robi sie z latwoscia |
Wiem że nie można tego zrobić całkowicie. Ale chociaż utrudnić w prosty sposób ?
|
Można zrobić żeby kod javascript odtwarzał film przez jakiś activex
mniejwięcej taki <script language="JavaScript" > document.write("<OBJECT TYPE='application/x-oleobject' CLASSID='CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95'>"); document.write("<PARAM name='AutoStart' value='true'><PARAM name='FileName' value='http://nazwa_pliku.wmv'></OBJECT>"); </script> a potem zakodować skrypt, jest taki programik na stronach microsoftu niestety niepamiętam jego nazwy który koduje kod javascript. Taki zakodowany javascript mniejwięcej wygląda tak "IouKUIOPctrRWYbiuYT$vpiouyRVUt...." i jeżeli w nim był adres do pliku wmv to jest nie do odczytania. Lub można napisać odpowiedni flash który będzie odtwarzał filmik. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:39. |