![]() |
Problem z Authoringiem DVD
Ostatnio zabrałem się za zgranie materiału z kamery analogowej, na DVD. Materiał już zgrałem i skompresowałem do MPEG (za pomocą TMPGEnc)...
Jednak gdy za pomocą TMPGEnc DVD Author, robie Authornig DVD, to materiał wyjściowy nie jest taki jak powinien być. Nie potrafię dokładnie tego określic, ale sprawia takie wrażenie jakby szedł w zwolnionym tempie (troche się przycina). Jest to denerwujące. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? A może inny program do authoringu (jaki?) wystarczy? Proszę o pomoc !! |
ale kiedy sie przycina, przy odtwarzaniu na kompie?
moze to wina slabej jakosci plytek jak nie to mozna podejrzewac jakies nieodpowiednie ustawienia co do przeplotu (interlace) |
Odtwarzam z dysku (Power DVD) i się przycina.. Możliwe, że coś z przeplotem. Tylko pytanie co?
|
w power dvd mozna ustwic jak ma byc usuwany przeplot (jakies bob, wave itp)
pobaw sie tym |
Power DVD to chyba do odtwarzania służy, a nie do authoringu...
|
Ale filtry video (chyba) ma (a pyksonowi o to właśnie chodziło).
Przycinanie może być też spowodowane np zbyt dużą fragmentacją dysku (kiedy ostatnio robiłeś defragmentację?) |
Spróbuj ifoedit - darmowy - czasem sobie radzi ;-) - dodatkowo zapytam jak kompresowałeś obraz w Tmpgenc - czy miałeś ustawioną opcje Interlaced do obrazu bo słyszałem że przy robieniu DVD z kamery trzeba to włączać - opis znajdziesz w artykule "jakość ponad wszystko" na cdrinfo.
pozdr. zebacz |
A jakiego kodeka używałeś przy ściąganiu z kamerki?
A jakiego kodeka używałeś przy ściąganiu z kamerki?Ja używam Panasonic DV codek , wrzucam do Tmpega robię mpega , a póżniej menu i inne bajerki tworzę w Ulead DVD Move Factory( nazwę może troszkę zmieniłem Hehehehe)
I jest OK POZDRAWIAM :piwo: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:07. |