![]() |
22 % VAT za internet - reaktywacja!!!
"Rzeczpospolita" dotarła do projektu nowelizacji ustawy o podatku VAT, z którego wynika, że od 1 stycznia stawka VAT na usługi internetowe będzie wynosić 22 procent.
Dziennik przypomina, że zmiana ta wymuszona jest przez przepisy unijne, które nakładają obowiązek stosowania VAT-u na Internet. W związku z tym, po wejściu w życie nowelizacji ustawy, za usługi internetowe zapłacimy o 22 procent więcej niż obecnie. "Rzeczpospolita" podkreśla, że niestety wyjątków będzie niewiele. VAT-u za Internet nie będą płacić tylko szkoły, zakłady kształcenia nauczycieli, placówki oświatowe, uczelnie wyższe oraz placówki naukowe Polskiej Akdemii Nauk. "Rzeczpospolita" dodaje również, że na wprowadzeniu podatku na Internet, budżet państwa zyska w przyszłym roku około 200 milionów złotych. zrodlo - onet |
Ciekawe czy PL rzad wpadnie na genialny pomysl o zmuszeniu operatorow o zmniejszenie ceny netto ktora aktualnie placimy bo kiedys PL rzad otym wspominal zeby PL internauci nie odczuli tego podatku "ble ble rzadu" to wymusza na providerach obnizke cen netto no ale znajac PL rzad prawdopodobienstwo ze to zrobia to raczej do tego czasu zdaze osiwiec :)
|
teraz i Vat jest płacony, jesli podlaczony jestes do jakiegos lokalnego dostawcy internetu, a nie korzystasz z tepsy. W mojej sytuacji nic to nie zmieni - a teoretycznie bede mogl sobie cos tam odliczyc od podatku
|
Zgadzam się z bgn, VAT będzie mozna odliczać (przynajmniej kiedys był taki pomysł) od podatku nie pamietam chyba 760 zł za rok.
|
Hurrra. To jest sposób na obniżenie ceny.
UE wygrała z lobbingiem TPSA - ale co zyskali to ich :( |
z tego, co wiem, to z tym odliczaniem nie do końca będzie tak różowo...
|
jak zwykle dolozymy sie na nowy zameczek dla Kwacha albo na PKP :haha:
|
Jak zwykle ktoś mnie uprzedził z topiciem :P
Może dołożymy się do inwestycji drogowych tym razem, co??? :D |
taa inwestycja drogowa nowy podjazd dla ministra, furka dla premiera i a4 pod dom dla szefa parti :haha:
jedno wiem bede placil za neo 71.98 jak wejdzie VAT najgorzej beda mieli ci z neo za 150zl bo im wyjdzie prawie 190 po podwyzce :ysz: |
Cytat:
;) |
Dobrze ze ja tego nie odczuje :)
Jednak sa plusy radiowki :) |
albo kablowki :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26. |