Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak nagrywać z telewizji na dysk? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-nagrywac-telewizji-dysk-43002/)

destruktor76 18.11.2004 09:45

Jak nagrywać z telewizji na dysk?

Nie mam magnetowidu i jakoś nie uśmiecha mi sie jego kupno. Wolałbym już kupić karte TV. Mam procek AMD 2,4 GHz i 512 Mhz Ramu. Mam też karte Radeon 9200 128 Mega. Czy ktoś może mi powiedzieć czy wogóle można nagrać film korzystając z średniej jakości karty TV. Bo wiem że teoretycznie jest taka możliwość ale jak to wygląda w praktyce. Czy jakość jest zadowalająca czy odrazu dać sobie z tym spokój.

nimal 18.11.2004 09:49

mam thunderbirda 1,2GB, 512@133 ramu i karte avertvstudio
nagrywanie bez problemu w pelnej rozdzialce :)
a np wiadomosci czy tp bzdury nagrywam w polowie rozdzialki zeby kompowi wiecej mocy na osiolka zostawic ;p
bezprobleomow dzial tez przesuniecie czasowe - przydatne kiedy film leci w programie bez przerw na reklamy a ty musisz gdzies na chwile wyjsc...

czyli - nie masz sie czym martwic
aha - z tv nagrywam przewaznie do mpeg2, a z video/kamery do divxa - ani w tym foramcie ani w drugim nie mam problemow z zza malom wydajnoscia :)

destruktor76 18.11.2004 10:01

to może jeszcze polecicie jakąś dobrą i stosunkowo tanią karte TV bo słyszałem że nie wszystkie kompresują do popularnych formatów. No i tak z ciekawości zapytam ile trzeba mieć przestrzeni na dysku żeby nagrać sobie film 90 minutowy z TV

maj3 18.11.2004 10:07

Cytat:

Napisany przez destruktor76
No i tak z ciekawości zapytam ile trzeba mieć przestrzeni na dysku żeby nagrać sobie film 90 minutowy z TV

wszystko zależy w jakiej jakości zgrywasz i w jakim formacie

destruktor76 18.11.2004 10:09

Cytat:

Napisany przez maj3
wszystko zależy w jakiej jakości zgrywasz i w jakim formacie

No domyślam sie i dlatego chciałem żeby ktoś rzucił jakiś przykład

Wawelski 18.11.2004 10:16

Typowa karta TV nie kompresuje do żadnego formatu - musi to robić procek. Przy 2.4GHz (nie mylić z 2400+) nie powinno być kłopotów z kompresją do divxa w locie, choć nie uzyskasz tak najlepszej jakości.
Co do kart - jak weźmiesz coś na BT to polecam iuVCR - bezkonkurencyjny.

maj3 18.11.2004 10:40

Cytat:

Napisany przez destruktor76
No domyślam sie i dlatego chciałem żeby ktoś rzucił jakiś przykład

przykład
walka Gołoty 56 min 11 sek w mpeg-2 ok. 3,8 GB
w mpeg-1 ok 600MB

nimal 18.11.2004 10:41

5minut w mpeg2 (teledysk) - 600MB
1godzina w xvid - 500MB
oczywiscie wszystko zalezy od stopnia kompresji - trzeba to sensownie wyposrodkowac ;)

Oli Master 26.11.2004 09:35

Mam pytanie i odrazu mówie żę nie mam pojecia na temat jaki chce zadać.
Czy można nagrać film z tv na dysk bez karty tv (jesli sie tak nie da to spoko) i jeszce jedno jak np mam karte tv (przykład Zoltrixa) co potrzebuje do zgrania filmu (programy głównie jakie programy)

Ps. A teraz sorki ale jestem po nocce i ide spać :P (Jak cośbęde pod wieczór)

nimal 26.11.2004 09:38

zeby nagrac film z tv bez karty tv musisz miec telewizor (lub magnetowid z tunerem tv) i wyjsciem video ktore podlaczasz do wejscia video w kompie (na karcie do przechwytywania video, na karcie tv lub na kracie graficznej (niektore maja vivo i tylka do ktakiej to podlaczysz - zobacz w instrukcji obslugi i nie pomyl z wyjsciem tv)
oddizelnie dzwiek kablem podlaczasz do linein karty dziwkowej
i wtedy mozesz nagrywac, jak opisane powyzej

tomera 04.09.2008 18:00

ja mam karte ati raedon 9550 i mówiono mi ze mozna przez nią nagrywac na kompa ale nie wiem jak jest w praktyce:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:32.