Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   problematyczne udostepnianie polaczenia internetowego (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problematyczne-udostepnianie-polaczenia-internetowego-43028/)

Pawel_k 19.11.2004 19:48

poszukaj w toolsach w regulach albo w ustawieniach programu tam powinno byc lekarstewko na problemik ;) ja tam uzywam emule i on po dopuszczeniu do neta ma highid ;)

Stef 19.11.2004 19:37

no tak,ale sygate blokuje mi cos overneta i caly czas pisze ze jestem za firewallem,wiec nawet jakbym chcial to ni8e moge miec wolnego portu.no chyba ze powiesz mi gdzie co i jak poustawiac,wtedy sproboje....

Pawel_k 19.11.2004 18:53

zainstaluj Sygate Personal Firewall'a tam w pocjach dopuszczasz do kontaktu z netem Application Layer Gateway Service [internetowa bramka dla drugiego kompa] zrob wyjatek na wysztkie protokoly i podlaczenia dla sieciowki i ip twojej drugiej maszyny [powiedzmy 192.168.0.2] i wtedy powinno wszystko smigac ze lux :) ja tak mam i wszystko dziala jak nalezy :)

ZA to syf jakich malo....

Stef 19.11.2004 18:32

wlasnie sobie z tym poradzilem....... wszytskiemu winien byc Q#$%#@$ zone alarm.gdy go wylaczylem-siec i internet zaczeky smigac az milo. trzeba bylo w nim ustawic ze jest NAT i teraz dziala...
teraz mam jeszcze jednem problem... jak udostepnic drukarke?
tzn samo udostepnienie zrobilem,ale laptop podczas proby wydrukowania czegos pisze ze nie ma polaczenia z drukarka.dodalem uzytkownika z laptopa do stacjonarnego(zalozylem konto o takiej nazwie),ale to nic nie pomaga.

Pawel_k 19.11.2004 17:03

a nie masz jakiegos firewalla na tym kompie co udostepnia???

uzyj kreatora z xp to powinno pomoc :)

Stef 19.11.2004 16:35

no i dalej nic.... zrobilem tak jak mowiliscie ale sieci dalej nie ma.

djc 19.11.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez 3|\/|3$s
mozliwe ze Admin sieci do ktorej chciales sie podpiac spisal sobie wszystkie adresy MAC sieciowek komputerow z LANu,i ustawil tak ze net jest przydzielany na dany zakres adresow MAC

Admin nie ma możliwości zablokowania netu poprzez adres MAC na komputerze na który my sobie chcemy udostępnić internet. Coś takiego można zrobić poprzez ograniczenie TTL do wartości 1. Blokowanie po adresach MAC jest możliwe tylko dla komputerów bezpośrednio zależnych od serwera w kwestii dostępu do internetu, na których to blokowanie zastosowano, a komputer na który my udostępniamy połączenie zależy w tym względzie od komputera, dzięki któremu to połączenie udostęniamy, a on przecież nie będzie miał blokady na internet.

djc 19.11.2004 10:32

Użyj opcji "Konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" i pozwól aby XP zrobił Ci udostępnienie automatycznie. To jest najprostszy sposób, po co sobie życie utrudniać. Na drugim komputerze masz tylko zaznaczyć aby automatycznie pobierał ip z komputera z XP. Czsem może pomóc też dyskietka, którą może stworzyć XP, wystarczy ją wtedy odpalić na drugim kompie.

bakupl 18.11.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez Stef
nie admin,bo to jest net24 w biurze':) wiec nikt nic nie blokuje...

A więć wpisz od góry do dołu tak jak ja Ci to podałem!

Stef 18.11.2004 22:36

nie admin,bo to jest net24 w biurze':) wiec nikt nic nie blokuje...

3|\/|3$s 18.11.2004 21:48

mozliwe ze Admin sieci do ktorej chciales sie podpiac spisal sobie wszystkie adresy MAC sieciowek komputerow z LANu,i ustawil tak ze net jest przydzielany na dany zakres adresow MAC

bakupl 18.11.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez Stef
a dns'ow nie wpisywac?
tzn mam tak jak mowisz,ale oprocz tych dns;ow, bo je wpisalem recznie.
a to ma byc tak ze ma byc siec + net.

Eeehh zrób na 1 pc tak (pisałem już jak, ale nie dociera :|)

http://img65.exs.cx/img65/3980/beztytuu1.gif

Z góry na dół...

DNS > 192.168.0.1 (oczywiscie te ip wpisujemy w polaczeniu z 2pc ... na 1pc) a w polaczeniu z netem nic nie zmieniamyu poza tym ze wlaczylismy na nim funkcje udostepniania.... a na drugim pc... od gory we własciwosci tcp/ip wpisz te ip tak jak ja Ci napuisalłem zarówno na 1 pc i na 2pc

Stef 18.11.2004 21:39

a dns'ow nie wpisywac?
tzn mam tak jak mowisz,ale oprocz tych dns;ow, bo je wpisalem recznie.
a to ma byc tak ze ma byc siec + net.

bakupl 18.11.2004 21:37

Masz kabel crossa?

w 1 pc w tcp ip wpisz

192.168.0.1
255.255.0.0
192.168.0.1
192.168.0.1

A w drugim pc

192.168.0.2
255.255.0.0
192.168.0.1
192.168.0.1

Pozatym że będzie udost połączenia netowego :D

A jak po prostu połaczyc 2pc bez neta to brame zrób ;D

Stef 18.11.2004 21:27

problematyczne udostepnianie polaczenia internetowego

chcialem dzisiaj polaczy u wujka w biurze laptopa do netu. najprosciej zrobic to moge poprzez podlaczenie go do drugiego kompa i udostepnienie polaczenia internetowego.
wlozylem sieciowke do stacjonarnego podpialem skrossowany kabel do laptopa i wpisalem na stacjonarnym IP,brame, dns'y(choc nie wiem po co) ,udostepnilem polaczenie w xp, na drugim tez wpisalem IP,brame( IP z pierwszego) dns'y.lecz takie cos nie chce dzialac.
stacjonarny widzi laptopa,pinguje sie,ale laptop nie widzi stacjonarnego.
net oczywiscie tez nie dziala...
co jeszcze tzreba z tym zrobic?
przeszukalem forum,lecz nie znzlazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. w helpie windosowskim tez nic ciekawego nie pisalo na temat mojej przypadlosci.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:45.