![]() |
Wiesz, mnie to wszystko jedno jakie predkosci oferuje nagrywarka, bo ja i tak nagrywam na 4x, bo wole zeby wszystko bylo ok :mruga:
|
Cytat:
@SebNET kupiłeś płytke x8 to nagrywaj x8 lub nawet x4 :) będzie wyższa jakość a to jest ważniejsze na przyszłość, od tego cz teraz oszczędzisz kilka minut. Z nagrywarką wszystko jest ok, nie każda płyta moze być narywana z większą prędkością niż zalecił producent, czasami zdaża się ze jest odwrotnie. Moj ND-3500 pozwala nagrać moje TDK DVD+R x4 z prędkością x8 i wcale mnie to nie obchodzi bo i tak nagram x2,4. Pozdro. |
Witam !!
Dzisiaj z ciekawości dla testu kupiłem sobie dwie płyty. Pierwsza to Verbatim DVD-R 8x oraz Platinium DVD+R 8x. Poniżej podaje wykresy: Verbatim DVD-R 8x --------------------------------------------------------------------------- Unique Disc Identifier : [DVD-R:MCC 02RG20 ] --------------------------------------------------------------------------- Disc & Book Type : [DVD-R] - [DVD-R] Manufacturer Name : [Mitsubishi Chemical Corp.] Manufacturer ID : [MCC 02RG20 ] Disc Application Code : [Unrestricted Use : Consumer Purpose] Recording Speeds : [1x , 2x , 4x , 6x , 8x] [6x And Higher Might Not Always Be Detectable] Blank Disc Capacity : [2,298,496 Sectors = 4,489.3MB = 4.38GB (4.71GB)] --------------------------------------------------------------------------- [ DVD Identifier - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ] --------------------------------------------------------------------------- Platinium DVD+R 8x --------------------------------------------------------------------------- Unique Disc Identifier : [DVD+R:RICOHJPN-R02-003] --------------------------------------------------------------------------- Disc & Book Type : [DVD+R] - [Not Available] Manufacturer Name : [Ricoh Company Ltd.] Manufacturer ID : [RICOHJPN] Media Type ID : [R02] Product Revision : [003] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds : [1x , 2.4x , 4x , 6x-8x] Blank Disc Capacity : [2,295,104 Sectors = 4,482.6MB = 4.38GB (4.70GB)] --------------------------------------------------------------------------- [ DVD Identifier - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ] --------------------------------------------------------------------------- Możecie mi powiedzieć czy dobrej jakości są te płyty, bo Verbatimy chce używać do gier na XBOX ? A teraz pytanko. Kupiłem te płyty dla testu, żeby sprawdzić jakimi prędkościami będę mógł je nagrać i mam tak samo jak z poprzednimi TDK tj. mogę nagrywać je na takiej prędkości jak pokazuje producent. Czyli max speed - 8x, a nie 16x ? Cos jest z moja nagrywarka ? Pozdrawiam :piwo: |
TDK-001-000 to podobnie jak TTG fabryka TDK Corp. Moim zdaniem bardzo dobre płyty, tylko te na Ricohu są lepsze, ale teraz TDK na Ricohu trudno dostać niestety.
|
Witam.
Wczoraj również zakupiłem kilka nośników TDK DVD+R x4 i po sprawdzeniu uzyskałem takie cuś : --------------------------------------------------------------------------- Unique Disc Identifier : [DVD+R:TDK-001-000] --------------------------------------------------------------------------- Disc & Book Type : [DVD+R] - [Not Available] Manufacturer Name : [TDK Corp.] Manufacturer ID : [TDK] Media Type ID : [001] Product Revision : [Not Specified] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds : [1x , 2.4x , 4x] Blank Disc Capacity : [2,295,104 Sectors = 4,482.6MB = 4.38GB (4.70GB)] --------------------------------------------------------------------------- [ DVD Identifier - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ] --------------------------------------------------------------------------- Nie wiem czy trafiłem na dobre płyty od TDK ? jestem na etapie czytania postu o Nosinikach DVD, na razie doszedłem do 100 strony i na dzisiaj koniec, jednak jestem ciekaw jakiej jakości płyty zakupiłem. Nie wiem z jaiej są fabryki gdyż do tej pory znalazłem takie objaśnienia: MCC - Mitsubishi Chemical Corp. TTG01 - TDK Corp. TTY01 - Taiyo Yuden CMC - CMC Magnetics MBI - Moser Baer India a płytka ma inne oznaczenie [TDK-001-000]. Dzięki za wyjaśnienie, pozdrawiam. |
faktycznie z płytkami TDK sam miałem niewielki problem, ostatnio nagrywałem na płytkach x4 w odcieniu ciemno szarym predkoscia x2, nagranie prawidłowe- płytka nie startuje w stacjonarnym Philipie, natomiast tej samej firmy płytki o odcieniu jasnoszarym palone predkoscią x2 "chodzą" bez problemu
|
Panowie bez obrazy, ale ja pytam się z ciekawości co to za płytki i dlaczego nie można nagrywać ich szybciej niż tyle ile mają. Jak wspomniałem czytałem gdzieś, że właśnie można.
Ja osobiście płytki nagrywam na 4x i w zupełności mi to wystarcza, pytałem się z ciekawości, bo bałem się, że nagrywarka jest sypnięta lub coś nie tak, a tutaj wychodzi, że to wina płyt. @Turboni mam zmieniony bios :mruga: Moim pierwszym wgranym biosem był 218_liggy_Ritek_SE.rar, natomiast teraz mam wgrany 218btrpc1.rar. Zmieniłem bios z tamtego na ten, ponieważ zmieniał on strategię zapisu, a z tego co słyszałem nie jest to dobre dla nagrywarki, która ma system kalibracji lasera podczas zapisu czyli ACTOPC. Pozdrawiam :piwo: |
Cytat:
dyskryminacja pomijanie czolowego spowalniacza ze stajni p2p jak mogles ? ps. czytnik binaries gruops ustawiony na maxa i 50 watkow + kilka news serwerow tez sie przydaje. u mnie moze nie tyle co zwalnia predkosc plytki - ale pomaga mi wolniej nagrac poprzez uwalenie bufora do zera. palnik pali wolniej . jest lepiej. albo gorzej. ale na pewno jest wolniej :) cel zostal osiagniety !!! w przypadku wypalania plytek cdr zaleca sie wlaczenie jeszcze radia internetowego :) a teraz na serio: na dobrym !! nosniku podbicie speeda o 50% moze jeszcze przejsc - w przypadku x8 do x12 - sprawdzalem na plantium x8 rihoch japan oraz na jakims tdk. odczyt z nerona F2 wzorowy. wiecej nie moglem sprawdzic. |
Cytat:
x4 jest spoko, x8 raczej tez w miare. Szybciej to juz roznie bywa ... |
Twoje myślenie jest pozbawione logiki. Jeśli masz bardzo ważne dane to powinieneś nawet palić na 2x płytkę 4x by dać czas nagrywarce na dobre wypalenie nośnika. Przyspieszanie nagrywania to jak jazda maluchem 150km/h po mieście. Pewnie, że można (NOS), ale daleko do bezpieczeństwa i trwałości takich operacji. Ważne dane nagrywa się na 3-4 płytkach różnych producentów. W ten sposób po padzie jednej, zostają kolejne.
|
Płaciłeś za 4x, więc nagrywaj 4x.
|
zeby nagrywac na wyzszych predkosciach niz producent podaje to musisz miec bios zmieniony wgrany - ale nie polecam nagrywac z wyzszymi predkosciami niz podane sa na plycie - moga pojawic sie bledy ze potem plytka nie bedzie czytana
|
Ok w porządku tylko dziwi mnie dlaczego te płytki można nagrywać tylko na takich prędkościach jakie ma ustalone producent, a nie na wyższych ? Przecież gdzieś czytałem, że TDK 4x można palić na 8x, a 8x na 16x. Nie wiem czy to mit, ale tak czytałem :>
|
zadne podrobki tdk jest robiona w paru fabrykach - wiec nie boj sie na nich nagrywac :)
|
No właśnie nie wiem o co chodzi. Nie znam się na tym i wygląda mi to na podróbki i boję się na tym nagrać, z tą fabryką to prawda ?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:36. |