Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   płyta bootowalna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyta-bootowalna-43090/)

jonesy 20.11.2004 00:42

płyta bootowalna

nie moge zainstalować xp home edition bo nie startuje automatycznie z napędu,jak zrobić z tego płyte bootowalną lub jakąś dyskietke startową?
czy ktoś miał lub ma taki kłopot? będe wdzięczny za pomoc :)

zorg 20.11.2004 00:44

a masz ustawione w biosie boot from CD-rom ? bo moze tylko hdd ?

jonesy 20.11.2004 00:47

Cytat:

Napisany przez zorg
a masz ustawione w biosie boot from CD-rom ? bo moze tylko hdd ?

mam najpierw cd rom druga jest dyskietka i ostatnie hdd

gallus 20.11.2004 00:54

sciągnij bootsector do xp z cdrinfo i nagraj tak jak opisane jest TUTAJ tylko, ze bez sp1

zorg 20.11.2004 01:00

tak bez sp1 odrazu z SP2 !!! -

nie podejrzewalem go o cd z xp nie bootowalna

Maciej 20.11.2004 06:44

nie trzeba mieć płyty bootowalnej aby odpalic instalatora systemu.
uruchamiasz kompa z dyskietki startowej ze smartdrive, wchodzisz w katalog i386 na płycie WinXP i uruchamiasz winnt.exe.

Przed urchomieniem instalatora ...odpalasz smartdrive aby kopiowanie pliów nie trwało tak długo.

bakupl 20.11.2004 08:05

Mam lepszą metode co do SP1

Robisz obraz botowalnej Winxp
Rozpakowywujesz sp1/2
Odpalasz ten obraz winxp w ultraiso
przeciagasz te pliki sp1/2 do tego obrazu
zapisujesz go
wyplasz
gotowe i napeweno działa ;)

jonesy 20.11.2004 13:05

wielkie dzieki,bede próbował
jakby co jeszcze sie odezwe :)

Y@nkee_PL 20.11.2004 14:03

możesz też ze strony MS ściągnąć specjalne dyskietki startowe

kufcio 09.12.2004 23:03

Witam
mam klopoty ze zrobieniem zwyklej bootowanej plyty z XP, mam obraz takiej plyty ale chcialbym doinstalowac SP2 zeby po instalacji odrazu byl zainstalowany... robie wedlug przepisu z www ale wyskakuje mi komunikat: Cannot boot from CD - code 4 ....? o co tu chodzi?
pozdr

Posłany 10.12.2004 00:31

Łatwiejsze mam rozwiązanie. Włączamy kompa z obsługą CD-ROM (np dyskietka startowa, płyta win98). Ładujemy SmartDrv (żeby się szybciej kopiowało(na dysku z win98 jest w katalogu "win98" smartdrv.exe (albo .com))). Wkładamy płyte w WinXP Home, Przechodzimy do katalogu I386 na płycie i klepiemy "winnt" ;)

Ormianin 10.12.2004 09:55

Cytat:

Napisany przez Posłany
Łatwiejsze mam rozwiązanie. Włączamy kompa z obsługą CD-ROM (np dyskietka startowa, płyta win98). Ładujemy SmartDrv (żeby się szybciej kopiowało(na dysku z win98 jest w katalogu "win98" smartdrv.exe (albo .com))). Wkładamy płyte w WinXP Home, Przechodzimy do katalogu I386 na płycie i klepiemy "winnt" ;)

Takie rozwiazanie przedstawil kilka postow wczesniej Maciej i faktycznie jest to prosty sposob na instalacje, ja zawsze tak robie, mam przygotowana juz taka dyskietke startowa z wpisem w autoexec.bat smartdrv i skrotem do winnnt

Posłany 10.12.2004 10:38

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Takie rozwiazanie przedstawil kilka postow wczesniej Maciej i faktycznie jest to prosty sposob na instalacje, ja zawsze tak robie, mam przygotowana juz taka dyskietke startowa z wpisem w autoexec.bat smartdrv i skrotem do winnnt

Rzeczywiście :D Nie zauważyłem - ale późno już było ;)

PS. Jestem Banned - jestem trendy :) yea!!!!

KarolluZ 03.01.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez Ormianin

To jest bardzo dziwne... kiedyś jak xp jeszcze nie był popularny i miałem pierwszą wersję [jeszcze angielską] nagraną na cd i była to niebootowalna płytka to próbowałem tak zrobić i komputer poszczuł mnie komunikatem "this program cannot run under dos mode". Czy zatem jesteście pewni, że to działa ? Póki co wolę używać bootowalnych płytek :D.

A co do poruszonego problemu to może nie masz ustawionego cdromu [cdrw/dvd-rom/dvd-rw/combo] na master, albo tasiemke masz źle podpiętą i ta wtyczka co powinna iść do urządzenia slave idzie u ciebie na urządzenie master ? Póki co ja bezproblemowo wykonałem zespolenie xp wersji podstawowej z sp1, a potem sp2.

kufcio 04.01.2005 00:05

U mnie to dziala...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:02.