![]() |
płyta bootowalna
nie moge zainstalować xp home edition bo nie startuje automatycznie z napędu,jak zrobić z tego płyte bootowalną lub jakąś dyskietke startową?
czy ktoś miał lub ma taki kłopot? będe wdzięczny za pomoc :) |
a masz ustawione w biosie boot from CD-rom ? bo moze tylko hdd ?
|
Cytat:
|
sciągnij bootsector do xp z cdrinfo i nagraj tak jak opisane jest TUTAJ tylko, ze bez sp1
|
tak bez sp1 odrazu z SP2 !!! -
nie podejrzewalem go o cd z xp nie bootowalna |
nie trzeba mieć płyty bootowalnej aby odpalic instalatora systemu.
uruchamiasz kompa z dyskietki startowej ze smartdrive, wchodzisz w katalog i386 na płycie WinXP i uruchamiasz winnt.exe. Przed urchomieniem instalatora ...odpalasz smartdrive aby kopiowanie pliów nie trwało tak długo. |
Mam lepszą metode co do SP1
Robisz obraz botowalnej Winxp Rozpakowywujesz sp1/2 Odpalasz ten obraz winxp w ultraiso przeciagasz te pliki sp1/2 do tego obrazu zapisujesz go wyplasz gotowe i napeweno działa ;) |
wielkie dzieki,bede próbował
jakby co jeszcze sie odezwe :) |
możesz też ze strony MS ściągnąć specjalne dyskietki startowe
|
Witam
mam klopoty ze zrobieniem zwyklej bootowanej plyty z XP, mam obraz takiej plyty ale chcialbym doinstalowac SP2 zeby po instalacji odrazu byl zainstalowany... robie wedlug przepisu z www ale wyskakuje mi komunikat: Cannot boot from CD - code 4 ....? o co tu chodzi? pozdr |
Łatwiejsze mam rozwiązanie. Włączamy kompa z obsługą CD-ROM (np dyskietka startowa, płyta win98). Ładujemy SmartDrv (żeby się szybciej kopiowało(na dysku z win98 jest w katalogu "win98" smartdrv.exe (albo .com))). Wkładamy płyte w WinXP Home, Przechodzimy do katalogu I386 na płycie i klepiemy "winnt" ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
PS. Jestem Banned - jestem trendy :) yea!!!! |
Cytat:
A co do poruszonego problemu to może nie masz ustawionego cdromu [cdrw/dvd-rom/dvd-rw/combo] na master, albo tasiemke masz źle podpiętą i ta wtyczka co powinna iść do urządzenia slave idzie u ciebie na urządzenie master ? Póki co ja bezproblemowo wykonałem zespolenie xp wersji podstawowej z sp1, a potem sp2. |
U mnie to dziala...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:02. |