![]() |
Pytanie laika o DTS i całą reszte
Witam Wszystkich
Na początku chciałbym zaznaczyć że bladego nie mam na temat DVD więc prosiłbym o wyrozumiałość ;) Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wyjaśnił czy DVD które nie posiada DTS i jeszcze jakichś innych tałatajstw będzie odgrywać dźwięk inaczej czy nie będzie odtwarzać dźwięku wogóle ? Zamierzam kupić sobie Mante DVD-007 Emperor i nie wiem czy wszystkie filmy będą na tym chodziły. Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jaki jest najpopularniejszy format dzwiękowy w DVD, mile widziane linki do polskich stron które mi to wszystko wyjaśnią. THX |
Najpopularniejsze-dolby digital 5.1, pozniej dts
Lepszy - DTS Jezeli na plycie bedzie tylko dzwiek w dts'ie to uslyszysz... cisze:) - oryginalne plyty zawsze maja standardowo dd i niektore (dodatkowo) dts. Tak wiec jesli mowa o oryginalach to wszystkie powinny dzialac ok. Natomiast przerabiane majace tylko dts nie beda mialy dzwieku. Co do linkow do stron to uzyj googla... |
Cytat:
|
Nie bzdura, tylko prawda. Sam miałem okazję oglądać film na DVD+R, na którym pozostawiono tylko dźwięk DTS. DVD, które nie było podłaczone do kina domowego, a tylko do TV stereo nie chciało odtwarzać dźwięku do tego filmu. Była cisza.
Pozdr. |
Cytat:
A tak apropo oswiec mnie co zdekoduje Ci dts jesli nie ma dekodera? :rotfl: |
Cytat:
|
No wiesz... ja odpowiadalem na pytanie, wiec jesli zarzucasz mi ze gadam bzdury, to chociaz sprawdz jakie bylo to pytanie.
Wolf_kain nie wspomina nic amplitunerze, tylko pisze o dvd BEZ dekodera dts. No, ale nie martw sie... nawet najlepszym zdarza nie doczytac:) Pozdrawiam |
Witam.
Posiadam aktualnie Mante 007 Emperor, czy posiada ona dekoder DTS tego jeszcze nie sprawdzilem (brak filmu z DTS) ale postaram sie cos zalatwic i powiedziec czy posiada ona dekoder DTS. Wczesniej posiadalem Mante 001 Player ktora potrafila (miala wbudowany dekoder) odtwarzac dzwiek DTS na analogowym 5.1 wyjsciu :) Pozdrawiam |
Witam
Panowie macie oboje rację, dvd podpiete pod tv czy pod wieże ( stereo ) film w dts'i i jeśli odtwarzacz ma wbudowane dekodery dts pójdzie dźwięk i na tv i/lub wieżę jeśli odtwarzacz nie ma dekoderów bedzie jak ktoś zauważył "słuchać ciszę". Wiem bo sam to przerabiałem miałem Panasonica bez wbudowanych dekoderów teraz mam z dekoderami. Pozdrawiam |
Manta 007 Emperor NIE ma dekodera DTS.
|
Zgadzam sie z @mbar, wlasnie przetestowalem swoj egzemplarz i Manta 007 Emperor NIE posiada dekodera DTS :(
|
@Axel52 - oczywiscie ze suma-sumarum oboje mamy racje, z tym wyjatkiem, ze biorac pod uwage pytanie:
Cytat:
Poniewaz dvd ktore nie posiada wbudowanego dekodera dts NIE odtworzy takiego dzwieku i co wtedy bedzie??? CISZA!!! A to ze dvd podlaczone do amplitunera z dekoderami dd/dts, itp odtworzy wszystkie mozliwe sciezki, to chyba nie trzeba nikomu mowic :mruga: |
Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź i wyrozumiałość :spoko:
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:40. |