Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pytanie laika o DTS i całą reszte (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pytanie-laika-o-dts-cala-reszte-43120/)

wolf_kain 20.11.2004 15:06

Pytanie laika o DTS i całą reszte

Witam Wszystkich

Na początku chciałbym zaznaczyć że bladego nie mam na temat DVD więc prosiłbym o wyrozumiałość ;) Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wyjaśnił czy DVD które nie posiada DTS i jeszcze jakichś innych tałatajstw będzie odgrywać dźwięk inaczej czy nie będzie odtwarzać dźwięku wogóle ? Zamierzam kupić sobie Mante DVD-007 Emperor i nie wiem czy wszystkie filmy będą na tym chodziły. Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jaki jest najpopularniejszy format dzwiękowy w DVD, mile widziane linki do polskich stron które mi to wszystko wyjaśnią.

THX

Boger 21.11.2004 00:42

Najpopularniejsze-dolby digital 5.1, pozniej dts
Lepszy - DTS

Jezeli na plycie bedzie tylko dzwiek w dts'ie to uslyszysz... cisze:) - oryginalne plyty zawsze maja standardowo dd i niektore (dodatkowo) dts.
Tak wiec jesli mowa o oryginalach to wszystkie powinny dzialac ok. Natomiast przerabiane majace tylko dts nie beda mialy dzwieku.

Co do linkow do stron to uzyj googla...

namor 21.11.2004 11:48

Cytat:

Napisany przez Realok
... Natomiast przerabiane majace tylko dts nie beda mialy dzwieku...

bzdura ! ! !

madmax2 21.11.2004 12:01

Nie bzdura, tylko prawda. Sam miałem okazję oglądać film na DVD+R, na którym pozostawiono tylko dźwięk DTS. DVD, które nie było podłaczone do kina domowego, a tylko do TV stereo nie chciało odtwarzać dźwięku do tego filmu. Była cisza.
Pozdr.

Boger 21.11.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez namor
bzdura ! ! !

Jesli masz cos ciekawego do powiedzenia to podziel sie tym z nami, natomiast jesli nie orientujesz sie w temacie to wogole sie nie odzywaj... :glaszcze:

A tak apropo oswiec mnie co zdekoduje Ci dts jesli nie ma dekodera? :rotfl:

namor 21.11.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez Realok
A tak apropo oswiec mnie co zdekoduje Ci dts jesli nie ma dekodera? :rotfl:

zgodze się z Tobą że DVD +telewizor + DTS dzwięku nie usłyszysz ale jeśli masz DVD podłączone pod amplituner to nie ma problemu ,w swojej wypowiedzi nic nie napisałeś na ten temat więc stąd moje stwierdzenie że to bzdura

Boger 21.11.2004 14:04

No wiesz... ja odpowiadalem na pytanie, wiec jesli zarzucasz mi ze gadam bzdury, to chociaz sprawdz jakie bylo to pytanie.
Wolf_kain nie wspomina nic amplitunerze, tylko pisze o dvd BEZ dekodera dts.

No, ale nie martw sie... nawet najlepszym zdarza nie doczytac:)
Pozdrawiam

colorado 21.11.2004 16:03

Witam.
Posiadam aktualnie Mante 007 Emperor, czy posiada ona dekoder DTS tego jeszcze nie sprawdzilem (brak filmu z DTS) ale postaram sie cos zalatwic i powiedziec czy posiada ona dekoder DTS.

Wczesniej posiadalem Mante 001 Player ktora potrafila (miala wbudowany dekoder) odtwarzac dzwiek DTS na analogowym 5.1 wyjsciu :)

Pozdrawiam

axel52 21.11.2004 16:24

Witam
Panowie macie oboje rację, dvd podpiete pod tv czy pod wieże ( stereo ) film w dts'i i jeśli odtwarzacz ma wbudowane dekodery dts pójdzie dźwięk i na tv i/lub wieżę jeśli odtwarzacz nie ma dekoderów bedzie jak ktoś zauważył "słuchać ciszę". Wiem bo sam to przerabiałem miałem Panasonica bez wbudowanych dekoderów teraz mam z dekoderami.

Pozdrawiam

mbar 21.11.2004 18:46

Manta 007 Emperor NIE ma dekodera DTS.

colorado 21.11.2004 20:19

Zgadzam sie z @mbar, wlasnie przetestowalem swoj egzemplarz i Manta 007 Emperor NIE posiada dekodera DTS :(

Boger 21.11.2004 22:39

@Axel52 - oczywiscie ze suma-sumarum oboje mamy racje, z tym wyjatkiem, ze biorac pod uwage pytanie:

Cytat:

Napisany przez wolf_kain
[...]czy DVD które nie posiada DTS i jeszcze jakichś innych tałatajstw będzie odgrywać dźwięk inaczej czy nie będzie odtwarzać dźwięku wogóle ? [...]
THX

to jednak okazuje sie ze to ja mam racje. Dlaczego?
Poniewaz dvd ktore nie posiada wbudowanego dekodera dts NIE odtworzy takiego dzwieku i co wtedy bedzie??? CISZA!!!

A to ze dvd podlaczone do amplitunera z dekoderami dd/dts, itp odtworzy wszystkie mozliwe sciezki, to chyba nie trzeba nikomu mowic :mruga:

wolf_kain 22.11.2004 00:44

Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź i wyrozumiałość :spoko:

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:40.