Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   cd-rom w windows nie czyta a w linuxie czyta (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-rom-windows-nie-czyta-linuxie-czyta-43211/)

grzegorzn 29.08.2005 03:11

Nie da się bo w XP nie ma DOSa a jedynie emulator. Naprawianie tego emulatora było opisywane tysiące razy. Masz w komunikacie napisane, że plik autoexec.nt jest niepoprawny. Załatw więc poprawny. Znajdziesz go w katalogu \Windows\Repair albo na płytce instalacyjnej.

wojtass_maniak 25.08.2005 17:22

Sory za glupie pytanie:) ale gdzie ten sterownik znajde ????

EDIT: mam jeszcze pytanie, da sie DOSa jakos na nowo zainstalowac w XP z SP2 ??

Jak chce wlaczyc instalke ForceAspi to wyskakuje mi takie okienko:

http://img184.imageshack.us/img184/2410/blad4od.jpg

Pomozcie, bo po 2 latach chyba bede musial Winde na nowo instalowac:(

JANIE 25.08.2005 17:03

Cytat:

Napisany przez wojtass_maniak
Przepraszam za odswiezenie tematu i sie podepne tutaj, mam ten sam problem i rozumiem jesli InCD nie bedzie zainstalowane czytniki beda mi plyty bez problemow czytac?????

Znalazłem pewne rozwiązanie po zainstalowaniu Incd kiedy problem się pojawił przeinstalowałem sterownik do CD(jeden ze standardowych w windzie). Zadziałało.

Pozdrawiam

wojtass_maniak 25.08.2005 17:00

Przepraszam za odswiezenie tematu i sie podepne tutaj, mam ten sam problem i rozumiem jesli InCD nie bedzie zainstalowane czytniki beda mi plyty bez problemow czytac?????

JANIE 30.11.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez JANIE
Wgrałem to ASPI i inne wersje także ale nie pomogło.
Firmwaru nie zmieniałem.

Po przeinstalowaniu windy oczywiscie naped działa.

Będę dzisiaj instalował to co potrzebuję i obserwował kiedy dvd-rom przestanie działać. ??? O rezultatach poinformuję szanowne forum.

Osobiście stawiam na INCD.

No i już wiem.
Zainstalowałem alcohol - jeszcze dobrze
Zainstalowałem incd - jeszcze dobrze, nawet wypala pakietowo
Uruchomiłem wypalanie alcoholem jest ok ale od tego momentu przestał czytać czytnik plextora i incd już nie wypala pakietowo.

Reasumując INCD po wpływem alcoholu nie działa, zabranie "półlitrówki"(odinstalowanie) nie pomogło.

Dobrze że zrobiłem backup całej partycji.
Powtórzyłem jeszcze raz i to samo.

Z alcoholu nie potrafię zrezygnować z pakietówki mogę.

Pozdrawiam

JANIE 23.11.2004 09:58

Cytat:

Napisany przez nimal
zacznij od wgrania forceaspi 1.7
mozesz z rozpadu uaktualnic firmaware (raczej nie pomoze, ale na pewno nie zaszkodzi)

Wgrałem to ASPI i inne wersje także ale nie pomogło.
Firmwaru nie zmieniałem.

Po przeinstalowaniu windy oczywiscie naped działa.

Będę dzisiaj instalował to co potrzebuję i obserwował kiedy dvd-rom przestanie działać. ??? O rezultatach poinformuję szanowne forum.

Osobiście stawiam na INCD.

mr_spock 22.11.2004 17:16

Cytat:

Napisany przez nimal
...
mozesz z rozpadu uaktualnic firmaware (raczej nie pomoze, ale na pewno nie zaszkodzi)

o ile podczas flashowania calego napedu nie uwali ;)

grzeniu 22.11.2004 16:17

To juz chyba pozostaje ci nowa winda, zrobic sobie backup i potem po kolei instalowac soft i sprawdzac. No wlasnie, jaki ten soft miales bo moze da sie jakos dojsc co sie gryzie? Moze jakies wirtualne napedy kaszania?
PS To moze byc spowodowane softem do nagrywania pakietowego, widze ze miales Incd. W kazdym razie ja stawiam na tego konia.

JANIE 22.11.2004 15:19

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Moze to konflikt SW IDE i aspi? Masz plyte na n-force i wgrywales stery do mobo?

Tak mam NF7-S na nforce. w obu instalacjach winxp zainstalowałe oczywiście stery do płyty ale za drugim razem bez tej dziwnej dodatkowej funkcjonalności dla IDE. Nie wiem co to jest ale bez tego i z tym miałem te same problemy.
Zresztą problem był dopiero po zainstalowaniu jakiegos dodatkowego softu. Bezpośrednio po zainstalowaniu winxp i sterowników wszelakich dvd-rom jeszcze działał prawidłowo.

grzeniu 22.11.2004 15:01

Moze to konflikt SW IDE i aspi? Masz plyte na n-force i wgrywales stery do mobo?

nimal 22.11.2004 13:48

zainstalowac winde od nowa i po instalacji kazdego softu sprawdzac czy wsio dziala - tak znajdziesz winnego
wylacz nagrywnie wbudowane w winde oczywiscie :)

JANIE 22.11.2004 13:32

Cytat:

Napisany przez nimal

Ciekawe jest to ze po reinstalacji windowsa xp oba napedy działają dopiero cos co dalej zainstalowałem zaczyna psuć odczyt z dvd-romu. Czyżby aspi instalujące sie z któryms programem?

Jak namierzyć program który psuje?
Odinstalowałem wszystkie programy z windowsa, ostał się ino office :mruga: , ale nadal nie czyta płytek.
Pozdrawiam
JANIE

nimal 22.11.2004 12:21

JANIE 22.11.2004 10:43

cd-rom w windows nie czyta a w linuxie czyta

Witam,

Mój czytnik DVD nie czyta pod windows XP żadnej płyty natomiast pod linux lub dos działa prawidłowo. Jednocześnie mam nagrywarkę DVD która pracuje prawidłowo pod windows XP, linuxem. Po włożeniu płyty do czytnika DVD widzę że czytnik przyjął płytę prawidłowo ale gdy kliknę na ikonę napędu to nagle cały windows zamarza a czytnik cały czas kręci płytą i pali się

To sugeruje problem softwareowy, niestety nie wiem który program czy sterownik bruździ.

Piszę bo może komuś to juz się przytrafiło i zna odpowiedź.

To juz drugi raz jak mi się stało. Po pierwszym przeinstalowałem windowsa po drugim nie mam ochoty tego robić albo nie chcę dopuścić do trzeciego.

Hardware: DVD+-RW Liteon 1633S, DVD-ROM Plextor PX-116A
Software: Nero 6.6.x.x, Alcohol 120%, Incd. W systmie mam zainstalowane sterowniki do starforce.

Kumpel ma ten sam problem. inny sprzęt i używa tych samych programów ale w innych wersjach. Zatem nie mam paranoi. :mruga:

Ratujcie

JANIE

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:33.