Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z 1633s. Czy da się coć z tym zrobić? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-1633s-czy-da-sie-coc-tym-zrobic-43272/)

Nitro_67 23.11.2004 08:55

Problem z 1633s. Czy da się coć z tym zrobić?

Ilość załączników: 5
Kupiłem litka 1633s który niedziałał. Oddałem do serwisu wymienili na nowy który niby działa ale wedłg mnie nie tak jak powinien. Szukałem rozwiązania mojego problemu ale niestety nie znalazłem. Instalowałem nowe biosy (było ich kilka poczynając na oryginalnych a kończąc na tych od codeguys) i nic dalej nagrywa z błedami. Jak tak patrze na wykresy z kprobe zamieszczone na forum to ręce opadają. Mój litek nagrywa o wiele gorzej, większość jest nie do odczytania a pozatym na niektórych płytach nagrywaka zgłasza servo error. Chciałem zapytać czy da się może coś z tym zrobić czy na serwis ją oddać. Poniżeja zamieszczam screeny. Z góry dzięki za odpowiedź. Reszta w kolejnym poscie.

Nitro_67 23.11.2004 08:59

Ilość załączników: 2
Ciąg dalszy. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym ostatnim screenem zrobionym w nero cd/dvd speed, a dokładnie o co chodzi z tymi skokami prędkości odczytu i chyba zmianą trybu odczytu ale mogę się mylić. Przepraszam za otwarcie drugiego tematu.

icemac 23.11.2004 10:21

1. ASPI mamy ??
2. DMA wlaczone mamy ??
3. Stery mamy ??
4. czy plytke DVD+RW kasujemy "full" czy tylko TOC ??
5. tasiemka 80 zylek i naped Master ??

moze to cos pomoze

widmo82 23.11.2004 12:11

naped master? a co jak mamy dwie nagrywarki ? - obie master? :D

icemac 23.11.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez widmo82
naped master? a co jak mamy dwie nagrywarki ? - obie master? :D

;p :podbite:

to DVD-RW na Master :bicz:

widmo82 23.11.2004 12:44

ale ja mam dwie dvdrw :)

icemac 23.11.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez widmo82
ale ja mam dwie dvdrw :)

to jedna na primary IDE - Master,
to druga na secondary IDE - Master,
a cztery dyski na S-ATA

pasuje ;)

:>

no i jeszcze dwa do kanalow IDE na slave

||

a tak na powaznie to litek na master a reszta na slave. Ja mam tak podpiete DWA litki i chodza (nie gryza sie - moze sie pokochaly :mruga: )

Nitro_67 23.11.2004 12:56

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez icemac
1. ASPI mamy ??
2. DMA wlaczone mamy ??
3. Stery mamy ??
4. czy plytke DVD+RW kasujemy "full" czy tylko TOC ??
5. tasiemka 80 zylek i naped Master ??

moze to cos pomoze

Ad.1 Aspi jest.
Ad.2 Dma jest.
Ad.3 Stery sa.
Ad.4 Kasowanie full i toc(niec się nie zmaienia).
Ad.5 Przy tamtych testach nie był na master i na 80-cio żyłowym ale poniżej zamieszczam test nagrywarki na master i na 80-cio żyłowej tasmie i poprawy jakoś nie widze.

Czy jak wrzuce oryginalny bios od lite-on'a to na serwisie sa w stanie połapać się że coś kombinowałem? (wcześniej kilka razy zmieniałem)

icemac 23.11.2004 13:00

a probowales na jakiejs DVD+R nie RW np verbatim ??

czy tylko "meczysz" to "biedne" RW

jak nic nie pomoze to oddaj na gwarancje - bo chyba nie oplaca sie wrzucac spatchowanych i potrektowanych omnipatrzerem biosow od codekow

P.S mozesz sprobowac
BS0K od codekow plus omnipatcher najnowszy x.16d i zmienic strategie zapisu plytek, i wgrac tak zmodyfikowany bios

i sprobuj testowac kprobe 2.4.2 ;)

Nitro_67 23.11.2004 13:05

Cytat:

Napisany przez icemac
a probowales na jakiejs DVD+R nie RW np verbatim ??

czy tylko "meczysz" to "biedne" RW

jak nic nie pomoze to oddaj na gwarancje - bo chyba nie oplaca sie wrzucac spatchowanych i potrektowanych omnipatrzerem biosow od codekow

P.S mozesz sprobowac
BS0K od codekow plus omnipatcher najnowszy x.16d i zmienic strategie zapisu plytek, i wgrac tak zmodyfikowany bios
i sprobuj testowas kprobe 2.4.2 ;)

Probowałem na +R ale szkoda kasy już z 50 zeta na płytki wydałem i 70% do kosza się nadaje bo żaden z moich napędów poprawnie nie przeczytał do końca a co bedzie jak się troche porysują. To już pewnie wogóle płyty w napędzie nie zobaczy.

Próbowałem tego biosa ładować strategie zmieniałem nagrywałem na pastelach tdk, platinium inne verbatimy.

Czyli nie ma ratunku, no nic trza ją reklamować. Myślałem że może coś się da poczynić aby zaczęła poprawnie nagrywać. Dzięki za pomoc.

icemac 23.11.2004 13:07

jak wszystkiego probowales to tylko gwarancja - dostaniesz kolejna :mruga: i napewno lepsza i dobrze nagrywajaca

Nitro_67 23.11.2004 13:08

Cytat:

Napisany przez icemac
jak wszystkiego probowales to tylko gwarancja - dostaniesz kolejna :mruga: i napewno lepsza i dobrze nagrywajaca

Trzecia nagrywara w ciągu miesiąca. hmm tego jeszcze nie doświadczałem. :)

icemac 23.11.2004 13:11

ś-jakiś nowy rekord

VIZZARD 23.11.2004 13:59

Uwaga na gościa!

To Litek-Killer! :O

Nie wiadomo nawet czy tym się nie można zarazić przez posty :D

Nitro_67 23.11.2004 17:08

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Uwaga na gościa!

To Litek-Killer! :O

Nie wiadomo nawet czy tym się nie można zarazić przez posty :D

^_^ Dobre.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:53.