Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Pomocy (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pomocy-4344/)

CihaNoc 30.10.2001 18:45

Pomocy

Mam nagryware podlaczona jako secondary master bios ja widzi w windzie tez jest nowy naped ale jak wloze jakakolwiek plyte to system jej nie widzi tak jakby jej nie bylo
plz help

Zoltar 30.10.2001 21:12

Może masz podpięty inny napęd ustawiony na mastera do tego samego kanału ide, jeżeli tak to ustaw odpowiednio zworki. Jęśli wszystko jest w porządku to spróbuj włączyć lub wyłączyć DMA nagrywarki w windowsie. Jak to nie pomoże to sprawdź taśmę, przeinstaluj windows, wymień nagrywarkę, zmień kompa, a przy okazji teściową ........ :)
A tak naprawdę to niewiele ci mogę poradzić za mało napisałeś o swoim sprzęcie.
Pozdrawiam

bgn 31.10.2001 06:46

1.czy zworka na nagrywarce tez jest na master
2.czy plyta ktora wkladasz to jest kazda, np .tloczona,
czy tez czysta plyta cdr lub cdrw

sorry za takie pytania, ale musi byc, cos drobnego, jesli system widzi naped to powinien widziec plyte.Oczywiscie wszystko co kolega wyzej napisal jest wazne

CihaNoc 31.10.2001 07:07

Na pierwszym kablu mam dysk master i cdrom slave a na drugim nagryware jako master i drugi dysk slave (wszystkie zworki na pewno dobrze).
Probowalem z DMA i przeinstalowalem Winde.
Plyty ktore wkladam sa rozne orginalne tloczone, wypalane.
i chyba czeka mnie wymiana tej nagrywarki

JarekS 31.10.2001 07:47

Proponuję uruchomić komputer pod DOS-em z dyskietki startowej wraz ze sterownikami do CD-ROM mscdex.exe (w autoexec.bat) i plik odpowiadający za sterowanie cd-romem z rozszerzeniem .sys (w config.sys). Pod czystym dosem (ew. dyskietka startowa wingrozy - można użyć takowej) będą się wyświetlały przypisania literowe do danych napędów. Wtedy trzeba sprawdzić, jaką literę przypisano do nagrywarki. Jeśli będzie to dla cd-rom e:, a dla nagrywarki f:, to po włożeniu płyty z danymi (np. jakaś tłoczona - może być z Chipa lub dowolna inna) do cdromu i wydaniu poleceń e: [enter] dir [enter] powinna zostać wypisana zawartość płyty (jakieś pliki i/lub katalogi). Podobnie trzeba postąpić z nagrywarką - włożyć tę samą płytę i wydać polecenia f: dir powinno być wyświetlone dokładnie to samo, co w przypadku cdromu. Jeśli to się uda, to wtedy w wingrozie należy sprawdzić, jakie oznaczenia litrerowe zostały przypisane do poszczególnych napędów (Panel Sterowania-System-Menadzer Urządzeń-CDROM-cdek/nagrywarka-Ustawienia-Litera...) i tu należy zrobić porządek. Często oznaczenia literow zostają w tym dziwnym systemie przypisane przypadkowo. Problemem są natomiast wypociny Pana Microsofta i pewnie trzeba to to zainstalować od początku. Jeśli test pod dosem przebiegnie pomyślnie, to nagrywarka jest dobra i podłączona prawidłowo. To jest bardzo dobra weryfikacja tego typu problemów - przynajmniej moim zdaniem. Przepraszam za łopatologię dotyczącą dosa, ale z mojego doświadczenia wynika, że ludzie nie znają już tego skądinąd dość dobrego narzędzia. A tak przy okazji najlepszym weryfikatorem pracy poszczególnych urządzeń dla mnie jest LINUX, tam o ile urządzenie jest w ogóle obsługiwane, to nie tylko da się sprawdzić, ale i porządnie skonfigurować i przede wszystkim nie ma durnych oznaczeń literowych, ale odniesienia do fizycznych podłączeń komputera. Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:12.